Eőző cikkemben megmutattam, hogy miként is lehet az mplayer-t és a mencoder-t forráskódból telepíteni.

" />
Mplayer tutorial  2. rész
Mplayer tutorial 2. rész
Rovat: Linux | Dátum: 2008-05-07 15:55:19 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Eőző cikkemben megmutattam, hogy miként is lehet az mplayer-t és a mencoder-t forráskódból telepíteni.


Ebben a cikkben bemutatnám eme 2 remek eszköz egy érdekes használatát. Egy DVD lemezről fogunk biztonsági másolatot készíteni MKV formátumban, vagy ha úgy tetszik készítünk egy DVD ripp-et.

 

Itt megjegyezném, hogy a BTK bünteti az ilyen másolatok terjesztését, úgyhogy csak és kizárólag saját DVD lemezeinkről készítsünk ilyen másolatokat.

Az MKV az egy tárolóformátum videó és hang sávok számára. Ezen formátum előnye az, hogy ha több hangsáv található a fájlban, akkor azt jobban kezeli, mint az AVI, illetve a fájlok tartalmazhatnak fejezetre vonatkozó információkat is. Egyszóval tökéletes DVD biztonsági másolatok készítésére.

Miután sikerült kiválasztanunk a DVD filmünket és behejeztük a DVD olvasóba nyissunk egy terminált. (ezen cikk írásakor én a Kill Bill Dvd-t választottam ki)

 

A hang és képsávok, valamint a feliratok mentése:

A terminálból add ki a következő parancsot: mplayer -dvd-device /dev/dvd dvd://1, ahol a /dev/dvd a dvd olvasót reprezentáló eszközfájl, vagy ha merevlemezen van a dvd akkor a mappa elérési útvonala ahol a film található.

 

Ennek határsára megnyílik a film egy ablakban, de ez most minket nem érdekel, úgyhogy zárd is be. A konzolon viszont megjelent sok minden. Minket most a következő rész érdekel:

 

 


Ez egy információs rész arról, hogy milyen címek, fejezetek és milyen hangsávok vannak a lemezen. Mint látható ezen a lemezen 3 hangsáv van. Ebből a magyar 5.1-es és az angol 5.1-es hangot választottam ki mentésre.

 

Az egyes hangsávokat a következő parancsokkal tudjuk menteni:
mplayer -dvd-device /dev/dvd dvd://1 -aid 128 -dumpaudio -dumpfile hun.ac3, ahol az alang utáni szám az információsrészben található aid szó utáni szám, a hun.ac3 pedig a fájl amibe a hangsáv kerülni fog. DTS hangsáv esetén a kiterjesztés dts legyen. Míg fut a program kimenetet nem fogunk látni, illetve ez eltart majd egy darabig a fim hosszúságától és a dvd olvasó sebességétől függően.

 

Miután a kívánt hangsávokat mentetted már csak a képet kellene menteni. Ehhez a mencoder-t fogjuk használni. A képet a következőképp tudod menteni:
mencoder -dvd-device /dev/dvd dvd://1 -nosound -ovc lavc -lavcopts vbitrate=1600:aspect=16/9 -o /media/sda6/dvdripp/video.avi

nézzük sorra az új paramétereket:
-nosound : hangsávok figyelmen kívül hagyása
-ovc lavc : a kimeneti kodeket libavcodec-re állítja (Az mplayer natív beépített kodekje, fényévekkel gyorsabb, mint pl a xvid vagy az x244)
-lavcopts vbitrate=1600:aspect=16/9 : A libavcodec beállításai. A vbitrate a videó bitrate-et állítja be 1600kbps-re, míg az aspect=16/9 a képarányt állítja be. 4:3 arányú filmeknél ez 4/3 legyen. Előfordulhat, hogy nagyobb video bitrate szükséges a képanyagtól függően, de az is lehet, hogy kisebb is elegendő, szóval ez változhat ízlés szerint. (1000kbps alatt a képminőség nagyon gyatra, szóval 1000 alá ne menj, 2500-3000kbps felett meg nincs értelme, mivel a képminőség akkor már nem javul) A kódolási folyamat eltart egy darabig a gép sebességétől és a film hosszától függően.

 

A MKV formátum felriatokat is képes tárolni, úgyhogy opcionálissan azokat is menthetjük. A DVD-n a feliratok vobsub formátumban tárolódnak. Ezen feliratokat a mencoder-el tudjuk leszedni, a következő képpen: mencoder -dvd-device /dev/dvd dvd://1 -nosound -ovc copy -vobsubout hun -vobsuboutindex 0 -sid 0 -o /dev/null
Az új paraméterek:
-vobsubout hun : ez arra utasítja a mencoder-t, hogy hun.sub és hun.idx fájlokba írja ki a feliratokat
-vobsuboutindex : a kimeneti vobsub fájlban a felirat id-je

-sid 0 : a dvd-ről a 0. felirat mentése (lásd mplayer infót)
-o /dev/null : kimeneti fájlnak a null ezközt adtam meg, így nem került lemezre feleslegessen a képadat.

 

Az mkvtoolnix telepítése:

Most már megvanak a hangsávok és a kép. Ezután csak annyi maradt hátra, hogy összepakoljuk őket. Ehhez az mkvtoolnix programot fogjuk használni. Ennek az eszköznek a telepítése:

terminálból add ki a következő parancsot: sudo gedit /etc/apt/sources.list

a megnyíló szerkesztőbe írd be a következőket a fájl végére:

deb http://www.bunkus.org/ubuntu/gutsy/ ./

deb-src http://www.bunkus.org/ubuntu/gutsy/ ./

miután mentetted a fájlt a következő parancsal frissítsd az elérhető csomagok listáját:
sudo apt-get update, majd a sudo apt-get install mkvtoolnix mkvtoolnix-gui parancsal telepítheted a programot, amely ezután az alkalmazások->hang és videó->MKV files creator parancsal indítható

 

A végsőösszerakás:

A programot elindítva a következő felület fogad: 

 A jobb oldalt található add gombal vedd fel a hangsávokat és a képet, valamint a felirathokhoz tartozó idx fájlokat. Ha ez megvan akkor válaszd ki a tracks alatt található választódobozból az egyik hangsávot. Ekkor szerkeszthetővé válnak a sáv beállításai

 

 Track name: A sáv neve
Language: A sáv nyelve
Cues: Szinkronizációs beállítás, mindig only for I frames legyen
Default track flag: Alapértelmezett jelző. Jelöld be ha azt akarod, hogy ez legyen az alapértelmezett hangsáv lejátszáskor.

Ezeket a beállításokat csináld meg minden hangsávra és feliratra hasonlóképpen. Ha kész vagy a beállításokkal, a start muxing gombra való kattintással elindul az mkv létrehozása.

 

 A kapott mkv fájlt Mplayer-el, vagy windows alatt a Media Player Classic programmal tudod lejátszani, ha felvan téve az ffdshow codec. Mplayer-el menet közben a # gomb segítségével váltogathatsz a hangsávok között. Feliratot meg a parancssorból a -slang nyelv kapcsolóval tudsz tenni a filmre, ahol a nyelv a felirat language attribútumaként megadott kód

http://www.free-codecs.com/download/FFDShow.htm

http://www.free-codecs.com/download/Media_Player_Classic.htm


2007 - 2019 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


AVG Anti-Virus Free Edition megbízható antivírus és antispyware védelem a Windows letölthető ingyen. Ezen felül, az új LinkScanner® aktív böngészés védelem ellenőrzi a weboldalakat.AVG Anti-...