HDDlife teszt: vizsgáltasd át vele a meghajtód
HDDlife teszt: vizsgáltasd át vele a meghajtód
Rovat: Kipróbáltuk! | Dátum: 2015-02-20 11:37:05 | Írta: Kovács Zsolt

Ki ne aggódna merevlemeze állapotáért. Sokan attól félnek, hogy mikor megy tönkre a meghajtójuk és ezzel együtt a féltett adatok is a semmibe vesznek. A HDDlife nevezető programmal percrekész információt kaphatunk a vinyónk állapotáról, mellette még jelez is a szoftver, ha valami probléma lépne fel.


Ez a kis 6 megás program a HDDlife egy ingyenesen használható segédprogram, amellyel merevlemezünket tudjuk megfigyeltetni. Előnyére szolgál, hogy nem csak egy, hanem több lemezmeghajtót is tudunk vele kezeltetni. Ha több meghajtónk van, akkor a szoftver egymás mellé, fülekbe rendezi a hardvereket (Hard Drive 0, Hard Drive1?.) . Mi az ingyenes verziót próbáltuk ki, hátránya viszont az, hogy tartalmaz olyan letiltott funkciókat, amelyeket csak a Pro fizetős verzióban tudunk igénybe venni. De ehhez regisztrálni kell a programot.

Telepítsük fel a szoftvert

A telepítője hasonlít egy átlagos, fapados program installjához. De van egy olyan funkció benne, amit érdemes megemlíteni. Ha több felhasználós a Windowsunk, akkor konfigurálható úgy a telepítés, hogy csak az én profilomra, vagy az összes felhasználó profiljára települjön fel a program.

 

 
 

Milyen szolgáltatásokat nyújt a HDDlife?

Ha feltelepítettük a szoftvert, akkor indítsuk el a Tálcára kihelyezett ikonját. Ha bejön a program kezelőfelülete a következő információkat tudhatjuk meg merevlemezünkről: a windchesterünk típusa, teljes mérete, hőmérséklete, munkaideje. Utolsó ellenőrzés idejét is kiírja a program. Van egy következtetés ablak is a szoftverbe építve, ahol egy úgymond ?felhasználót megnyugtató szöveg? helyezkedik el, nyugalmi helyzet esetén. Jelenleg jó a merevlemezünk hőmérséklete, ha ez nem kielégítő, akkor más színnel jelöli a sávot. A vinyón található logikai meghajtókról is jutott hely a szoftverben. A következő információkat tudhatjuk meg az utóbbiakról: Kötet és a hozzá tartózó címke, fájlrendszer, kapacitás, és a szabad hely. Több mint 18 nyelv közül választhatunk. Az eszközeinket nyomban le tudjuk ellenőrizni, ha a File/Check devices now! gombra kattintunk A letárolt riportokat elmenthetjük, amelyeket .log kiterjesztéssel ment a HDDlife.

 

Beállítások menü

 Ahogy az információs részben, itt is le vannak olyan funkciók tiltva, amelyek a Pro verzióban lehet csak elérni. Itt azokról a beállítási elemekről ejtünk szót, amelyek az általunk tesztelt freeware verzióban elérhetők. Az Általános (General) beállításoknál konfigurálhatjuk azt, hogy a program induljon e a rendszer indításakor, és a jelentéseket milyen időközönként adja le. További ilyen általános beállítási lehetőség például a Lemez hőmérséklete. Konfigurálható az például, hogy milyen időközönként ellenőrizze a lemez hőmérsékletét, a kapott értéket milyen mértékegységben adja meg (Celsius vagy Fahrenheit), és milyen színű legyen a hőmérsékleti sáv bizonyos értékek esetén. A szabad helynél (Free disk space) is beállítható az ellenőrzési idő.

A Visual menüpont alatt konfigurálható, hogy az Eszköztárban milyen módon jelenjen meg a program figyelő eszköze. A Types menüpont alatt választhatunk más riasztási hangot az idegesítő vijjogó hang helyett. A készítők háromféle választható skint helyeztek el a Skin menüpont alatt.   

Összegzés, értékelés

A HDDlife egy nagyon egyszerűen kezelhető hardveres alkalmazás, amelynek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Előnye, hogy egyszerű kezelhetősége miatt a nem tapasztalt felhasználók is gyorsan kiismerik magukat benne, percrekész információkkal szolgál meghajtónk vagy meghajtóink állapotáról. Hátránya, az-az idegesítő zene, amit minden jelentésnél produkál, de szerencsére ez kikapcsolható vagy lecserélhető. Egy nagyobb hátránya még viszont van, amit a szerzők a következő verzióban remélhetőleg kijavítanak. Ez egy bug hiba, amely a statisztika készítése előtt keletkezik. Maga a program kezelőfelülete lefagy, de ez a szoftver újraindításával orvosolható.

Teszteredmények HDDlife 2.8.98
Értékelés 10/8 pont
Teljesítménykorlátozás nincsenek nagy erőforrásigényei
CPU igény kis leterheltség
RAM-foglalás alapállapot: 300-400 KB
használatkor: 500 KB-2 MB
Használhatóság 10/10 pont
Kezelhetőség 10/8 pont
Design, összhang 10/7 pont (egyszerű, de hatásos)
Ár 29 dollár/5800 Ft

Kinek ajánljuk a programot?

Előszeretettel az aggódó számítógép tulajdonosoknak és a hardverörült felhasználóknak.

2007 - 2022 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Ha már régóta szerette volna ezt megtenni, de türelmesen kivárta, míg a fejlesztők elkészítik a megoldást, az most frissítheti a rendszerét újabb kiadásra.