FLV fájlok konvertálása AVI-ba
FLV fájlok konvertálása AVI-ba
Rovat: Kipróbáltuk! | Dátum: 2007-08-10 21:16:20 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Manapság a weblapokba ágyazot videók merevlemezre mentése már megoldot (lásd: Online videok merevlemezre mentése ), ezen videók zöme azonban flv kiterjesztésű. Mi ebben a cikkben arra kinálunk megoldást, hogy készítsünk flash videónkból (flv)  avi  kiterjesztésű videót.


Jelenleg a piacon lév? FLV konvertáló programok az alábbi két kategóriába sorolhatóak:

 1. Fizet?sek és jó esetben megbírkóznak a VP6 kódolással/dekódolással
 2. Ingyenesek és nem támogatnak VP6 kódolást/dekódolást

Van azonban egy '3. út' a mencoder, ami az mplayer csomag része. Ezzel a kis ingyenes és nyilt forráskódú alkalmazással ingyenessen konvertálhatjuk flv, és minden olyan fájlunkat avi (és persze más) formátumba amit az mplayer lejátszik.

A kódolás menete:

 1. Mplayer és mencoder csomag letöltése ( http://www.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/win32/ )
 2. Codec csomag letöltése (VP6 és VP7 miatt kell jelen esetben) Személy szerint én a teljes csomagot ajánlom, mivel abban minden benne van ami kell.( http://www.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/ , jelenleg az 1.0rc1 a legfrisebb)
 3. Mplayer kicsomagolása egy mappába
 4. A letöltött codec csomagból a vp4vfw.dll, vp6vfw.dll, vp7vfw.dll fájlok kitömörítése az mplayer.exe mappájába
 5. Ezek után képesnek kell lenie dekódolnia az mplayer-nek a vp6 és vp7 kódolású fájlokat. Itt megjegyezném, hogy nem lehet beletekerni a vp6 kódolt flv fájlokba egyenlőre sajna, mivel kifagy az Mplayer*. AVI fájloknál ez a probléma nem áll fent.
 6. Nos mostmár csak megkéne ismerkedni a mencoder használatával. Ez egy parancssoros videókonvertáló eszköz, amely használatáról több infó a csomagban található html fájlban található. Érdemes megnézni. Én FLV fájok AVI-ba konvertálásra az alábbi paramétereket használom:
  mencoder -ovc lavc -oac mp3lame -noskip -lavcopts vbitrate=2200 -lameopts abr:br=192:q=1:mode=0 -o kimenet.avi bemenet.flv
 7. Az így kapott fájlok lejátszásához FFDShow codec kell majd. Lehetne DivX-be vagy Xvid-be is konvertálni a mencoder-el, de azzal nálam lassú volt (10-12fps), míg lavc használatával 50-60fps körüli sebességel konvertált.
 8. Ha végzett a program egy avi fájlt kapunk eredményül amit bármilyen windows lejátszóprogram lejátszik, ha fent van az FFDShow Codec, ami önmagában képes kiváltani az összes többi codec-et.

*: A kifagyási probléma windows-on áll csak fent. A Linux változatok nem fagynak ki tekerés közben, ám bekockásodik a kép tekerés közben.

2007 - 2022 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Ma jelent meg a szoftver legújabb verziója! Ha érzékelhetően lassul a rendszere, próbálja ki ezt a hatékony szoftvert!