Windows játékok Linux alatt
Windows játékok Linux alatt
Rovat: Linux | Dátum: 2008-04-16 18:22:47 | Írta: Szűcs László

Ebben a cikkben azt szeretnénk bemutatni a linuxos felhasználóknak, hogy hogyan lehet windows-os játékokkal játszani linux alatt.


Sajnos a számítógépes játék piacot a Windowsra írt játékok uralják. Véleményem szerint ez az egyik fő visszatartó erő, ami meggátolja a Linux széleskör? terjedését az otthoni használatban. Ezen gát ledöntésének egyik legígéretesebb élharcosa a TransGaming Cedega-ja.

A Cedega (korábbi neve WineX) egy Wine-ből kinőtt Windows emulátor, amit játékok futattására éleztek ki. Elsődleges célja DirectX API implementálása Linux lapú illetve Mac rendszerekre.

A Windowszal szembeni előnye hogy választhatjuk hogy Windows 95, 98, ME vagy 2000/XP környezetet emuláljon-e, így a Windows XP alatt problémás játékok (pl Max Payne) is remekül futtathatók. Hátránya hogy nem minden játék működik vele 100%-osan. A támogatott játékok listáját itt találod.

A Cedega nem ingyenes program. Beszerzéséhez el kell látogatnod a TransGaming weboldalára, regisztrálnod kell, majd havi díjért (5 Euro) cserébe megkapod a programot, telepítési segítséget, legfrissebb kiadásokat és hozzáférést a fórumokhoz.

Példaként a Max Payne első részének telepítését mutatom be:

  1. A program elindítása és a telepítő CD behelyezése után elsőként az 'Edit/Global Settings' menüpontban a Winver változót 'win98'-ra állítottam

 

 

 

  1. Az 'Install' gombra kattintva megjelenő ablakban beállítottam az 'install.exe' elérési útját. Ezután a Windowsban megszokott a telepítési procedúra.

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.transgaming.com/

 

2007 - 2019 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Ha már régóta szerette volna ezt megtenni, de türelmesen kivárta, míg a fejlesztők elkészítik a megoldást, az most frissítheti a rendszerét újabb kiadásra.