FL Studio - Drumaxx
FL Studio - Drumaxx
Rovat: Multimédia | Dátum: 2010-03-30 12:04:09 | Írta: Kovács István
A 2010-es év első fecskéje az Image-Line háza tájáról a Drumaxx dobszintetizátor és szekvenszer volt.

Előre szeretném leszögezni: a Drumaxxot nem akusztikus, rock, stb zenéknél fogjuk használni, erre a feladatra vannak
sokkal élethűbb dobhangzást biztosító pluginek, habár, nagy munka árán a Drumaxxal is meg lehet valósítani. Az erejét
az elektronikus zenék sample-éhségének kielégítésében látom. Nem kell több gigányi hangfájlt összegyűjtenünk, saját magunk
kreálhatunk cin-t, pergődobot, tapsot és egyéb mást szerzeményeink alá úgy, hogy tetszés szerint formáljuk az adott elemet.
Természetesen nem mehetünk el a termék ára mellett sem szó nélkül, hiszen még pár napig az annyit fizetsz, amennyit jónak tartasz
koncepció keretében vásárolható meg, az egyébként 13eurónál jóval többet érő plugin.A program felülete könnyen átlátható és ésszerű. Minden fontos funkció elérhetünk oly módon, hogy nem kell felugró menük
sokaságán átküzdenünk magunkat. A felső sávban található a Drumaxx Kit betöltő, ahol a már előre beállítgatott pakkok közül válogathatunk.
Dance, Hip-hop, House és Breakbeat kiteket is találhatunk az összeállításban. Amennyiben teljesen magunk szeretnénk kikeverni az egyes komponenseket, úgy maradjunk a
Deafault kitnél.Alatta találhatóak az ún bankok (az FPC-ben padok), melyek a dobszerek beállításait tartalmazzák. A bank nevére kattintva bújik elő az egyik leglényegesebb felugró menü a kevés közül.
Itt ugyanis azon kívül, hogy átnevezhetjük(rename), elmenthetjük(save), betölthetjük(load) az adott bankot, még arra az egyébként a fejlesztés kezdetében hiányolt
funkcióra is rátalálhatunk, mellyel a dobot, cin-t, tapsot, stb-t külön mixersávokra helyezhetjük (Az Output track offset alatt találhatóak). A Drumaxx is tartalmaz master effekteket, azonban ezek az egész szekcióra érvényesek, nem függetleníthetjük őket egymástól.
Ez viszont fontos lenne, hiszen a cinek a magas frekvenciasávokban szólalnak meg, míg a dobok a közép-mély tartományokban. Gondolom senki sem szeretné ha elszállna a jó kis lüktetés a kickjéből. A név alatt helyezkedik el a hangerő és a sztereó poti, valamint az M (Némítás) és az S (Szóló) gombok. A név mellett állíthatjuk be a hangmagasságot (ABCD, stb, zenei hangokat jelölnek).


A legalsó szekció (melyet a színváltozás alapján lehet elkülöníteni) foglalja magában a szekvenszer,az ekvalizert, a kompresszort valamint a "varázslatot".
Ez a varázslat nem más, mint a membrán állító és szűrő rész. Ezek segítségével kapunk egyszer cin-t, máskor dobot. Cinekhez szűrjük az alacsonyabb frekvenciákat, dobokhoz a magasakat.


A szekvenszert nem sokat ecsetelem, az FL Studiónak is szerves részét képezi. A különbség, hogy itt az egyes patternkockák melletti csúszkával szabályozhatjuk az "ütés" erősségét. Ha teljesen feltoljuk, akkor erőteljes lesz az ütés, ha lent hagyjuk, akkor pedig szép lágy. Minden kocka az előtte lévő csúszkával szabályozható (csak nézzük meg az egyes kockát). A Swing potival szaggatást vihetünk a dolgokba, ezzel sokkal éretszerűbb hangokat állíthatunk elő.
A lejátszás, pillanatálj gombbal indíthatjuk a pattern lejátszását, ellentétben más hangszerekkel, ez nem kezd el lejátszódni, ha lenyomjuk az FL Studio lejátszás gombját. Csakis ezzel a gombbal indul. A pattern length választó menüben választhatjuk ki, hogy milyen hosszú patternt szeretnénk használni.
A fontos eszközök közé tartozik még a legalul található eq és limiter. Ezen eszközök a program megimserésének elején lesznek hasznunkra, később be fogjuk látni, hogy csak korlátokat szabnak számunkra.


Amennyiben többet szeretnél megtudni a programról, látogass el az FL Studio Fórum Drumaxx topikjába.


{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=62HW3ROsRTU}
2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Teljesen kivezetik a magyar piacról az OLX.hu márkanevet, miután azt megvette az apróhirdetési piacon vetélytárs Jófogás.hu tulajdonosa ? írja a Világgazdaság keddi száma.Teljesen kivezetik a magyar p...