Ma jelenik meg az Ubuntu 15.10
Ma jelenik meg az Ubuntu 15.10
Rovat: Linux | Dátum: 2015-10-22 13:47:36 | Írta: Kovács Zsolt

Ma jelenik meg a méltán népszerű operációs rendszer, az Ubuntu legújabb változata, ami a Wily Werewolf (ravasz vérfarkas) fejlesztői kódnevet kapta. Mivel nem hosszútávon támogatott verzióról (LTS) beszélünk, így a szokásos kilenc hónapos támogatási idővel kell számolnia a felhasználóknak.


A fejlesztéseket nem követő felhasználóknak könnyen úgy tűnhet, hogy egyre kevesebb újdonság kerül bele az új kiadásokba, ez viszont csak a külső szemlélők számára gondolható így. A Canonical mérnökei az erőforrások nagy részét a mostani kezelőfelületet, a Unity 7-et felváltó 8-as verzióra fordítják, a maradék időt pedig a jelenlegi verzió hibáinak kigyomlálása teszi ki. Ez gyönyörűen látszik abból is, hogy a következő, nem mellesleg hosszútávon támogatott, 16.04-es kiadásra szeretnék a Unity 7, a Compiz és a nux minden fontosabb hibáját kijavítani. Mark Shuttleworth, a Canonical alapítójának elmondása alapján a 16.04-es verzióban már kiválasztható lesz a Unity 8-as felület is, viszont a stabilitás érdekében a 7-es marad az alapértelmezett megoldás. De vegyük számon, most milyen újdonságok találhatóak az Ubuntu 15.10-ben:Új csomagok
Mint minden új kiadásnál, itt is rengeteg új csomag érkezik az Ubuntu új verziójával, számos csomag automatikusan kerül importálásra a Debian disztribúcióból, de van, amit kifejezetten a 15.10-es verzióhoz készítettek a fejlesztők.Linux kernel 4.2
Az operációs rendszer alapját képező Linux kernelből is egy igen friss változat került ebbe a kiadásban, ez jó hír az új számítógéppel rendelkező felhasználóknak, hiszen így nagyobb az esélye, hogy a 15.10-es kiadás bármiféle felhasználói interakció nélkül kezeli a nemrégiben vásárolt hardvereket. Néhány fontosabb újdonság:
új AMDGPU illesztőprogram az újabb Radeon kártyák támogatására
Intel Broxton támogatása
F2FS fájlrendszer-titkosítás támogatása
NV-DIMM támogatása

Továbbá egy új kernelverzió feltöltésre került a Raspberry Pi2-höz is.Ubuntu asztali kiadás

Unity:
rengeteg hibajavítás, néhány új funkció
a helyi menük (Locally integrated menu) már a fókusszal nem rendelkező ablakoknál is látszanak
a Dash is átment számos használatot könnyebbé tevő változtatáson

Compiz
szintén hibajavítások, új funkció nem jellemző, hiszen a Unity 8 már nem erre fog épülni
jobb integráció a MATE asztali környezettel

Általános dolgok
frissített Firefox (41) és Chrome (45)
frissített MATE (1.10)
a GNOME-ot érintő dolgok javarészt már a 3.16-os verzióra épülnek
Blueman 2.0 és BlueZ 5.35 bekerülése, a jobb Bluetooth-támogatásért
Steam-kontroller támogatása

LibreOffice
frissítés az 5.0.1-es verzióra.
a PDF-exportálás időbélyeggel támogatása
Adobe Swatch Exchange (.ase) támogatása

Writer
hangulatjelek
stíluselőnézet az oldalsávon
Word-kompatibilis szövegkiemelés
kép vágása
táblázatkezelési javítások
eszköztári újítások
DOC-javítások
OOXML-javítások
RTF-javítások
?fogd és vidd? lehetőség képek esetén
LibreLogo: tetszőleges pontok egyesítése

