StarOffice 8 áttekintés
StarOffice 8 áttekintés
Rovat: Multimédia | Dátum: 2008-03-05 09:00:00 | Írta: Kovács Zsolt

Igaz nem egy mai program a StarOffice 8, de azért érdemesnek találtuk bemutatni, előnyeivel és hátrányaival együtt.


Telepítés és interfész a StarOffice 8-ban
Egyfelhasználós rendszeren a StarOffice telepítése egyszerűnek bizonyult, a folyamat mindössze 10 percet vett igénybe Windows XP rendszerünkben.

Minimum 250 MB szabad tár kell a programnak. Attól függően, hogy milyen összetevőket jelölünk be,  (ajánlatos 400 MB-ot fenntartani). A telepítő automatikusan beállítja a programnak azt a nyelvet, amelyet a rendszered alapértelmezettként használ (magyar). A Microsoft Office programokkal szemben telepítés közben udvariasan felajánlja az alapértelmezetté tevés lehetőségét.

A StarOffice 8-ban az a sok ikon, amelyet a szerzők a korábbi verziókban egy kazalba raktak a bal-oldalsó oszlopba (mint például a Spellcheckben és a Findban), elköltözött a fő eszköztárba. A legmeghatározóbb átalakítást a prezentációs program kapta, az eszköztárak és menük áramvonalas elrendezést kaptak. Új animációhatások, slideátmenetek, és rajzalakokat terveztek hogy a PowerPointtal a kompatibilitást növeljék.

StarOffice 8 jellemzői

A StarOffice 8 két verzióban lesz kapható. Mi a Standard Editiont teszteltük (Letöltés esetén 70 dollár,  vásárláskor/CD 100 dollár), amely a következő egységeket tartalmazza: Writer, Calc, Base, Draw, és az Impress. Ezzel szemben amíg a Microsoft Office Small Business Edition 2003 250 dollárról 450 dollárra ugrott, addig a Corel WordPerfect Office 12 Small Business Edition állandó 349 dollártba került. Viszont a Microsoft és a Corel is nagyon jó e-mailt programokat tartalmaz, ez az összetevő sajnos hiányzik az StarOffice csomagból.

 Writer

Szövegszerkesztő, amely levelek, jelentések, weboldalak és más szöveges dokumentumok elállításában segít. ÚJ: Levelezőtündér és formátumecset.

Calc
Táblázatkezelő, amely adatok kezelésében, velük való számítások elvégzésében, valamint diagramok készítésében segít. Új: Az eddiginél több sor alkalmazása a munkalapokon és továbbfejlesztett DataPilot (a Microsoft Office-ban PivotTable néven fut).

Draw

Grafikus rajzolóprogram, amely vonalas ábrák, bitképek, diagramok és sok más grafikus dokumentum elkészítésére alkalmas.

Impress

Bemutatókészítő, amely animációkkal és más látványos elemekkel felszerelt diavetítések elkészítését segíti. Előre elkészített sablonok, Flash exportálás és a CustomShapes támogatása (a Microsoft Office-ban az AutoShapes megfelelője).

Base
Előtétprogram adatbázis-kezelőkhöz, amellyel megtekinthetjük, szerkeszthetjük, bővíthetjük és törölhetjük az adatbázisokban tárolt adatainkat. Új: A WIZARD segíségével bárki egyszerűen elvégezheti az adatbázis előtét beállítását. 

 

StarOffice 8 Enterprise Edition a felsoroltak mellett olyan eszközöket tartalmaz, mint például a Macro Migration varázsló, ami Visual Basic makroutasításokat konvertál, és a Document Analysis varázslót, ami valamennyi munkát megspórolhat nekünk.

Miért akarnál fizetni Sunnak a StarOffice 8-ért, amikor OpenOffice 2 ingyenes!

Gondosan nézd meg, mert nagy külömbségeket fogsz találni: például a StarOffice Enterprise felhasználók varázslóban kezelhetik a Macro Migrationt és a Document Analysist, ami az OpenOfficeból hiányzik. Ezek a varázslók olyan feladatokat egyszerűsítenek le, amik túl összetettek voltak a 7-es verzióban. Ameddig a StarOffice 60 napig él, az OpenOffice ingyenes és a program rajongói segítséget, a társfelhasználóktól ingyen kaphatnak.

Egy Microsoft Office centrikus világban az import szőrök lényegesek. A Sun megtartotta a formázást, a grafikákat, és a legtöbb Word fájl betűtípusát, bár ez alkalomadtán okoz fennakadásokat.StarOffice 8 árára tekintettel a Sun Microsystems megleheősen nagylelkű támogatást ad. Például a felhasználók e-mailen keresztül tudnak segítséget kérni, vagy külön telefonszolálatot állítottak fel a problémák elhárítására.

Összegzés:


Ami tetszett:
Fájlok importálása és exportálása Microsoft Office-ból; új adatbázis-varázslók, javított interfész és Adobe PDF export eszköz; kompatinilis Linuxos és Solaris felhasználóknak egyaránt.

És ami nem: Néhány Microsoft Office fájl import nem tökéletes

Kicsi és nagy vállalatoknak egyaránt jó vétel, de egy olyan felhasználó, akiknek szüksége van egy e-mail programra és egy fotószerkesztőre ajánlatos valamilyen más terméket választania.

Termékek: StarOffice, Sun Microsystems Inc

2007 - 2019 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A már közismert Mozilla Firefox böngésző legújabb verziója.