ADSL kapcsolat beállítása Ubuntu 7.10 alatt
ADSL kapcsolat beállítása Ubuntu 7.10 alatt
Rovat: Linux | Dátum: 2008-02-11 20:46:25 | Írta: Szűcs László

Ebben a kis leírásban azt szeretném bemutatni, hogy lehet internet kapcsolatot csiholni Ubuntu Linuxban router nélkül, PPPoE modem esetén


Point-to-Point Protocol over Ethernet (PPPoE) egy olyan hálózati protokoll amely a Point-to-Point Protokollnak megfelelő kertet beágyazza az Ethernet keretébe; azaz Ethernet kapcsolat esetén is lehetővé teszi a PPP használatát. Főleg az ADSL modemek használják. Ethernet hálózatok csomagok útján kommunikálnak. A PPPoE lényege az hogy ennek segítségével 'virtuális' vonalat hozhatunk létre két gép között csomagok használatával. A PPPoE modemek UTP kábelen keresztül csatlakoznak a számítógép Ethernet portjára vagy valamilyen más hálózati eszközhöz (pl router).

 

ADSL modemek másik változata USB porton keresztül kapcsolódik a számítógéphez. Ezek beállítása más módszerrel történik. Le kell tölteni az USB-s kábelmodemhez tartozó drivert, majd azt telepíteni kell.

 

PPPoE modemek beállítása:

 

 1. Csatlakoztasd a modemet a számítógéphez. Győződj meg róla hogy világít a 'DSL' led (ez azt jelenti hogy a vonal szinkronizálva van)

 2. Nyiss egy terminált és írd be a 'sudo pppoeconf'' parancsot.

 3. Az elinduló program kérdéseire válaszolj értelem szerűen.

  • Ha van létező PPPoE kapcsolatod, akkor megkérdezi hogy akarod-e módosítani.

  • A 'noauth' és 'defaultroute' beállítására valamint a 'nodetach' eltávolítására válaszolj igennel.

  • A DNS peer-ek használatára vonatkozó kérdésre válaszolj igennel.

  • Az MSS (Maximum Segment Size) problémára vonatkozó kérdésre szintén igennel válaszolj.

  • A program megkérdezi hogy a rendszer indításakor induljon-e a PPPoE kapcsolat, illetve hogy akarod-e most rögtön elindítani.

Kapcsolat elindítása:

Gépeld be a terminálba a 'sudo pon dsl-provider' parancsot.

 

Kapcsolat lezárása:

Gépeld be a 'sudo poff dsl-provider' parancsot.

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Ma jelenik meg a méltán népszerű operációs rendszer, az Ubuntu legújabb változata, ami a Wily Werewolf (ravasz vérfarkas) fejlesztői kódnevet kapta. Mivel nem hosszútávon támogatott verzióró...