A Pagerank
A Pagerank
Rovat: Kipróbáltuk! | Dátum: 2009-08-08 11:12:29 | Írta: Kovács István

A Pagerank az egyik legismertebb rész a Google algoritmusából. A linkmarketinghez elengedhetetlen ennek ismerete.


Bár fontossága az utóbbi időben jelentősen visszaesett a Google rangsor kialakításában, ma is sokat tanulhatunk a PageRank-re alapuló gondolkodásból.

A PageRank egy algoritmus, amely hiperlinkekkel (hivatkozások vagy linkek) összekötött dokumentumokhoz számokat rendel azoknak a hiperlink-hálózatban betöltött szerepe alapján. (Ez a szám az általunk ismert PageRank)

 

 


1. A PageRank kijelző

 

A Google arra a feltételezésre épít, hogy a weboldalak készítői általában azokra az oldalakra linkelnek a saját lapjukról, amiket jónak tartanak, vagyis minden link felfogható egy-egy szavazatként a céloldalra. Minél több szavazatot kap egy oldal, annál fontosabb, de azt is figyelembe kell venni, hogy a szavazatot leadó oldal mennyire fontos.

Egy másik megközelítésből:

Gondoljuk el, hogy van egy ember, nem is igazán ember, inkább egy robot-féle, aki szerint a böngészés úgy élvezetes, ha választ egy oldalt véletlenszerűen, majd a következő pillanatban átugrik az oldalon található linkek egyikén egy következő oldalra, s így tovább.
Világos, hogy ha megfelelő ideig várunk (és/vagy sok ilyen böngésző robotunk van), akkor egy idő után értelmes megkérdeznünk, hogy mennyi időt tölt átlagosan egy böngésző robot egy weboldalon. Kiderül, hogy ez az idő arányos az oldal PageRank-jével. Minél nagyobb tehát egy oldal PageRank-je, annál több időt tölt ott véletlen böngésző robotunk.

 

A PageRank tulajdonképpen a fontosság számmal kifejezve.

A ?PageRank? szó a Google bejegyzett védjegye. Az eljárást az USA-ban szabadalom védi.

A keresőoptimalizálások egyik célja többek között, hogy ez a szám minél nagyobb legyen, bár ahogyan már említettem, sokat vesztett értékéből a rangsorolás figyelembevételénél.
Ha meg tanuljuk hatékonyan optimalizálni weboldalunkat az eredmény magáért fog beszélni. Egy frissen indult weboldal akár két hét leforgása alatt rögtön 2-es pagerankkal tud nyitni. A profik arra is képesek, hogy 2 hét alatt 5-ös! Pagerankot érjen el az általuk optimalizált weboldal (természetesen ez attól függ, hogy mikor frissítik az adatszervereket, mivel a Pagerank frissítés mindig bizonyos időközönként történik). Ez persze még nem feltétlenül hordozza magában, hogy weboldalunk az elsők között lesz a találati listában, sőt lehet, hogy az első 1000 találat között sem lesz.
Ebből is látható, hogy a Pagerank szerepe mennyire megváltozott pár év leforgása alatt, viszont ártani nem árt, ha törekszünk annak növelésére (mennyire jó érzés látni, ha a vetélytársunk honlapja 0-sal rendelkezik, mi meg 5-össel).

 Fent a TOP-on

Ajánlott beregisztrálnunk valamelyik Pagernak toplistába, ha szeretnénk megmutatni a látogatóinknak, hogy oldalunk milyen értékkel bír (már csak azért is érdemes, mert némelyik toplista backlinket is szolgáltat lapunknak, ennek minden előnyével). Én a http://pagerank.g-easy.hu/ -t ajánlom, mivel ez egy kirívóan jó toplista a hazai fronton.

 


 

A nélkülözhetetlen eszköz

Létezik számos program, amellyel a toplista oldalak igénybevétele nélkül tudjuk ellenőrizni a Pagerankunkat, valamint a későbbiekben bemutatásra kerülő oldalunkra mutató linkek számát. Ez a program a SeoQuake , amelyet a Mozilla Firefox böngészőhöz készítettek, mint kiegészítőt. A Firefoxot innen lehet letölteni.

Ennek segítségével naprakészek lehetünk, így mindig fogjuk látni, ha bekövetkezett egy Pagerank frissítés.

Amennyiben szeretnél többet megtudni a témáról, látogass el a www.weboldalkeszites.org webcímre, vagy kövesd a weboldalkészítést twitteren .

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Mint minden évben a Google is csinált egy listát 2014-i keresésekből. A korábban ZeitGeist névre keresztelt lista mostmár Google az Év keresése.