Részletesen az Internethajó programjáról
Részletesen az Internethajó programjáról
Rovat: Internet | Dátum: 2009-04-08 20:13:53 | Írta: Partner

Ha tavasz, akkor Internethajó: május 7-én, immár tizedik alkalommal találkoznak a Dunán az információs társadalom résztvevői és alakítói. A szervezők a tavalyihoz hasonlóan nagy érdeklődésre számítanak különösen azért, mert az idei téma, a Nemzeti Digitális Közmű korunk egyik legfontosabb problémájára, a szélessávú lefedettségre kínál megoldás


A Nemzeti Digitális Közmű a legkorszerűbb, optikai összeköttetésen alapuló informatikai infrastruktúra lenne Magyarországon, amely a legkisebb településekre is elvinné az internet előnyeit. A Miniszterelnöki Hivatal tervei szerint akár néhány esztendőn belül kiépülhet egy piackonform digitális hálózat, amely révén minden magyar település szélessávú eléréshez juthat. Ezt úgy kell plasztikusan elképzelni, hogy a falu határáig vinné a hálót az MH, és ott lépnének be a piaci verseny szereplői, a szolgáltatók.

A Nemzeti Digitális Közmű előnyeiről felesleges hosszan értekezni aki fel tudja még idézni a tíz évvel ezelőtti állapotokat, az pontosan tudja, mekkora minőségi változást történt az elmúlt években. A NDK pedig még ezen is javítana. Az elmúlt időszakban lezajló gyors informatikai és infokommunikációs technológiai fejlődés során a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a kutatás-fejlesztés, a média nagy mennyiségű digitális adatot hozott létre és tett hozzáférhetővé az állampolgárok, intézmények és vállalkozások számára.

Magyarország versenyképességének fenntartásához és az esélyegyenlőség megteremtéséhez ezért elengedhetetlen egy olyan infrastruktúra létrehozása, amely mindenki számára elérhető, interaktív, teljes körű kommunikációs hozzáférést biztosítana. A mostani Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat és az akadémiai hálózat bevonásával a Nemzeti Digitális Közmű program keretében néhány éven belül Európai Uniós források bevonásával olyan hálózatot alakítanának ki, amely minden magyarországi települést elérne, végpontonként 6-10 Mb/s sávszélességgel.

Az előzetes tervek szerint az Internethajó résztvevői ezt a kérdéskört vizsgálnák meg tüzetesebben. Megtudhatjuk majd például, hogy a Nemzeti Digitális Közmű milyen előnyöket jelenthet az IKT vállalatoknak, az e-közigazgatási projekteknek, illetve, hogy kormányzati szinten milyen lehetőségei vannak a program támogatásának. A rendezvényen képviselteti magát a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Államtitkársága, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, és a Nemzeti Hírközlési Hatóság is. Az Internethajó részletes programja a következő címen olvasható: http://internethajo.hu

Az Internethajón a média is jelen lesz ám ezúttal nem csak a hagyományos, tudósítói szerepben: főszerkesztők, laptulajdonosok, és lapigazgatók mondják majd el, ők hogyan tudják támogatni a kezdeményezést, illetve milyen lehetőségeik vannak a program terjesztésére.

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A Media Code Speed Edit egy olyan kis program melynek segítségével meg tudod változtatni CD/DVD íródnak az írási sebességét. Rengeteg DVD meghajtó típust ismer.