Calc
feltételes formázás fejlesztései XLSX esetén
tudományos-formátum és számformátum javítások
a Formulamotor most már támogatja a táblázatba strukturált hivatkozásokat, új táblázatkezelő funkciók és A:A / 1:1 teljes sor/oszlop hivatkozások
képek vágása, cseréje és mentése
eszköztár-javítások.Ubuntu Phone
A héten jelent meg az új frissítőcsomag az Ubuntu Phone készülékekhez is, OTA-7 kiadási néven. Az elmúlt hat hét fejlesztési időszakában összesen több mint 80 pontba foglalhatók az újdonságok és a hibajavítások száma. A legfontosabb változások:
memóriaszivárgás és a CPU-t feleslegesen pörgető folyamatok javítása számos alkalmazásban
proximity szenzor (ez felelős a kijelző elsötétítésért hívás közben) körüli javítások
az Üzenetek alkalmazásban megtekintett üzenet most már törli az értesítést az Értesítés indikátorról
értesítés érkezésekor (az SMS nem érintett) nem mindig volt hangjelzés
SVG fájlformátum támogatása a Galéria alkalmazásban
a Webböngésző nem minden YouTube videót játszott le
frissített fordítások (köszönet a közösség minden tagjának az önkéntes munkájáért!)11 éves az Ubuntu
Ezen a héten nem csak az új kiadást ünnepli az közösség, hanem az Ubuntu 11. születésnapját is, hiszen az első 2004. október 20-án jelent meg. A több mint egy évtized alatt számos mérföldkövet tudhat magáénak a népszerű disztribúció:
becslések szerint 40 millió felhasználó használja valamilyen készüléken
22 verzió jelent meg eddig, ma jelenik meg a 23.
Három kereskedelmi ubuntus telefon érhető el, két gyártótól
a felhasználók 63%-a használ Unityt
a világ legnépszerűbb operációs rendszere a felhőben
Kilenc ?elismert? közösségi variáns (Kubuntu, Xubuntu, Lubutu, stb.)
45 000 alkalmazás érhető el az Ubuntu Szoftverközpontban
az Ubuntu 6.06 volt az egyetlen kiadás, amelynél elcsúsztak a kiadással, ezért is lett 6.04 helyett 6.06 a neve.Letöltés
Az Ubuntu 15.10 letölthető lesz a hivatalos (ubuntu.com/download), illetve a magyar közösségi (ubuntu.hu/letoltes) oldalról.

A Magyar Ubuntu Közösségről
A Magyar Ubuntu Közösség célja a magyarul beszélő felhasználók összefogása és támogatása honosítással, dokumentációkkal, tananyagokkal és online segítségnyújtással. A Magyar Ubuntu Közösség nem formalizált szervezet, tagjai önkéntesen, szabad idejükben foglalkoznak szabad szoftverekkel. A nemzetközi Ubuntu közösség a magyar közösséget hivatalos Ubuntu közösségként ismeri el. További információk a közösség honlapján: ubuntu.huA Canonicalról
A Canonical különböző professzionális szolgáltatásokat biztosít az Ubuntu partnereinek és az ügyfeleinek. Mint az Ubuntu mögött álló cég, a Canonical elkötelezte magát egy gyorsan fejlődő és egyre népszerűbb operációs rendszer, az Ubuntu fejlesztése és támogatása mellett. A célja annak biztosítása, hogy az Ubuntu elérhető legyen bármilyen szervezet, illetve magánszemély számára, asztali gépen, szerveren, laptopon és netbookokon.


A Canonical partnerei számítógép-gyártókkal tesztelik az Ubuntut, segítséget nyújtanak a migráláshoz, a telepítéshez, támogatást és üzleti képzést tartanak, valamint online szolgáltatásokat nyújtanak közvetlenül a végfelhasználóknak. A Canonical ezenfelül fejleszt és üzemeltet online, csoportmunkát segítő, nyílt forráskódú fejlesztőeszközöket, mellyel biztosítja, hogy bármely szervezet vagy magánszemély képes legyen részt venni a nyílt forráskódú közösségi innovációban. További információkért látogasson el a Canonical hivatalos honlapjára: canonical.com.

2007 - 2022 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Mint minden évben a Google is csinált egy listát 2014-i keresésekből. A korábban ZeitGeist névre keresztelt lista mostmár Google az Év keresése.