Programok írása linux alatt
Programok írása linux alatt
Rovat: Linux | Dátum: 2008-09-29 01:00:00 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Linuxra hazánkban igen kevés ember fejleszt köszönhetően annak, hogy él az emberekben az a tévhit, hogy ha Linux akkor csak C vagy C++. Ez a kijelentés mára elavultnak számít mivel rengeteg programozási nyelv született a Linux kapcsán.


Programok írására nincs másra szüksége az embernek mint egy Jó szövegszerkesztőre, meg egy kis Bash és Unix parancssor ismeretre és máris képes Bash szkripteket alkotni. Ezen szkriptek jóval komolyabb feladatok megoldására is képesek, mint az egyszerű Windowsos BAT szkriptek, a parancssori eszközök sokszínűsége miatt. Egyetlen nagy hátránya ezen szkripteteknek a grafikus felület létrehozása volt régebben, ám a Zenity megjelenésével ez is lehetővé vált minimális szinten.

 

Szövegszerkesztőnek olyant érdemes választani amely az adott nyelvhez rendelkezik szintaxis kiemelési funkcióval. Kezdésnek a Gedit is kiváló, ám komolyabb munkához érdemes egy komolyabb szerkesztőt alkalmazni, mint a Geany vagy a VIM (Aki tudja használni az mást nem is használ, mert annyira jó, csak nehéz elsajátítani a használatát.)

 

Előferdülhet azonban, hogy a munkához valami komolyabb nyelve van szükség, úgyhogy nézzük sorban a fontosabb nyelveket és lehetőségeket:

 

C/C++

Ősidők óta van C és C++ fordító minden Linux alá, mivel e nélkül elég nehéz lenne bármilyen programot is forráskódból feltenni. Ennek oka az, hogy a programok 99%-át még mindig C vagy C++ nyelven írják. A fordítók a sudo apt-get install gcc g++ build-esential paranccsal telepíthetőek, melyek hatására feltelepül a c és c++ fordító és a make eszköz, melyek segítségével forráskódból is telepíthetőek a programok, amennyiben rendelkezünk a megfelelő függőségekkel. Fejlesztésre használható egy mezei editor is, de komolyabb munkához nem árt egy IDE (Integrált fejlesztőkörnyezet). Gnome-os és GTK-s fejlesztésre az Anjuta alkalmas, míg KDE alatt a Kdevelop.

E nyelv mélyreható ismerete nélkülözhetetlen azok számára akik pl Kernel modult vagy valamilyen API felülethez modult akarnak fejleszteni (Apache pl.) Windows-os változat is elérhető a mingw projekt keretén belül. (Nem csak a fordító portolt változata, hanem jó pár POSIX API hívás is át lett alakítva Windows-on működvé, jó pár natív Linux program csak ezzel az eszközzel fordítható Windows-ra)

[http://gcc.gnu.org/]

 

C# és VisualBasic.NET

Annak aki nem igazán ismeri a .NET-et abban egyből felmerül a kérdés, hogy Microsoft termék Linux alatt ? Megnyugtatásként erről szó sincs, de igen elérhetőek ezek a nyelvek is! A Microsoft a .NET fejlesztésekor meghozta azt a zseniális döntést, hogy szabványosítja a keretrendszert és platform függetlenné teszi a a rendszert. Az eljárás és maga a C# nyelv nagy részben a Java mintáját követi, ám mégis egy kicsit másként. A Sun-al ellentétben a Microsoft-nak csak Windows rendszerre fejlesztett futtatókörnyezete van, ám nagyban támogatják a nyílt forráskódú Mono project-et, amely Unux rendszerek alatt képes .NET kód futtatására. (Oly annyira támogatják a projektet, hogy a Silverlight technológia már elérhető Linux alatt is Moonlight néven) Azonban a futtatási képességek limitáltak, ugyanis a Framewok nem minden része került szabványosításra, így a speciális Windows-ra írt programok nem fognak futni Mono alatt, de egészen addig míg a program csak szabványosított kódból építkezik addig nincs gond (Mono alatt meg speciális Unix funkciók érhetőek el, értelem szerűen ezek meg Windows-on nem érhetőek el). A Mono jelenlegi változatai a 2.0-ás Framework-el kompatibilisek. Fejlesztésre a Sharp Develop program használható vagy a SharpDevelop. (Ezt elő sorban Windows-ra fejlesztették, ezért használata során adódhatnak gondok)

