Windows Vista licensz gondok
Windows Vista licensz gondok
Rovat: Internet | Dátum: 2007-10-23 19:03:53 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Mi is a baj a vista-val ? Őszintén: Több, mint ami elfogadható lenne egy modern Operációs rendszer esetében.


Itt elsősorban nem csak a szoftverrel van baj, hanem annak license feltételeivel is. A rendszer hibásságát és túl bonyolultságát a Microsoft dolgozói is elismerték, sőt egyes vélemények szerint a jelenlegi helyzet a Windows 98 megjelenésekor uralkodó állapotokat idézi. Akkor a céget a 98 második, javított kiadása húzta ki a pácból. Talán a SP1 megjelenése orvosolja majd a jelenlegi szoftveres bajokat, ám valószínű, hogy nem sok javulás várható, mivel egy jól átgondolt javítás fejlesztéséhez kevés 1 év.

 

Ami a Vista license feltételeit illeti, az FSF szerint kevesebb mindent engedélyez, mint az eddigi összes windows.

?Az új szoftverek segítségével több mindent tudsz elvégezni a számítógéped segítségével, azonban a Vista arra lett fejlesztve, hogy megszabja, hogy mit tehetsz és mit nem.? ? Ezen idézettel indul az FSF oldala, ahol azt magyarázzák, hogy miért is rossz a rendszer. Persze csak szigorúan jogi szempontból.

A legfontosabb negatívumok:

  • Ha a vista-t egy újonnan vásárolt pc-hez kapod telepítve, akkor csak akkor jogtiszta, ha az idők végezetéig csak és kizárólag azon a gépen használod.

  • Ha telepítő lemezen vásároltad, akkor azt csak egyszerre egy gépen használhatod legálisan.

  • A telepítéssel engedélyezed a Windows Defender és a hasonló programoknak, hogy töröljék a fájljaidat kérdés nélkül, amelyekről úgy vélik, hogy spyware-t tartalmaznak.

  • A Microsoft folyamatosan figyel a Windows Genuine Advantage programon keresztül. Ez a rendszer a nem jogtiszta windows változatokat igyekszi kiszórni. Egy nemrég készült tanulmány szerint ez a rendszer már több mint 500000 alkalommal tévedett.

  •   A DRM rendszer hatalmat a Microsoft-nak, hogy eldöntse milyen programokat futtathatsz a gépeden és melyeket nem. Valamint sok esetben nehezíti a programok futtatását és az adatok elérését.
    - Emiatt a Google is beperelte a Microsoft-ot, mivel szerintük és az Amerikai bíróság szerint is szándékosan ellehetetlenítette a Google Desktop használatát Vista Alatt.
 

Ezen negatívumok eléggé elgondolkodtatóak. Felmerülhet a kérdés, hogy ilyenkor mit lehet tenni ? Jelenleg az FSF aláírásokat gyűjt egy petícióhoz. Ezen petíció és a részletes elemzés, hogy miért is rossz a vista megtalálhatóak az alábbi címen: http://badvista.fsf.org/

 

 

 

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Ki ne aggódna merevlemeze állapotáért. Sokan attól félnek, hogy mikor megy tönkre a meghajtójuk és ezzel együtt a féltett adatok is a semmibe vesznek. A HDDlife nevezető programmal percrekész inf...