ATI driver telepítése Ubuntu 7.10-re
ATI driver telepítése Ubuntu 7.10-re
Rovat: Linux | Dátum: 2008-03-18 17:00:00 | Írta: Szűcs László
Ebben a cikkben kezdő felhasználóknak szeretnék segítséget nyujtani az ATI driverek telepítésével kapcsolatban

Tapasztalataim szerint ATI videokártyák problémásabbak linux alatt mint az Nvidia chippel szerelt társaik. A legfőbb problémák a rossz driverekben és ezek nehézkes konfigurációs lehetőségeiben gyökereznek. Az elsőre példa a hivatalos driver használata esetén filmek lejátszása közben jelentkező átlós vonal, illetve elcsúszás, a másodikra pedig hogy máig nem jöttem rá hogy a tv kimeneti felbontását hogy tudnám különbözővé tenni az elsődleges kijelzőm felbontásától.

Véleményem szerint az ATI - linux párosítás elkerülésével megspórolhatsz néhány kellemetlen percet. De ha ez nem lehetséges, akkor sem olyan vészes a helyzet, csak tisztában kell lenni a korlátokkal: pl el is felejtheted az Asztali Effekteket ha OpenGL-es játékokat/programokat szeretnél futtatni.

A driver telepítésének két lehetséges útját írom le. Az egyes számú lehetőség az Ubuntura bízni a telepítést, a második az offical driverek „kézi” telepítése. Mindkét megoldás nagyon egyszerű, de az eredmények eltérőek lehetnek; pl nekem a legkevesebb bajom az Ubuntu-s driverrel van, de ez a videokártya konkrét típusától is függ.

Driver telepítése a Restricted Drivers (Zárt meghajtók) segítségével:

  1. Ha frissen telepítetted az Ubuntut akkor az első indítás alkalmával az rögtön pofázik hogy olyan hardver elemek vannak a gépben amelyek zárolt meghajtókat igényelnek. Ez egy kis piktogram illetve szövegbuborék formájában manifesztálódik. Ekkor csak rá kell ezek valamelyikére kattintanod és az elinduló ablakban bepipálni az engedélyezés rubrikát. Ezt követően az Ubuntu letölti és telepíti a szükséges csomagokat.

  2. Ha az előzőekben leírtakat nem tetted meg az első indításnál ezt a menüben a 'Rendszer/Adminisztráció/Zárt meghajtók kezelése' pontra kattintva pótolhatod.


 

 

Offical ATI driver telepítése:

  1. A 'http://ati.amd.com/support/driver.html' címről a megfelelő platform és videokártya típus kiválasztása után letöltheted a legfrissebb drivert.


 

 

 

  1. Ha megvagy a letöltéssel akkor indíts egy terminált lépj abba a mappába ahova a telepítőt mentetted. Írd be: 'sudo ./ati-driver-installer-8-*.run', ahol a *-al jelölt rész függ a számítógép architektúrájától és a driver verziójától.

  2. Az elinduló grafikus ablakban a 'Continue'-ra kattints, fogadd el a szerződést, majd az 'Automatic' módot választva a program feltelepíti a drivert.


 


További információk: http://www2.ati.com/drivers/linux/linux_8.16.20.html

 

 

2007 - 2019 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Komplett, magyar nyelvű víruskereső, amely egyaránt alkalmas a levelek (POP3, IMAP4, SMTP), P2P, Web Shield, valamint a háttértárolók teljes ellenőrzésére. Beállíthatjuk a keresés id...