Előző cikkemben a 3D asztal konfigurálási lehetőségeit mutattam be részletesen. Ezzel elég szép, megnyerő külsejű rendszert kapunk.

" />
Ubuntu asztal tuning (folytatás)
Ubuntu asztal tuning (folytatás)
Rovat: Linux | Dátum: 2008-05-28 11:56:10 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Előző cikkemben a 3D asztal konfigurálási lehetőségeit mutattam be részletesen. Ezzel elég szép, megnyerő külsejű rendszert kapunk.


Ezen cikkben inkább hasznos, ötletes programokat szeretnék inkább bemutatni, melyekkel még jobban feldobható az asztal megjelenése. Ezek használatához nem feltétlen kell 3D asztal, úgyhogy akinek kisebb gépe van, az is szebbé teheti az asztalt.

 

Mivel Gnome asztalkezelőt használok így a cikk főleg a gnome szépítéséről fog szólni (megjegyzem, hogy a KDE 4 nagyon tetszik, talán a 4.1 megjelenésekor majd cikket is írok róla). Első körben jó ötletnek tűnhet különböző panelre helyezhető apletek keresgélése az interneten, ha már unjuk a gnome beépített pluginjeit. Egészen jó apletek találhatóak a http://www.gnomefiles.org/subcategory.php?sub_cat_id=154 oldalon. Ezek nagy részét forráskódból kell fordítani, majd telepíteni. Úgyhogy egy kezdő linux felhasználónak okozhatnak nehézséget, de nem lehetetlen őket telepíteni. Telepítés után az apletek a panelen jobb kattintással előjövő hozzáadás a panelhez menüpont segítségével telepíthetőek.

 

A Gdesklets segítségével különböző mini alkalmazásokat tehetünk/futtathatunk az asztalon. A Csomagban rengeteg mini alkalmazás van, melyek nagytöbbsége igen jó, ám van 1-2 ami nem igazán akar működni. A mini alkalmazások között található Óra, naptár, rendszermonitor, RSS olvasó és még sorolhatnám. Egy próbát mindenképp megér. Telepíteni a sudo apt-get install gdesklets gdesklets-data parancsal lehet.

 

A Gdesklets-hez hasonló program a Screenlets, melynek segítségével szintén mini alkalmazásokat helyezhetünk az asztalra. A program a .http://www.getdeb.net/app/Screenlets címről tölthető le. A program kompatibilis a google sidebar gadget alkalmazásaival, így inkább a screenlets használatát javaslom a gdesklets helyett. Hivatalos weboldal: http://www.screenlets.org

 

További extra lehet egy MacOS szerű dock program, a cairo-dock, amely egy az egyben a MacOS dokk felületét valósítja meg. A program a http://developer.berlios.de/project/showfiles.php?group_id=8724 címről tölthető le. A program csomag és a plugin csomag telepítése is sztükséges a használatához.

 

2007 - 2019 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Ma jelenik meg a méltán népszerű operációs rendszer, az Ubuntu legújabb változata, ami a Wily Werewolf (ravasz vérfarkas) fejlesztői kódnevet kapta. Mivel nem hosszútávon támogatott verzióró...