Egyetlen egy hátránya a nyelvnek az, hogy mivel elég fiatal (7-8 éves) ezért egyenlőe nem sok ingyenes komponenst talál az ember, ha a rendelkezésre állóak nem megfelelőek. Valamint a Mono lassú fejlesztése miatt nem használhatóak egyenlőre a .NET 3 és 3.5 újdonságai (ez egyenlőre ASP.NET fejlesztéskor lehet probléma)

[http://www.mono-project.com]

 

Pascal és Delphi

Kiváló Pascal és Delphi fejlesztési megoldást kínál a free pascal fordító és az erre épülő Lazarus IDE. A Lazarus segítségével könnyen hozhatunk létre Delphi nyelven grafikus alkalmazásokat. Nagyon nagy előnye az, hogy a megírt program linkelhető QT (KDE), GTK, GTK+ (Gnome), vagy akár Windows widget rendszerrel is, így a kész alkalmazást a célnak legmegfelelőbb widget rendszer használatával készíthetjük el a program módosítása nélkül. A Free pascal-hoz jár egy IDE ami szinte teljesen megegyezik a Turbo Pascal fejlesztő környezetének kinézetével (Terminál emulátorokon nem szeret futni). Windows-on is a Lazarus használatát javaslom, mivel ingyenes és a fordítója sokkal fejlettebb, mint a 2007-es Delphi-é (SSE utasítások használata, jobb assembler, 64 bites alkalmazások létrehozása, stb...)
[http://www.freepascal.org/]

 

Python:

Alapvetően egy script nyelv (futás közben interpretált) érdekes szintaxissal (ízlés kérdése, számomra az, de fényévekkel jobb a perlnél.) A nyelv alapvetően objektum orientált, sok Linux fejlesztő kedvelt nyelve, ezért a futtató a legtöbb disztribúcióban alapból megtalálható. Rengeteg külső libary létezik hozzá, valamint beépíthető a c++ programokba is. Grafikus felületeket a TK kiegészítés révén lehet vele készíteni, vagy akár használható a Gnome GTK+ widget rendszere is. IDE felület annyi létezik hozzá mint a tenger, de egy mezei szerkesztő program is bőven elég a programozáshoz.

[http://www.python.org/]

 

PHP:

Elsősorban Webre tervezett szerver oldali programozási nyelv, de a lehetőséget nyújt konzolos alkalmazások létrehozására is. A 4.-es verziótól fogva objektum orientált is (5.-től még jobban), valamint a rengeteg beépített függvénynek köszönhetően kiváló programozási nyelv, ha az ember webre vagy konzolra fejleszt. GTK+ modul létezik hozzá, melynek segítségével grafikus alkalmazások is készíthetőek, azonban ezen modul használhatóságáról nem tudok nyilatkozni, mert még nem használtam.

[http://www.php.net]

 

Ezeken a nyelveken kívül léteznek persze mások is, amelyekhez fordító és fejlesztő eszközök elérhetőek Linux alatt, de mivel csak ezen nyelvekkel van némi fejlesztési tapasztalatom, így a többiről nem tudok mit mondani. Egy pár nyelvet azért még megemlítenék amelyek elterjedtebbek: Java[http://www.java.com/en/], Perl [http://www.perl.org/], D [http://www.digitalmars.com/d/] (egy érdekes C++ továbbfejlesztés)

2007 - 2019 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Mostanság egyre több telefont termel magából ki a kínai piac, ami lehet saját szerzemény vagy egy kategóriának a koppintása. Lássuk a prémium kategóriás UMI Zero-t.