Új generációs trójai programok
Új generációs trójai programok
Rovat: Internet | Dátum: 2008-01-19 13:42:36 | Írta: Kovács Zsolt

A Web 2.0 elterjedésével és fejlődésével egy időben újabb fenyegetettségek megjelenésével is számolni kell.


A Finjan biztonsági szakértői úgy vélik, hogy a különböző számítógépes kártevők, különösen a trójai programok egyre több fejtörést fognak okozni azon weboldalak, illetve szolgáltatások esetében is, amelyek már a Web 2.0 világához tartoznak. Az egyik legtöbb kockázatot rejtő területnek a közösségépítő weboldalak számítanak, amelyeken a felhasználók - sok esetben gyanútlanul - adják meg a támadók számára is értékes adataikat.

 

 

 

A Finjan szerint a víruskészítók egyre több olyan kódot készítenek és kezdenek terjeszteni, amelyek mind kifinomultabb trükkök révén igyekeznek megtéveszteni a felhasználókat, és elvégezni a kártékony tevékenységeket. Ezek a korszerű webes szolgáltatásokkal kombinálva további veszélyeket rejtenek, ugyanis nemcsak a sikeres fertőzések valószínűssége és aránya növekszik, hanem a károkozók felismerése is mind nehezebbé válik.  Yuval Ben-Itzhak, a Finjan műszaki igazgatója elmondta, hogy a vírusírók elsősorban azért a trójai programok készítésére fókuszálnak, mert azok nyújtják számukra a legnagyobb rugalmasságot a káros műveletek végrehajtásában és felügyeletében. A Finjan az új kártékony programok kapcsán tehát már a trójaiak egy újabb generációjáról beszél.

A Web 2.0 esetében megfigyelhető fenyegetettségekre jó példa az év elején - a Fortinet által felfedezett - támadássorozat is, amelynek során tulajdonképpen nem is kapott szerepet semmiféle komolyabb programozói technika. Ennek oka, hogy megtévesztő módon bemutatott Facebook widgetek révén a felhasználók tulajdonképpen saját maguk között, manuálisan terjesztették a ténylegesen károkat okozó trójai elérhetőségét. Ebben az esetben egy felhasználónak további öt társát kellett beszerveznie a "játékba", ahhoz, hogy egy titokzatos csoport tagjává válhasson. Ha teljesítette a feltételeket, akkor egy olyan weblapot tudott elérni, amelyen egy kártékony program letöltődését kezdeményező IFRAME kód is helyet kapott. Az ilyen jellegű támadások azért is veszélyesek, mert a Facebook 60 millió regisztrált felhasználóval büszkélkedhet.

[forrás: biztonsagportal.hu

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Ma jelent meg a szoftver legújabb verziója! Ha érzékelhetően lassul a rendszere, próbálja ki ezt a hatékony szoftvert!