Debian Etch 4.0 szerver telepítése 1.rész
Debian Etch 4.0 szerver telepítése 1.rész
Rovat: Linux | Dátum: 2008-03-16 08:15:00 | Írta: Barta Tibor

Üdvözlök minden kedves olvasót. Úgy gondoltam először is egy gyors bemutatkozás. Barta Tibornak hívnak és az iStorm-bird ISP-nek (www.istorm-bird.hu) vagyok résztulajdonosa. A saját rendszerünk fejlesztését, felügyeletét látom el és még sok más feladatot is. Először a linuxal nagyon régen kb. 5-6 évvel ezelőtt találkoztam Suse 6.3 személyében, később más linux disztribúciók is felkerültek a listára (Mandrake, UHU, BlackPhanter, Ubuntu, Fedora, Corel, Lindows, ….)

Mostanság főként a Debian linuxot használom szerveren, igazából nem tudok mellette érveket felhozni, biztos van előnye is és hátránya is. Desktopon pedig Ubuntu linuxot, ami a Debiannnak az édes testvére.


Az első cikkemben eléggé belevágnék a sűrűjébe egy Debianos szervert fogok telepíteni, de nem kell megijedni, mivel eléggé részletesen le lesz írva, lépésről-lépésre.


A Debian telepítőt internetről kell letöltenünk és kiírnunk egy cd-re:
ftp://ftp.hu.debian.org/pub/CDROM-Images/debian/4.0_r3/i386/iso-cd/debian-40r3-i386-netinst.iso

Ez egy netinstall cd, ami annyit tesz, hogy a legszükségesebb dolgok vannak csak a lemezen és minden mást az internetről tölt le. Ez nem okozhat problémát, mivel manapság már otthon is 1-4Mbit/s ADSL kapcsolattal rendelkezik már sok mindenki. Ha pedig a szerverünk egy szerver hostba (http://www.istorm-bird.hu/index.php?page=serverhost) már el van helyezve, még talán gyorsabb és egyszerűbb is mint lemezekről telepíteni!


0, A gépünk BIOS-át beállítjuk, hogy CD-ről boot-oljon és billentyűzet és monitor hiánya esetén is elinduljon és ha van tápfeszültség akkor kapcsoljon be.


1, Betettük a CD-t és elindult a Debian telepítő. Két fő lehetőségünk van: szöveges mód (alapértelmezett) vagy grafikus felületű telepítés (installgui). Mivel szervert telepítünk így minket abszolút nem érdekel a grafikus felület már telepítéskor sem így csak nyomjunk egy Entert!2, Kiválasztjuk a telepítési és a végleges rendszerünk nyelvét.

 


3, Kiválasztjuk a billentyűkiosztást.

 


4, A hálózat automatikus konfigurálása DHCP szerver hiányában sikertelen. Ez nem probléma, mivel úgy is fix IP címünk lesz. Tehát tovább.

 


5, A Hálózat kézi konfigurálását választjuk.

 


6, Beírjuk a gépünk IP címét.

 


7, Beállítjuk a hálózati maszkot ha a felkínálttól eltérne, a mi esetünkben erre nincs szükség.

 


8, Beállítjuk az átjáró (azaz router) IP címét. A mi esetünkben a felkínált lehetőség ismételten megfelelő.

 


9, Beállítjuk a névkiszolgálók IP címét. Általában elegendő egyet is beírnunk! A felkínált lehetőség a mi esetünkben ismételten megfelelőnek bizonyult, tehát tovább.

 


10, Beállítjuk a szerverünk nevét. Én most az alapértelmezettet elfogadom. Pl.: www

 


11, Tartomány név beállítása. Jelen esetben én nem állítok semmit. Pl.: sajatdomain.hu

 


12, Lemez partícionálás. A mi esetünkben az első opció tökéletesen megfelelő. Aki már járatosabb a partínionálásban, linuxban és van konkrétum amit szeretne beállítani az válassza a kézi partícionálást.

 


13, Kiválasztjuk a merevlemezt amit partícionálni szeretnénk.

 


14, Partícionálási mód kiválasztása. Az első opciót kiválasztjuk.

 


15, A Partícionálás lezárása és változások mentése.

