Windows Vista kedvcsináló
Windows Vista kedvcsináló
Rovat: Internet | Dátum: 2009-06-28 03:25:13 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Windows Vista ? Egy olyan operációs rendszer amit ha az ember csak név alapján ismer akkor azt mondja: sz*r, mert sok helyen ezt hallotta. Azonban azok akik használják szerintem meg vannak vele elégedve. Személy szerint én ezen a gépen amiről ezt a cikket írom valószínűleg sosem fogok még 1x Xp-t futtatni nem virtualizált környezetben.

És hogy miért írok a Vista-ról cikket Nos abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy az XP korszaknak vége, és mert a Windows 7 nagyon hasonló lesz a Vista-hoz. Ezen cikket elsősorban azon olvasóknak ajánlom, akik még életükben nem használták a rendszert.


Direct X és grafika:

Mint az sokak számára ismeretes csak Vista alatt érhető el a DirectX 10.0 és 10.1-es verziója, amely a 3D megjelenítésért felelős. A rendszert azért nem írták át sosem XP alá, mert egyes részei kernel szinten futnak, vagyis az operációs rendszer szerves részét képezik. A rendszer egyes részei azért kerültek olyan mélyre, mert a teljes grafikus rendszer erre épül. Ebből felhasználói szinten ?csak? az így elérhető vizuális effektek árulkodnak.

 

 

Ez néhány felhasználót irritálhat, de ha már úgyis van a gépben egy 3D megjelenítésre képes kártya akkor miért pont az operációs rendszer ne használja ki ? :)

Az efektek mellet talán a legnagyobb haszna ennek az új rendszernek az, hogy nincs elfehéredett program, szétesett kép, stb... mivel az egész ablak rajzolás egy bufferbe történik, amely aztán megjelenítésre kerül.

Ez persze többlet memóriával jár, mivel a buffert valahol el kell helyezni. E buffer nem feltétlenül csak a rendszer memóriában helyezkedik el. Driver függő a dolog ugyanis. Ha a videó kártya rendelkezik elegendő grafikus memóriával és driver is megfelelő, akkor szinte semmit se használ a rendszer memóriából a megjelenítésért felelős alrendszer. Azonban ha rossz a driver, vagy a hardware nem megfelelő, akkor sok memória kell. Persze ehhez az új grafikus alrendszerhez újfajta driverek kellenek. Ezekkel a Vista megjelenésekor sok probléma volt, mivel a gyártóknak egy sokkal bonyolultabb szoftvert kellet szállítaniuk a termékeik mellé. Mára azonban nincs ilyen gond.

Ezen dolgok mellet a DirectX 10 rengeteg újdonságot foglal magában, mivel a DirectX egy szabvány is, amely előírja, hogy ha egy gyártó a kártyáját DirectX kompatibilisnek akarja mondani, akkor milyen megjelenítési effekteket kell támogatnia a kártyának. A 10 és 10.1 között a legjelentősebb különbség az, hogy a 10.1 egy teljesen más memória kezelési modellt használ. Így a hardveresen csak 10.0-át támogató kártyák is tudnak 10.1.-et használó programokat futtatni, csak éppen lassabban.

Hang:

A hang rendszer is teljesen újraírták Vista alatt. Ebből kifolyólag sok hiba adódott a rendszer megjelenésekor, szintén az újfajta, eltérő driver rendszer miatt. Az újdonság az, hogy a Vista kernel szinten törődik a hang keveréssel, valamint az egyes programok hangerőszintje külön szabályozható.

 

 

Így egy olcsó, integrált hangkártya is tud szépen szólni. Itt felhívnám a figyelmet arra, hogy mivel a hang nem közvetlenül a hardware felé megy ezért közvetlenül nem használhatóak ki Direct Sound alatt a hangkártya hardveres mixelő képességi. Ez ott vehető észre, hogy az 5.1-es hangszóróknál a sima sztereó jelek nem hallhatóak az összes hangszórón, csak az első kettőn. Azonban a vezérlőpult hang tulajdonságoknál beállítható a hangszórók kitöltése és a mély-sugárzó kezelés.

