Mplayer stabil verziók sajnos nem igazán sűrűn látnak napvilágot (Évente 1-2), ám ez nem azt jelenti, hogy alig fejlesztenek a lejátszón.

" />
Mplayer tutorial 1. rész
Mplayer tutorial 1. rész
Rovat: Linux | Dátum: 2008-03-22 17:46:41 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Mplayer stabil verziók sajnos nem igazán sűrűn látnak napvilágot (Évente 1-2), ám ez nem azt jelenti, hogy alig fejlesztenek a lejátszón.


Mivel rengeteg fejlesztés van az egyes kiadások között, ezért érdemes 1-2 havonta SVN verzióból fordítani és feltenni a lejátszót. Ezen Cikkben ezt szeretném megmutatni, hogy miként is kell Ubuntu Linux alatt.

 1. Nyiss egy terminált (A munka nagy részéhez szükség lesz rá)

 2. Amennyiben felvan telepítve az mplayer és a mencoder, akkor azokat távolítsd el a
  sudo apt-get remove mplayer mencoder parancsal.

 3. Az mplayer lefordításához szükség lesz egy pár libary-re és programra. Ezeket a következő 4parancsokkal lehet telepíteni: (minden sor külön parancs!)
  sudo apt-get install build-essential gcc g++
  sudo apt-get install debhelper libx11-dev libxv-dev libpng12-dev libaa1-dev caca-utils
  sudo apt-get install libcaca-dev libavifile-0.7-dev libsdl1.2debian-all libsdl1.2-dev
  sudo apt-get install libesd0-dev libfaac-dev libfaad2-dev liblame-dev libpostproc-dev
  sudo apt-get install libice-dev libjpeg62-dev libmatroska-dev libmad0-dev
  sudo apt-get install libmp4v2-dev libmikmod2-dev libogg-dev libtheora-dev
  sudo apt-get install libxinerama-dev xlibs-static-dev x-dev cvs subversion libx11-dev
  sudo apt-get install msttcorefonts nasm libmpcdec-dev libvorbis-dev

 4. Ha a beépített grafikus felülettel szeretnéd használni az mplayer-t (nem javaslom, mert sok benne a hiba), akkor még szükséged lesz az alábbi csomagokra is:
  sudo apt-get gnome-core-devel libgtk2.0-dev libgtk1.2-dev

 5. A libary-k nagy részének a manuális telepítését megspóroltuk a fenti parancsokkal. (hál istennek) Azonban az x264-es kodeket manuálissan kell telepíteni: (szintén 1 sor 1 parancs!)
  svn co svn://svn.videolan.org/x264/trunk x264
  cd x264
  ./configure
  make
  sudo make install
  cd ..

 6. RTP és RTSP streaming támogatáshoz szükség lesz a live555 libary-re is amit szintén manuálissan kell installálni:
  wget http://www.live555.com/liveMedia/public/live555-latest.tar.gz
  tar xfz live555-latest.tar.gz
  cd live
  ./genMakefiles linux
  make
  cd ..

 7. most már az összes függőség megvan, ami kell az mplayer lefordításához, így már csak az mplayer forráskódja hiányzik:
  svn checkout svn://svn.mplayerhq.hu/mplayer/trunk mplayer
  cd mplayer

 8. A fordítást konfigurálni kell a ./configure parancs megfelelő paraméterezésével. A lehetséges opciókról a ?help kapcsoló árulkodik. Ez egy szép nagy listát ad, amit érdemes egyszer átnézni. Én a következő paraméterekkel fordítottam:
  ./configure --enable-sdl --enable-x11 --enable-theora --enable-menu --with-extraincdir=/home/gabor/live --confdir=/etc/mplayer --enable-tv-v4l2 --enable-largefiles --enable-xvid --enable-x264 --enable-runtime-cpudetection --win32codecsdir=/usr/lib/win32 --enable-smb ?enable-live
  ezután ha a configure végzett, fordítsd a make parancsal, majd telepítsd a sudo make install parancsal. Ha grafikus felületet is szeretnél, akkor a ?enable-gui opciót plusszban add hozzá a config parancshoz.

 

Ha minden jól ment akkor települt az mplayer. Ám ha nem fordítottunk le grafikus felületet, akkor szükség lehet egy jó frontendre, ami kiváltja az eredeti grafikus felületet. Én gnome alá a gnome-mplayer-t(http://dekorte.homeip.net/download/gnome-mplayer/) javaslom, kde felhasználóknak meg a kmplayer-t (http://kmplayer.kde.org/).

 

A gnome-mplayer telepítése:
Telepíthető
apt-get intall gnome-mplayer segítségével is, ám ez nem mindig a legfrissebb változat.

 1. Töltsd le a legfrissebb fedora core 8-hoz készült rpm változatot a következő címről : http://dekorte.homeip.net/download/download.php#gnome-mplayer

 2. mivel a csomag rpm formátumban van ezért debian csomag formátumra kell konvertálni az alien nevű eszközzel, amely a sudo apt-get install alien parancsal telepíthető. Ha települt akkor rpm konvertálásra az alábbi módon használható: sudo alien ?scripts rpmfile.rpm

 3. A parancs eredményeképpen kapott deb fájl a sudo gdebi parancsal telepíthető.


Amennyiben az mplayer grafikus felületét akarod használni:

ebben az esetben szükséged lesz még egy default skin-re is ha sikeressen lefordítottad a programot. Skineket a http://www.mplayerhq.hu/design7/dload.html címen találsz. A kiválasztott skin fájlt csomagold ki, majd a kapott mappában található fájokat másold át a /usr/share/mplayer/Skin/ mappába. Ezután a gmplayer-nek is működnie kellene.

 

Végre megvagyunk a telepítéssel! Most már csak elő kell vennünk a kedvenc filmünket és megnéznünk a fáradságos munkával lefordított mplayer verziónkal :)

 

2007 - 2019 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Még minndig a Windows Xp korszakát éljük, ezért még az ezen a rendszeren futó alkalmazásokat használjuk, ezek közül is például a Microsoft Office 2003-at.