 


16, Lemezre írjuk a változásokat. Igen.

 


17, Beállítjuk a root azaz rendszergazda jelszavát. Lehetőleg minimum 8 karakter kis- és nagy betű és szám is legyen benne! A szervereket sokszor éri támadás és az esetek nagytöbbségében a root hozzáférés jelszavát próbálják kitalálni.

 


18, Megpróbáljuk megismételni az előbbi bonyolult jelszavunkat.

 


19, Létre hozunk egy felhasználót magunknak. Beírjuk a teljes nevünket! (nem felhasználóinév!)

 


20, Megadjuk a felhasználói nevünket.

 

21, A felhasználónknak is adunk jelszót, a fenti követelményeket teljesítve, kiegészítve azzal, hogy ne egyezzen a root jelszóval és későbbiekben egyik felhasználónk jelszava se legyen ugyan az! Sőőt másik szerver telepítésekor is újabb és újabb jelszavakat kell kitalálnunk és megjegyeznünk!

 

 

22, Megismételjük a jelszavunkat.

 


23, Feltelepül alaprendszerünk.

 


24, Hálózati tükröt használunk a telepítéshez.

 


25, Kiválasztjuk, hogy melyik ország tükör szerverét akarjuk használni. Ez mindig a szerver internet kapcsolatától függ!

 


26, A kiválasztott ország hivatalos tükörszervereiből kiválasztjuk a hozzánk legközelebbit.

 


27, Proxy kiszolgáló adatait adhatjuk meg. Ezt az esetek 99%-ban nem kell kitöltenünk, mert manapság már nem használnak proxyt.

 


28, Csomaghasználat felmérésben részt vehetünk, ha akarunk, de nem kötelező!

 


29, Szoftverválasztás. Most egyik opciót se jelöljük ki!

 


30, A GRUB rendszerbetöltőt a fő boot rekordba telepítjük.

 


31, Eltávolítjuk a CD-t, tovább. Újraindul a gép.

 


32, A boot menü. Az első opció pár másodpercen belül elindul.

 


33, Bejelentkezünk. A jelszó beírásakor nem kell megijedni ha nem jelenik meg semmi, linuxban ez a megszokott, hogy még csillagok se jelennek meg!

 

 

34, Csomag listák és csomagok frissítése:

vi /etc/apt/sources.list

Ezután lemegyünk ahhoz a sorhoz ahol a debian cd van és del billentyűvel töröljük, megnyomjuk a shift+: (vagy .) és beírjuk: wq! Ezzel elmentettük és kiléptünk a fájl szerkesztéséből.
A vi editor átlag ember számára kissé nehézkes lehet, a fenti folyamat során még véletlenül se nyomjuk le semmi más billentyűt, mert nem kívánt hatása lehet. (pl.: „o” uj sor beszúrása)


apt-get update

apt-get upgrade


35, SSH szerver telepítése:

apt-get install ssh


36, Én ettől a pillanattól másik gépnél szoktam dolgozni a PUTTY nevű távoli kliens programon keresztül. Ez abban az esetben jó, ha gyorsan akarunk komplex dolgokat megvalósítani. Sok gépeléstől kíméljük meg magunkat, ha már egyszer begépeltünk anno valamit, akkor csak bemásoljuk a megfelelő parancsot. És mellesleg tudjuk is tesztelni a szolgáltatásokat!

http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html


37, Több fontos szoftver telepítése:

apt-get install binutils cpp fetchmail flex gcc libarchive-zip-perl libc6-dev libcompress-zlib-perl libdb4.3-dev libpcre3 libpopt-dev linux-kernel-headers lynx m4 make ncftp nmap openssl perl perl-modules unzip zip zlib1g-dev autoconf automake1.9 libtool bison autotools-dev g++


38, Midnight Commander telepítése. A mc nagyon hasznos program, a sokak által ismert Norton Commanerhez hasonlít. Szerkesztéshez, kicsomagoláshoz, ftp kliensként való használthoz kitűnő. Ettől kezdve, minden szerkesztést ezzel végzünk.

apt-get install mc

2007 - 2022 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A névszerű kvízjáték legújabb verziója új kérdésekkel és hangokkal fűszerezve.