Divx Author 1.5: több hang- és vidósáv egy filmben
Divx Author 1.5: több hang- és vidósáv egy filmben
Rovat: Multimédia | Dátum: 2007-10-19 10:31:18 | Írta: Kovács Zsolt

Korábban már voltak próbálkozások, annak érdekében hogy avi fájlokba több hang- és videó sávot pakolhassunk, de ezek rendre kudarcot vallottak. A DivX Author megtörni készül ezt a jeget.


Mire képes a program?
DVD-, AVI-, MPEG-, QuickTime, WMV és MS Media Center videók beolvasása. SRT és DVD-feliratok importálása Több hangsávot és feliratot rendelhetünk egy filmhez Egyszerű, átlátható kezelőfelület. DVD-filmhez hasonló, menüs, hang- és feliratsávos DivX-videók készítése  DivX kodek és lejátszó telepítése.

Beállítás menü
Első nekifutásnak nézzük meg a program beállításait. Akik kezdők még ebben a világban  érdemes az alapbeállításokat a megadottak szerint hagyni.
Az első menüpont a videó: az alapkonfiguráció jó lehet, de azért egy-két beállítási pontot érdemes megváltoztatni: a célhely mellett kezeljük kiemelten a tömörítési paraméterek megadását, és érdemes 4 GB-nál több tárhelyet beállítani. A következő fülben a hangot tudjuk beállítani: mivelhogy a program nem hagyja meg az AC3 formátumot, ezért érdemes mp3 formátumot választani, mert különben a jó minőségű filmjeinknek a hangja pocsék lesz. Érdemes a hangnál és a feliratnyelvnél a magyart beállítani, mert az alapbeállításban angol szerepel. A többi beállítás megfelelő, a későbbi tapasztalatok függvényében érdemes a további beállításokkal foglalkozni.
Ha DVD-ről szeretnénk dolgozni, akkor döntenünk kell, mely hangsávokat és feliratokat szeretnénk viszontlátni/hallani kész művünkben. Azokat, amelyeket várhatóan sosem használunk, ne hagyjuk benn, csak feleslegesen foglalják a helyet. Kiindulási pontnak természetesen választhatunk más videoformátumok közül, például AVI, MPEG, QuickTime vagy WMV formátumot is. Miután kiválasztottuk az alapanyagot, annak méretétűl és gépünk sebességétől függően egy-két percet várnunk kell, amíg betölti azt a szoftver.Egy kis bemutató

A bal oldali sávban láthatóak a megnyitott videók, ezeknél külön tudjuk állítani a hang- és a videó minőségére vonatkozó értékeket. Ha nem piszkáljuk ezeket a beállításokat a program egyben fogja kezelni ezeket. Természetesen nem profi vágófelületről van szó, de családi videók, nyaralások megszerkesztésére elegendő opció áll rendelkezésre.

Miután végeztünk a szerkesztéssel, kattintsunk a Menu feliratú fülre. Ekkor előbukkan egy varázsló, amelynek segítségével néhány lépésben megszerkeszthetjük a videóhoz tartozó menüt. Választhatunk előre szerkesztett sablonok közül, vagy igény szerint készíthetünk teljesen egyedit. A program igényességére jellemző, hogy nemcsak 4:3 arányú, hanem 16:9-es menüt is szerkeszthetünk.

 A menü elkészítése után egy előnézeti képen megtekinthetjük és kipróbálhatjuk az elkészült művet. Amennyiben valami nem tetszik, netalán hibát észlelünk, akkor egy kattintással visszatérhetünk bármelyik korábbi fázisba, és elvégezhetjük a kellő módosítást.

Adatok:

- DVD-filmhez hasonló, menüs, hang- és feliratsávos DivX-videók készítése

- DivX kodek és lejátszó telepítése

Ha az ellenőrzést követően mindent rendben találtunk, akkor nincs más hátra, mint a tömörítés. A kész anyagot a már előre beállított mappába menti, de igény szerint ezen még módosíthatunk. Ha mindent rendben levőnek ítéltünk, akkor a Start output gombra kattintva indulhat a tömörítés. A művelet sebessége természetesen gépfüggő, időtartama rövidebb, pár perces anyag esetén lehet néhány perc vagy akár több óra is. Ezek után nem marad más, mint hátradőlni, és várni a végeredményt.

Összegzés:
Előnye: egyszerű, áttekinthető kezelőfelület, igényes filmek készíthető vele
Hátránya: AC3-as hanggal nem készíthetünk filmet

 [Forrás: pcwolrd.hu]

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Teljesen kivezetik a magyar piacról az OLX.hu márkanevet, miután azt megvette az apróhirdetési piacon vetélytárs Jófogás.hu tulajdonosa ? írja a Világgazdaság keddi száma.Teljesen kivezetik a magyar p...