Világméretü zombihálózatot kapcsolt le az FBI
Világméretü zombihálózatot kapcsolt le az FBI
Rovat: Internet | Dátum: 2010-03-16 09:33:06 | Írta: Kovács István

Az FBI és a spanyol csendőrség a Panda Security aktív közreműködésével csapott le a világ eddigi legveszélyesebb és legkiterjedtebb zombihálózatára: az ún. Mariposa botnet működésének vége.


Az RSA konferencián* 2010. március 3-án a Panda Security és a Defence Intelligence IT-biztonságtechnikai cégek képviselői bejelentették: az akció, melynek keretében véget vetettek a világ eddigi egyik legnagyobbnak számító Mariposa botnet működésének, hivatalosan is lezárult.
A botnet ? amelyet magyarul ?zombihálózatként? ismer a szaknyelv ? eddig mintegy 12,7 millió személyi, vállalati, kormányzati és egyetemi számítógépet fertőzött meg 190 országban. Működésének, hála a Panda Security, a Defence Intelligence, az FBI és a spanyol Guardia Civil** közös erőfeszítéseinek, 2009. december 23-án lett vége.

A majdnem 13 millió megfertőzött számítógéppel a Mariposa a világ valaha jegyzett egyik legnagyobb botnetje. Christopher Davis, a hálózatot először felfedező Defence Intelligence ügyvezető igazgatója elmondta: sokkal egyszerűbb lenne felsorolni azokat a cégeket, amely számítógépei nem fertőződtek meg a Mariposán keresztül.
A 2009 májusi felfedezést követően a Panda Security, a Defence Intelligence és a Georgia Tech Information Security Center vezetésével megalakult a ?Mariposa Munkacsoport? (Mariposa Working Group).
A csoportban nemzetközi IT-biztonságtechnikai szakértők és különféle bűnüldöző szervek működtek közre annak érdekében, hogy a hálózatot lekapcsolhassák, és működtetőit bíróság elé állíthassák.
Ennek eredményeképpen a fő működtetőket (a nicknevük ?Netkairo? és ?hamlet1917?) és az operátorokat (?Ostiator? és ?Johnyloleante?) már idén márciusban letartóztatták, miután elég bizonyíték gyűlt össze a ténykedésükről. ? Az előzetes elemzésünk alapján elmondható, hogy a működtetők technikai ismeretei behatároltak voltak ? mondta Pedro Bustamante, a Panda Security szakembere. ? Ami egyúttal elég riasztó is: manapság a technológiai vívmányoknak hála relatíve képzetlenek is működtethetnek egy ilyen kiterjedt hálózatot, amely több millió személyes adatot képes begyűjteni.

Ezzel együtt nagyon büszkék vagyunk a Mariposa Munkacsoport gyors munkájára: gyakorlatilag fél év alatt nem csak a hálózatot sikerült lekapcsolni, de a működtetőket is rács mögé juttatni. ? Örülünk neki, hogy az akció sikeresnek bizonyult ? mondta Juan Salom, a Guardia Civil kiberbűnözés-ellenes részlegének parancsnoka. ? Komoly bűncselekményről van szó, semmiképpen sem szabad az ilyen veszélyt félvállról venni. Az akció méretére jellemző, hogy miután a Mariposa Munkacsoport átvette az irányítást a botnet felett, a bűnözők olyan erejű túlterheléses támadást*** indítottak válaszcsapásként, amely egy nagy internetszolgáltató szervereit teljesen kiiktatott, így annak ügyfelei több órára internetkapcsolat nélkül maradtak.

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Ingyenes, gyors keresés és tisztítás. Ezek jellemzik a McAfee gyermekét, a Stingert. A McAfee Stinger egy önálló, teljes mértékben ingyenes vírusírtó program. Folyamatosan frissül, azonban szolgáltatá...