A Linux világa 1. rész: Az Ubuntu fejlesztése
A Linux világa 1. rész: Az Ubuntu fejlesztése
Rovat: Linux | Dátum: 2008-01-30 20:02:20 | Írta: Partner

Az Ami a Compiz mögött van sikerén felbuzdulva új sorozatot kezdünk ?A Linux világa? címmel, amelyben azonban ezúttal nem a technikai részletekre koncentrálunk.


Az új sorozatban bemutatjuk az Ubuntu fejlesztési metódusát, írunk az Ubuntu alapját képező Debianról, és más témákkal is foglalkozunk. Ezek az írások reményeink szerint segítenek egy kicsit a Linuxos, és tágabb értelemben véve a szabad szoftveres világ megismerésében azoknak, akik épp most csöppentek bele.

Akik már egy ideje olvassák az oldalunkat, azok valószínóleg tudják, hogy az Ubuntu kiadások fél éves időközönként jelennek meg. A legutóbbi, 7.10-es verzió 2007. októberében jelent meg, míg a következő 8.04-es kiadás 2008. áprilisában várható. A verziószám minden esetben a kiadás időpontjára utal (az évszám utolsó számjegye, és a megjelenés hónapja). Azt azonban viszonylag kevesen tudják, hogy mi történik ez alatt a hat hónap alatt. Sorozatunk első részében ezt mutatjuk be.

Már az aktuális verzió megjelenését követően pár nappal megkezdődik az új kiadás fejlesztése. Első lépésben csak az alapok állnak rendelkezésre. Az első fontos időpont az előző verzió megjelenését követően nagyjából két héttel következik: ez a fejlesztői találkozó, vagyis a Developer Summit. Ekkor döntenek a fejlesztés főbb irányairól, és ekkor jelölik ki a célokat. Persze ezek még változhatnak a fél éves fejlesztési ciklus alatt, annak függvényében, hogy idővel hogyan alakulnak a dolgok.

A következő fontos időpont a fejlesztés 40. napja körül (nagyjából másfél hónap után) jön ? ekkor jelenik meg Alpha 1-es kiadás, ami az első fontos mérföldkő. Ebben jelenik meg jellemzően az új kernel (mindig az a verzió, amelyik éppen fejlesztés alatt áll), az új (fejlesztés alatt álló) Gnome, és más hasonló, nagy jelentőségő csomagok. Ez a verzió ránézésre szinte semmiben sem különbözik az aktuális kiadástól, azonban a felszín alatt már komoly változások történtek.

A második alpha kiadás ezt követően nem egészen egy hónappal jelenik meg ? nagyságrendileg a fejlesztési ciklus második hónapjában. Ebbe kerülnek a legfrissebb csomagok a Debian testing kiadásából (erről majd részletesebben a sorozat második részében olvashat), és tele van éppen kiadott, vagy fejlesztés alatt álló alkalmazásokkal. Ez a kiadás még mindig nem sok Ubuntu-specifikus újdonságot tartalmaz, de a külső fejlesztések jelentős része itt már megjelenik.

Ezt követik az Alpha 3, és Alpha 4 kiadások (nagyjából 20-20 napnyi fejlesztést követően), amelyekben folyamatosan formálódik a rendszer, és egyre több Ubuntu specifikus fejlesztés jelenik meg. Ez talán a leglátványosabb szakasz, szinte naponta jelennek meg újdonságok, ami az Alpha 5 kiadásig tart, amikor is a Feature Freeze-nek nevezett szakaszába ér a projekt ? vagyis ez az a pillanat, amikor lezárul az újdonságok bevezetésének időszaka. Ez jellemzően a fejlesztés negyedik hónapjára esik, vagyis két hónappal vagyunk a végleges kiadás előtt.

A következő egy hónap a különféle csomagok véglegesítéséről szól. Sok alkalmazásnak (mint például a Gnome) nagyjából ezen időszak alatt jelenik meg a végleges kiadása, és ekkor készül el az artwork is ? vagyis ekkor alakul ki a következő kiadás kinézete. Az egy hónapos időszak végén jelenik meg a Beta kiadás. Erre a kiadásra a rendszer kinézete elnyeri végleges formáját, és innentől kezdve a csomagkészlete sem fog már igazán változni. Ekkor kezdődik a hibakeresés és javítás legaktívabb szakasza. A beta kiadás még rengeteg hibát tartalmazhat, hiszen a rendszer végleges összecsiszolása csak most kezdődik.

Az utolsó hónapban már nem kerül be semmilyen újdonság, a fejlesztők kizárólag a hibajavításra koncentrálnak. Szinte folyamatosan érkeznek a frissítések, és a rendszer napról-napra stabilabb, kiforrottabb lesz. A végleges kiadás előtt egy héttel jelenik meg a kiadásra jelölt verzió ? bár ebben is lehetnek még hibák, azonban a fejlesztés folyamatában ez az első olyan verzió, amit a hétköznapi felhasználók is már bátrabban kipróbálhatnak.

A végleges kiadás jellemzően a hivatalos megjelenés előtt 1-2 nappal készül csak el. A megjelenés napján pedig felhasználók tömegei rohanják le a szervereket, amik sokszor nagyon nehezen bírják az óriási terhelést. Ez az a pillanat, amikor a fél éves kemény munka beérik, és az Ubuntu új kiadás megkezdi hódító útját. De nem lehet sokáig pihenni ? mert már pár nappal ezután ismét megkezdődik a munka, hogy fél év múlva megint olyan kiadás jelenhessen meg, amire büszkék lehetnek a fejlesztők.

 

Szerző: toros

 

 

Forrás és partner:

 

2007 - 2019 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Mostanság egyre több telefont termel magából ki a kínai piac, ami lehet saját szerzemény vagy egy kategóriának a koppintása. Lássuk a prémium kategóriás UMI Zero-t.