Safari 4 teszt: merre mutat az irányt??
Safari 4 teszt: merre mutat az irányt??
Rovat: Internet | Dátum: 2009-06-10 20:44:26 | Írta: Kovács Zsolt

Nem rég került ki a piacra az Apple új böngészője a Safari 4. A legutolsó verzió óta új kezelőfelületet kapott. Első ránézésre egy Google Chrome majmolásnak tűnik, de ennek ellenére van egy olyan alapfunció benne, amit idáig eggyetlen böngészőben sem láthattunk.


Első indításkor a böngészőnek egy sajátos kis 3 másodperces animációja köszönt minket. Ezt követően a Top Sites elnevezésű ablakkal találjuk szemben magunkat. Hasonlóan, mint a Chromnál, csak jóval designosabb webgyüjtő jelenik meg. Fekete háttér, tükröződő padló és félköríves weblap polc köszönt minket. Ha lehet, akkor inkább úgy fogalmaznánk hogy parasztvakítás, de nagyon megnyerte a tetszésünket.

Chrome klón


A böngésző gyakorlatilag még mindig angol nyelvű, szerintünk időszerű lenne egy magyar nyelvű változatot csinálni már a 4-es verziónál. Egy teljesen animált szörfdeszkáról van szó, olyan mintha az ember egy web 2.0-ás, flashel megtüzdelt weblapon böngészne.


 

 

Ha a Top Site-on belül egy oldalra kattintunk, akkor egy elsötétített képpel jelezve, hogy még tölti a website-ot megjelenik a kíválasztott weboldal.

Könyvjelző kezelés
Ha már a szemfényvesztésről esett szó, nézzük meg a böngésző könyvjelzőkezelőjét. Ez is hasonló, mint a Top Sites, egy csuszka segítségével, úgy tudunk lapozni a könyvjelzők között, mint egy 3D-s könyvben.

Top Sites


Lapfülek
Hasonló módon, mint bármely mai böngészőben lapfülekre bonthatóak a weblapok így könnyen is tud az ember lavírozni a tartalmak között.

Rendszerigény
Ami nem jó hír, hogy a Chrome és a Firefox memóriafogyasztása mellett 2 vagy több megnyitott lapfül mellett a Safari 4 500MB RAM-ot eszik. A Chrome a teszteredményeink alapján 75MB a Firefox 132MB memóriát vesz el a rendszertől átlagosan. Ezért kisebb teljesítményű gépekre nem igazán ajánlatos felrakni. Mivelhogy a böngészőpiacon 8,5 százalék a részesedése a fejlesztőknek nagyon gyorsan elő kell állni egy helytakarékosabb Javascript motorral, mert így lemaradhatnak a versenyben.

Ami tetszett:
Megnyerte a tetszésünket a "slide" jellegű megjelenítés, a gyors böngésző motor.

És ami nem:
Chrome alapú kialakítás és a hatalmas memóriaigény.

 

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Praktikus, aránylag olcsó, alapos, hatékony, az adatvisszaállítás királya. Ezek jellemzik a Stellar legújabb programját.