Ubuntu hírek
Ubuntu hírek
Rovat: Internet | Dátum: 2009-04-27 22:08:49 | Írta: Partner

Jorge Castro bejelentette az Ubuntu Nyílt Hét elnevezésű előadássorozat következő állomását. Az eseményre ismét a kiadás után nem sokkal kerül sor, mintegy az egyik ciklus lezárása, .....


Ubuntu Nyílt Hét

Jorge Castro bejelentette az Ubuntu Nyílt Hét elnevezésű előadássorozat következő állomását. Az eseményre ismét a kiadás után nem sokkal kerül sor, mintegy az egyik ciklus lezárása, és a következő nyitányaként, április 27-e, hétfő és május 1-je, péntek között.

Az angol nyelven zajló online előadások ezúttal is IRC-n, a Freenode hálózat #ubuntu-classroom szobájában lesznek, és minden érdeklődő számára nyilvánosak.

Akik tavaly novemberben már részt vettek egyik vagy másik előadáson, valószínűleg ezúttal is izgatottan várják már az eseményt. Akik pedig akkor kihagyták, most itt az alkalom, hogy bepótolják. Azok pedig, akik részt vesznek előtte hétvégén a hazai szervezéső Ubuntu Akadémián, egy igazán intenzív szabad szoftveres hét előtt állnak.

 

Már előrendelhető az Ubuntu 9.04

Előrendelhető az Ubuntu Jaunty Jackalope verziója. A https://shipit.ubuntu.com címen. Persze a rendelések csak a megjelenés után lesznek kikézbesítve, de valószínüleg így is gyorsabb mintha a megjelenés után rendelnénk :-).

Megjelent az Ubuntu 9.04 Release Candidate

Kiadták a jövő héten megjelenő Ubuntu 9.04-nek (Jaunty Jackalope) a kiadásra jelölt (Release Candidate) verzióját. Ez a változat kifejezetten a fejlesztőknek és tesztelőknek szánt előzetes, éles rendszeren ezért a használata nem ajánlott. Azok, akik nagyon kíváncsiak, azt javasoljuk, hogy virtuális gépben telepítsék, így különösebb kockázat nélkül próbálgathatják és követhetik nyomon a fejlődését. Erről készítettünk egy kis útmutatót, mely itt található.Újdonságok a kiadásban

Új Bootképernyő és bejelentkezés

A Beta kiadásban megújult a bootolási folyamatot jelző sáv, és a bejelentkező képernyő.

 Új háttérképek

Az új kiadásban két új, Ubuntus stílusú háttérképet is kapunk.

 Új Gnome témák

A Jaunty Jackalope-ban három új, az Ubuntu közösség által készített Gnome témát találhatunk.

Dust
Dust Sand
New Wave


Friss csomagok

Mint minden új kiadásnál, ezúttal is rengeteg friss és új csomag jelent meg az Ubuntu fejlesztői ágának tárolóiban. Ez nem csak a már meglévő csomagok új verzióit jelenti, hanem sok új alkalmazás megjelenését is.

Gyorsabb bootolás

Az Ubuntu fejlesztők az elmúlt hónapokban rengeteg energiát szántak arra, hogy érezhetően lerövidítsék a rendszerindítási folyamat időigényét. Így kevesebbet kell várnunk, és hamarabb kezdhetünk dolgozni.

Gnome 2.26

Ebben a kiadásban már a legújabb, 2.26-os kiadású Gnome asztali környezet kapott helyet sok újdonsággal.

Új értesítési rendszer

Ebben a kiadásban már megjelent egy teljesen új értesítési rendszer, mely gördülékenyebbé teszi a munkát, és nem zökkenti ki a felhasználókat aktuális tevékenységükből. Erről magyarul itt találhatunk részletesebb információkat.

Betűméret optimalizáció

A betűk mérete az új kiadásban automatikusan a monitor képességeihez igazodik, szemben a korábbi kiadások 96 dpi-s alapértelmezett értékével. Ez a beállítás a Rendszer -> Beállítások -> Megjelenés -> Betűkészletek -> Részletek... pontban módosítható.

Xorg Server 1.6

Az új kiadásban az X kiszolgáló legfrissebb változata található. Bizonyos felhasználóknál még gondot okozhat, amíg a videomeghajtók nem zárkóznak fel.

2.6.28-as kernel

Az Ubuntu 9.04 Beta verziójában a 2.6.28-as stabil kiadáson alapuló, 2.6.28-11-es verziószámú kernel található.

Telepítés ext4 fájlrendszerre

A rendszert már az új ext4 fájlrendszerre is telepíthetjük. A tervek szerint ebben a kiadásban még az ext3 fájlrendszer lesz továbbra is az elsődlegesen preferált, és a felhasználók visszajelzései függvényében a Jauntyt követú kiadásban lehet alapértelmezett.

Megújult telepítő

A legújabb Ubuntu kiadás telepítőjében több újdonság található, így például új felületen választhatjuk ki az időzónát, valamint egyszerűbbé vált a kézi partícionálás.

További információk

További információk és letöltési lehetőség a hivatalos bejelentésben.

 

Forrás és partner:

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a Waze névre keresztelt térképalkalmazás. Ez a kis program android, IOS és Windows Phone rendszereken egyaránt elérhető.