FL Studio - Bemutató
FL Studio - Bemutató
Rovat: Multimédia | Dátum: 2008-10-29 11:20:43 | Írta: Kovács István

Az FL Studio, vagy régi nevén Fruity Loops, egy digitális zenei munkaállomás, amelyet a belga Image-Line Software fejleszt. Eredetileg Didier Dambrin készítette, aki most a vezető programozója az FL Studionak, valamint néhány hozzá tartozó digitális hangszerének és effektjének. A további személyzet: Fréderic Vanmol (VST és designfejlesztő), Scott Fisher (User manual  Használati útmutató) és Ammeris Gill [Buckskin] (sample és loop tartalom). Jean-Marie Cannie és Frank Van Biesen menedzseli a csapatot.


 

 

Az FL Studio egy teljesen automatizált munkafolyamatot nyújt, amely a pattern-alapú zenei seqencerre épül. A környezet tartalmazza a MIDI támogatást valamint számos más funkciót zeneszerkesztéshez, mixeléshez, audiofelvételhez. Az elkészített zenék, vagy klippek exportálhatók Microsoft WAV, MP3 formátumban. Az FL Studio 8-ban már lehetőség van OGG Vorbis formátumban exportálni is. A munkafolyamat során készített mentéseket a program a saját .FLP (Fruity Loops Project) formátumába menti. Az Adobe Flash CS3-at is használóknak ez jelenthet némi gondot, mivel a Flash ezen verziója szintén .flp fájlkiterjesztést használ.

 

 

A program lelkes fogadtatásra talált professzionális DAW (Digital Audio Workstation Digitális Audio Munkaállomás) tulajdonságai miatt, valamint azért, mert mindezt vonzó áron kínálja. A videó lejátszó pluginal lehetővé válik a zene film alá igazítására, de a hagyományos kottával való zeneszerzésre nincs lehetőség.

 

 

Az FL Studio-t Borland DelphI-ben írták, ezért eddig nincsenek befejezett tervek natív Linux vagy Mac OS X átiratra. 2008 szeptemberétől az Image-Line weboldalán jelezték, hogy a cég teljes mértékben támogatja azokat a felhasználókat, akik Apple gépeken futattják az FL Studio -t a Boot Camp program által. 2009-ben fogja követni egy Mac-re való átirat ezt a kezdeményezést, ha a megfelelő fejlesztőket megtalálják rá.

 

 

Élethosszig tartó ingyenes frissítés
Az Image-Line egyedülállóan a népszerű DAW fejlesztők között élethosszig tartó ingyenes frissítést (internetes letöltés által) nyújt azoknak a felhasználóknak, akik interneten vásárolták meg a programot tőlük. Amint egy felhasználó megvásárolja a program valamelyik verzióját, azáltal a későbbiekben ingyen szert tehet az ahhoz a verzióhoz tartozó frissítésekre, egészen addig, emeddig tart azon program élete. Ez hozzávetőleg 10 év. Jean-Marie Cannie szerint ez elkedvteleníti a felhasználókat warez verziók letöltésétől, mivel gyakran kérnek frissítéseket és technikai támogatást tűlük. Az Image-Line főként abból szerzi a pénzét, hogy a meglévő felhasználói tábornak ad el add-on (kiegészítő) tartalmat (megközelítőleg 200 000 regisztrált felhasználója van jelenleg), és abból, hogy új felhasználóknak adja el az FL Studio-t.

 

 

 

Ez az ületi modell azt jelenti, hogy az Image-Line jobban preferálja a direkt eladást a vevőknek az online bolton keresztül, mint a hagyományos dobozos termék eladást a boltokban. Akik a dobozos változatot vásárolják meg, azoknak a frissítések is csak egy alacsony díj befizetésével válnak elérhetővé.

 

 

 

Kiadások

Az FL Studio többfajta verzióval rendelkezik, mindegyik különböő eszközökkel van felszerelve, eltérő árakon. Az alap tulajdonságokkal az Express Edition rendelkezik, mely egy egyszerű dob-gépre van lebutítva. A Fruity, Producer és XXL változatok jóval több funkcióval rendelkeznek, többek között azzal a képességgel, hogy a programot VST pluginként lehessen használni. A legteljesebb változat az XXL, amelyet rengeteg extra effektel és szintetizátorral kínálnak, amit alap esetben az Image-Line külön VST pluginokként árusít.

 

Hamarosan indul a magyar FL Studio oldal, így a hazai közönség is egyszerűen megvásárolhatja ezt a programot. Magyar nyelvű segédletek pedig a következő blogon érhetőek el: FL Studio Tutorialok .

2007 - 2019 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Még minndig a Windows Xp korszakát éljük, ezért még az ezen a rendszeren futó alkalmazásokat használjuk, ezek közül is például a Microsoft Office 2003-at.