CD/DVD képfájlok kezelése linux alatt
CD/DVD képfájlok kezelése linux alatt
Rovat: Linux | Dátum: 2008-03-27 16:15:41 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Windows alatt cd/dvd képfájlok kezelésére kiváló eszköz az Alcohol 120%, de ez sajna fizetős (megéri az árát mindenképp), illetve csak windows alatt megy. Szóval adott a kérdés. Hogyan is lehet kezelni linux alatt a cd/dvd képfájlokat ?


Először is azt szeretném elmagyarázni, hogy mit kezdhetünk a meglévő képfájljainkal. Számos eszköz létezik iso fájlok mountolásásra, sőt! A beépített mount parancsal is fellehet csatlakoztatni iso képeket, mégpedig a következőképpen: sudo mount -o loop -t iso9660 file.iso celmappa

Grafikus felületről egy kitűnő program erre a célra a gmountiso, amelyet a sudo apt-get install gmountiso parancsal telepíthetsz fel.

 

Azonban nem csak iso fájlok léteznek a világon, illetve előfordulhat, hogy komplett eszközt is kell emulálni a képfájl betöltése mellet. Erre a célra ott a cdemu, amely nem csak mountol, hanem eszközt is emulál. Ezzel nem foglalkoznék, mivel nem sikerült működésre bírnom a programot. (lehet én vagyok béna, de se deb csomagokból se forráskódból fordítva sem akart működni) Helyette inkább bemutatok egy majdnem olyan jó eszközt, az acetoneISO-t. Ezen program segítségével könnyen mountolhatsz iso, nrg, cue, mdf formátumú képfájlokat, illetve cd-rom képeket is tud készíteni. Telepítése:

  1. Töltsd le a http://www.acetoneiso.netsons.org/ címről az ubuntu-hoz való csomagot, majd telepítsd a gdebi segítségével (gdebi csomageve.deb vagy duplakkatt rá nautilus-ban)

  2. ezután nyiss egy terminált, majd add ki a következő parancsokat:
    chmod 4755 /bin/fusermount
    chmod o+rw /dev/fuse

    addgroup fuse ( helyére a felhasználóneved írd!)

Ezután már használható is a program. Az alkalmazások menü->kellékek->Acetoneiso2 indítóikonra kattintva a következő kép fogad minket:

 

 

Legelső utunk ezután a file/options menübe vezessen, ahol a file manager-t állítsuk át nautilus-ra. A többi beállítást, mint a media player-t ízlés szerint módosítsuk

 

 

Képfájlt a csatolás gombra kattintva tudunk betölteni. A betöltött képfájok a felhasználó saját könyvtára alatt található virtual drives mappán belüli számozott almappák valamelyikébe kerülnek be. Kettőt kattintva a programon belül a képfájlra elindul az előzőleg kiválasztott fájlkezelő és arra a mappára ugrik, ahová a program a képfájlt csatlakoztatta.

 

A program további szolgáltatásai:

- Képfájlok konvertálása ISO-ba

- MD5 számítás képfájokhoz

- ISO fájlok készítése cd/dvd meghajtóról, illetve akár mappából is

- Képfájlok titkosítása és tömörítése

- CUE sheet-ek generálása bin fájlokhoz

 

Képfájlok készítésére egy adott mappából a mkisofs programot ajánlom, mivel ezzel szinte minden létező dolgot be lehet állítani. Ez a program parancssoros és nem része az alap telepítésnek, de a sudo apt-get install mkisofs parancsal telepíthető. CD/DVD lemezek bitről-bitre azonos image készítésére a dd programot ajánlom, amelyet a következőképpen tudsz használni:

dd if= of= pl: dd if=/dev/dvd of=~/sajatdvdkepem.iso

 

Az mkisofs használata:
mkisofs -o célfájl
legfontosabb opciók:
-UDF: UDF fájlrendszer lemez készítése
-R -J: Rockridge és Joliet bejegyzéseket egyaránt tartalmazó kép

-dvd-video: DVD videó kompatibilis fájlrendszer használata

--help: összes lehetséges opció leírása magyarázattal.

2007 - 2019 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A Media Code Speed Edit egy olyan kis program melynek segítségével meg tudod változtatni CD/DVD íródnak az írási sebességét. Rengeteg DVD meghajtó típust ismer.