Ha valaki egy ideje Ubuntut használ, vagy egyszerűen csak rendszeresen látogatja oldalunkat, valószíníleg hallotta már, hogy az Ubuntu a Debianon alapul.

" />
A Linux világa 3. rész: A Debian
A Linux világa 3. rész: A Debian
Rovat: Linux | Dátum: 2008-02-05 16:00:00 | Írta: Partner

Ha valaki egy ideje Ubuntut használ, vagy egyszerűen csak rendszeresen látogatja oldalunkat, valószíníleg hallotta már, hogy az Ubuntu a Debianon alapul.


Talán sokakban az a kérdés is felmerült már, hogy pontosan milyen kapcsolat van az Ubuntu és a Debian között, és egyáltalán, mi az a Debian. Cikksorozatunk harmadik részében ezekre a kérdésekre kaphatjuk meg a választ.A Debian az egyik legrégebbi Linux disztribúció. A fejlesztését Ian Murdock indította el - aki ekkor mindössze húsz éves volt. A Debian alapítója Németországban született, de abban az időben az Egyesült Államokban, az Indiana államban található Purdue Egyetem hallgatója volt. A Debian 0.91-es verziója 1994 januárjában jelent meg - ebben volt már egy primitív csomagkezelő, ami azonban ekkor még nem kezelt függőségeket, és meglehetősen fapados volt. Bár ekkor már néhány tucatnyi ember dolgozott a disztribúción, azonban a munka nagy részét még mindig Ian Murdock végezte.

Ian Murdock 1996-ban hagyta el a Debiant, és az animációs filmeket készítő Pixarnál helyezkedett el. A helyét Bruce Perens vette át. Érdekes epizódja a Debian történetének, hogy soha nem jelent meg az 1.0-ás verzió: Egy félreértés következtében az InfoMagic CD forgalmazó (bizony, ekkoriban még messze nem volt általános az otthoni CD író) véletlenül a fejlesztői verziót adta ki CD-n, és nevezte el 1.0-ás kiadásnak. A Debian fejlesztői és az InfoMagic később közös nyilatkozatban ismerték el a hibát, és vonták vissza ezt a változatot.

Hogy elkerüljék a félreértéseket, a Debian első hivatalos stabil kiadása az 1.1-es verziószámot kapta. Ez volt az első kiadás, ami kódnevet kapott: Buzz-nak nevezték el, Buzz Lightyear, a Toy Story című animációs film egyik karaktere után. Ez volt a Pixar első egész estés alkotása. A mai napig a Debian különböző kiadásait a Toy Story szereplői után nevezik el.

A Debian rendkívül gyorsan fejlődött, egyre több architektúrán működött, és a felhasználói bázisa is is robbanászserű növekedésnek indult. A 2.1-es kiadás (Slink) 1999 márciusában jelent meg. Ebben debütált az APT csomagkezelő, ami mai napig megtalálható az Ubuntuban is - és ez a rendkívül intelligens, rugalmasan használható eszköz tette igazán sikeressé a Debiant. A disztribúció azóta is folyamatosan fejlődik, a legfrissebb stabil kiadása 2007. áprilisában jelent meg. Ez a Debian 4.0 (Etch) - a következő, jelenleg fejlesztés alatt álló kiadás pedig a Lenny kódnevet viseli.

A Debian egy igazi közösségi projekt, ami mögött nem áll cég - így nem lehet eladni, nem juthat csődbe, és felvásárolni sem lehet. Amíg mögötte áll az önkéntes fejlesztői bázis (aminek jelenleg ezernél is több regisztrált tagja van), addig a Debian is létezni fog.

A Debian fejlesztése sok szempontból eltér az Ubuntutól. Nincsenek fix kiadási időpontok - ahogy mondani szokták, a hivatalos kiadás akkor jelenik majd meg, amikor kész lesz. A Debiannak mindig három verziója van karbantartás alatt.

A stabil kiadás mindig a legkiforrottabb, kritikus környezetbe elsősorban ezt ajánlják. Ugyanakkor ez sokszor régebbi csomagokat jelent. Azok, akik frissebb verziójú alkalmazásokat szeretnének használni, választhatják a testing kiadást. Ez még nem elég kiforrott ahhoz, hogy stabilnak nevezzék, de már az első tesztfázison túljutott csomagok kerülhetnek csak bele, így jó kompromisszum lehet az átlagos felhasználó számára. Az unstable kiadás az, ahol a Debian fejlesztése zajlik. Ez a kiadás egyáltalán nem tekinthető stabilnak - és nem is az a célja.

Az Ubuntu nem egyszerűen a Debianra épül - sokkal inkább együttműködésről beszélhetünk. Sok Ubuntu fejlesztő egyben a Debian közösségnek is tagja. Az Ubuntu fejlesztése során sok csomag egyenesen a Debian fejlesztői ágaiból (testing, unstable) kerül át. Az Ubuntuban felfedezett hibák javításait pedig a Debian fejlesztőinek is eljuttatják. Vagyis a két disztribúció egymást erősítve, együtt fejlődik.

Forrás és további információk:

A Debian története

Bdale Garbee: A Debian hű marad gyökereihez

A Debian és az Ubuntu kapcsolata

 

 

Szerző: toros

 

Creative Commons License

 Forrás és partner:

 

2007 - 2019 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Az utca emberét kérdezve úgy tűnik, a nagy többség nem tudja, mi az az IoT. A fejlesztői szakma viszont egyből rávágja: az IoT egyértelműen a jövő!