 

 

Hálózat:

A hálózat kezelés bizonyos mértékben jobb lett, de van amiben rosszabb, mint az XP. XP alatt volt az az undorító dolog, hogy minden egyes hálózati adapterhez egy kis ikont rendelt az óra mellet. A sok ikon helyett most már csak 1 van, amely a hálózati megosztási központra mutat, de akár gyorsan információ is nyerhető innen.

 

 

A fájlok megosztása jóval átláthatóbb és jobban kezelhetőbb lett, ha az ember hozzászokik a hálózati és megosztási központ használatához.

 

 

 

A hálózat kezelés technikai részéről annyit mondanék, hogy az Ipv4 és Ipv6 protokollok kezelése nem külön-külön történik, hanem együtt történik. Ennek előnyét egyenlőre hazánkban elég szűk réteg élvezheti ki az Ipv6 elterjedtségének hiányában.

Felhasználói felület

A rendszerbe épített Explorer fájlkezelő az eddigi legjobb Explorer, amely kitűnő fájlkezelésre.

 

 

Én személy szerint sosem szerettem az Explorert, mert valami mindig hiányzott belőle. Azonban a rendszerben találhatóval kivételesen meg vagyok elégedve. A beépített gyors kereső igen hasznos funkció. Egy hátránya azonban van. A DOS óta használatos keresési mintákkal nem kompatibilis szintaxist használ, így ha összetettebb kereséseket akarunk végrehajtani meg kell tanulni az új szintaxist. Egyszerű kereséseknél azonban nincs erre szükség.

 

 

A start menü is átalakításra került. A minden program gombra kattintás nem külön menüben jeleníti meg a programokat, hanem azon a részen, ahol a leggyakrabban használt programok is megjelennek.

 

 

A játékosok külön örülhetnek, mivel a rendszerbe került egy játékok mappa ahonnan a telepített játékok könnyen elérhetőek. Külön jó dolog a szülők számára, hogy a telepített játékokról interneten keresztül a rendszer képes letölteni a játék ESRB tartalom besorolását, amely alapján akár korlátozni is lehet azt, hogy ki futtathatja az adott játékot.

 

 

Biztonság

A rendszer a felépítéséből kifolyólag sokkal biztonságosabb bármelyik korábbi Windows változatnál. A felhasználói fiókok felügyelete funkció használata mellet a rendszergazda jogosultságú felhasználó alapból nem rendelkezik rendszergazda jogokkal. Ha egy program ilyen jogosultsági szintet igényelne akkor egy megerősítő ablak jelenik meg, amely rákérdez arra, hogy biztos akarja e futtatni az ember az adott programot. És ez mire jó - Hát tegyük fel azt, hogy a gondatlan felhasználó letölt internetről valami egyszerű, pár MB méretű játékot/programot amely mondjuk tartalmaz egy trójait. Ilyenkor megjelenik a megerősítő ablak. Amely hatására elgondolkozik az ember: miért kell egy egyszerű játéknak rendszergazda jogosultság.

Persze ez feltételezi azt, hogy a felhasználó egy kicsit tapasztalt. Az, meg hogy bizonyos dolgokhoz megerősítés kell abszolúte nem zavaró, de ez ki is kapcsolható. Azonban ezt NEM AJÁNLOM, mivel a rendszer biztonságát drámaian lerontja. Természetesen ezen Windows mellé is kötelező egy jó vírusirtó.

Hardver Igény

A rendszer futtatásához minimum 512Mb RAM szükséges, azonban ha komolyan használni akarja az ember akkor 1-1,5Gb memória szükséges. A másik fontos szükséges hardver elem, az egy legalább DirectX 9 kompatibilis videokártya

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A Google leállítja az okos szemüvegének fejlesztését, a Microsoft már majdnem a kész változatával áll elő.