VirtualBox telepítése és használata Ubuntu Linuxon
VirtualBox telepítése és használata Ubuntu Linuxon
Rovat: Linux | Dátum: 2008-02-04 10:00:00 | Írta: Szűcs László

Ebben a cikkben bemutatásra kerül, hogyan használható a VirtualBox virtuális pc program Ubuntu Linux alatt.


A virtuális gép olyan program, amely egy valóságos pc működését modellezi, szimulálja. Előnyei közé tartozik hogy több virtuális gépet is tarthatunk egy fizikailag létező számítógépen, úgy hogy mindegyiken különböző operációs rendszer futhat, illetve anélkül használhatunk több operációs rendszert hogy partíciókat kellene létrehoznunk. Hátránya hogy virtuális voltából fakadóan egyszerű feladatokat is viszonylag nagy erőforrás használat mellet tud ellátni.

 

A VirtualBox egyike a virtuális pc programoknak (hasonló programok: VMware, Microsoft Virtual PC), melynek segítségével néhány kattintással virtuális számítógépet hozhatunk létre, és erre aztán tetszés szerint telepíthetünk operációs rendszert. Fő előnyei közé tartozik hogy több operációs rendszerre is elérhető: a VirtualBox-ot telepíthetjük Linuxra, Windowsra és Mac OS X-re is. Másik előnye hogy nem kerül pénzbe és van nyílt forráskódú változata is (OSE).

 

VirtualBox telepítése és beállítása Ubuntu 7.10-en:

 1. Nyiss meg egy terminált majd írd be a 'sudo apt-get install virtualbox-ose' parancsot. Vagy az 'Alkalmazások' menü 'Hozzáadás/Eltávolítás' pontját választva a megjelenő ablakban a 'Megjelenítés'-nél válaszd ki a 'Minden elérhető alkalmazás'-t, majd a keresőbe írd be hogy 'virtualbox'. Jelöld ki telepítésre, majd kattints a 'Változtatások alkalmazása' gombra.
 2. A VirtualBox indításához írd be a 'sudo virtualbox' parancsot (root jogosultságok szükségesek a használatához)Ekkor az alábbi ablak jelenik meg.

 

    3.   Először kattints a 'Fájl' menü 'Beállítások' menüpontjára.

'Általános' fül alatt beállíthatod a VDI fájlok (virtuális meghajtók - Virtual Disk Image) és a virtuális gépek alapértelmezett mappáit, a  VRDP (VirtualBox Remote Desktop Protocol, segítségével távolról is hozzáférhetsz a virtuális gépekhez) hitelesítési könyvtárát (szerintem a legjobb ezt nem bántani). Az alant található checkbox bejelölésével megfelelő hardver (AMD-V: 64bites AMD processzorokban, XT-x: Pentium 4, Pentium D, Core Duo, Core 2 Duo ) birtokában jobb hatásfokkal emulálhatunk pc-t.

 

 

A 'Bevitel' menüpontban beállíthatod hogyan viselkedjen az egér és a billentyűzet. A 'Gazda-billentyű' lenyomásával szabadíthatod majd ki a kurzort a virtuális pc ablakából.

 

Virtuális gép létrehozása:

 • Új virtuális pc létrehozásához a 'Gép' menüpontban az 'Új'-ra kattints, ez egy varázslót indít el, amely segítségével gyorsan létrehozhatod a virtuális gépet.
 • 'Gépnév és OS típusa' című ablak: ha szerepel a telepítendő operációs rendszer a listán akkor kiválaszthatod, bár ez gyakorlatilag csak arra jó hogy a későbbiekben virtuális memória és háttértár méretet ajánl a választás alapján.
 • 'Memória': érdemes minél többet adni neki, de azért ne ess túlzásokba. A csúszka exponenciális skálázású!

 

 

 • 'Virtuális lemez': Ebben az ablakban létrehozhatunk vagy kiválaszthatunk már létező virtuális meghajtót, amit a virtuális gép elsődleges lemezként használ majd.
  Az 'Új..'-ra kattintva választhatsz hogy dinamikusan változó vagy fix méretű meghajtót szeretnél létrehozni. Én a fix méretűt preferálom, mert így jobban kontrollálható a virtuális lemez. A megfelelő méret persze attól függ hogy milyen operációs rendszert akarsz telepíteni, és hogy azt mire fogod használni. Például a Windows xp-nek bőven elég 3-5 gb, míg a Solarisnak 10 gb mindenképpen szükséges.

 

 • Ezzel kész is vagy a virtuális gép létrehozásával. Érdemes ezután a 'Beállítások' ablakban (ctrl+S) néhány dolgot átállítani.

Az 'Általános' címszó alatt a memóriák méretét változtathatod meg (vga memóriából 8mb tökéletesen elég)

 

 

'CD/DVD-ROM': itt állítsd be hogy CD/DVD-ROM csatolása, ezzel a fizikai meghajtót vagy akár image fájlokat is használhatunk meghajtóként a virtuális gépen.

 

 

Végül ha szükséged van rá hangolt is emulálhatsz a géphez, beállításához a roppant árulkodó nev? 'Audió' fület kell választanod.

 

 

Windows xp telepítése:

Először is egy Windows xp telepítt cd-t helyezd a meghajtóba (fontos hogy a CD/DVD-ROM támogatást bekapcsold) majd a 'Start' gombra kattintva elindítod a virtuális gépet. És az ügyesen rögtön be is boot-olt a cd-ről.

 

 

 

 

Utolsó lépésként a virtuális pc ablakában az 'Eszközök/Guest Additions Telepítése' menüpontra kattintva letölthetsz  egy iso fájlt ami driver-eket tartalmaz a virtuális hardverekhez.

 

Néhány hasznos trükk: 

 • Teljes képernyő: a 'ctrl+F' kombinációval teljes képernyőre teheted a virtualizált gépet, ez normálisan csak akkor működik ha feltelepítetted a 'Guest Additions' csomagot
 • Steamless mód: 'ctrl+L'; ez arra jó hogy az emulált rendszer programjait úgy használhasd mintha az a 'Gazda' rendszeren futnának.

 

 

 • A 'Gazda-gép' mappáinak elérése a virtuális pc-ről: Ehhez mindenképpen telepítened kell a 'Guest Additions' programcsomagot. Ha ez megvan, akkor a virtuális gép ablakában az 'Eszközök' menü 'Osztott mappák' alpontjára kattintva hozhatsz létre osztott mappát. A zöld plusszos mappácskát ábrázoló ikonra kattintva adhatsz hozzá mappát, csak a megosztási nevet és a mappa útvonalát kell megadni. A virtuális gépről a '\\VBOXSVR\megosztási_név' útvonalon érhetjük el a megosztott mappát.

 

 

További információk: http://www.virtualbox.org/

 

 

 

 

2007 - 2022 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A már közismert Mozilla Firefox böngésző legújabb verziója.