Ahogy ígértem ma megírunk 1-2 rövidebb programot. Szóval vágjunk is bele!

" />
PHP Programozás - Lecke 3
PHP Programozás - Lecke 3
Rovat: Internet | Dátum: 2007-10-23 14:42:21 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Ahogy ígértem ma megírunk 1-2 rövidebb programot. Szóval vágjunk is bele!


Előző cikkünkben egyszerű ciklusokkal és vezérlési szerkezetek elméletével foglalkoztunk. Ma ezek használatának az ismertetésére írunk egy egyszerű számológépet, ám mielőtt ezt megtennénk, megírjuk a klasszikus Hello World mintaprogramot, amely a következőképpen néz ki:

 

 

 

Számológépünk elkészítéséhez szükségünk lesz egy HTML-re ami  a számológép kinézetét fogja szolgáltatni. A HTML fájl egyetlen egy Form-ot fog tartalmazni 2 beviteli mezővel, művelet választó legördülő listával és egy Ok gombbal. Ha a felhasználó az Ok gombra kattint, akkor a vezérlés átkerül egy php lapnak, ami megjeleníti az eredményt. A Html lap elkészítésére nem térek ki részeltessen, csak a kulcsfontosságú részeket tárgyalom.

PHP-ben egy HTML űrlap mezőit a $HTTP_GET_VARS vagy a $HTTP_POST_VARS tömb tárolja, attól függően, hogy az űrlapunk post-al vagy get-el adja át az adatokat. A tömbök elemei a html lap beviteli mezői szerint vannak indexelve. Pl. Ha a  szövegbeviteli mezőnk neve szam1 és ezt szeretnénk elérni a feldolgozó lapunkban, ha get átadást használunk:

 

$uj_valtozo = $HTTP_GET_VARS[?szam1?];

 

A get átadás úgy működik, hogy a form mezőinek neveit és a mezők értékeit a böngésző url paraméterré alakítja, majd a paraméterekkel kéri le a lapot. A POST átadás háttérben történik, a php lap felé tényleges adatfeltöltés van, nem úgy, mint a GET esetében.

 

 

 

1. ábra A számológép form kinézete

 

Nos miután megszerkesztettük a form-ot, nincs más dolgunk, mint megírni a szamologep.php-t, majd a html form action tulajdonságát beállítani szamologep.php-ra és a method tulajdonságot GET-re. A legördülő menü elemeinek az értékét a műveletek jeleire állítottam, hogy egyszerű if else feltételekkel el tudjuk dönteni, hogy mit is kell a számológépnek tennie. Használhattunk volna számokat is, de így jobban átlátható a kód.

A számológép php része:

 

 

 

Amint látható a kód egy jó néhány egymásba ágyazott if-else feltételt tartalmaz. A kód 2. sorában bevezettem egy adatok nevű változót, ami egy kis gépelést spórol meg. A fő if feltétel ellenőrzi, hogy egyáltalán rendesen kitöltötte-e a mezőket. Amennyiben nem, akkor a program futását megszakítjuk egy hibaüzenettel. (die függvény). Ellenkező esetben a megadott művelettől függően elvégezzük a műveletet, majd az eredményt kiírjuk. Az osztás műveletnél még azt is ellenőriznünk kell, hogy az osztó nem 0-e. Ha 0, akkor ismét leállunk egy hibaüzenettel.

 

Kicsiny számológépünk alkalmas a 4 alapművelet elvégzésére. Most kibívítsük egy funkcióval, hogy képes legyen hatványozni is. Használhatnánk beépített függvényt is, de most inkább sajátot írunk, hogy szemléltessem miként is lehet függvényt írni php-ben. Matematikából tudjuk, hogy egy szám n. hatványa azt jelenti, hogy a számot n alkalommal kell magával szorozni. Algoritmusunk megvalósítására a for ciklus lesz a legalkalmasabb.

 

function hatvanyoz($szam, $hatvany)

 {

            if ($hatvany == 0) return 1;

            else if ($hatvany == 1) return $szam;

            else

                        {

                        $eredmeny = $szam;

                        for($i=1; $i

                                   {

                                   $eredmeny = $eredmeny * $szam;

                                   }

                        return $eredmeny;

                        }

 }

Funkciókat a function kulcsszóval definiálhatunk. A függvény neve után zárójelben vesszőkkel elválasztva az átvett változók nevét kell megadni. A hatványoz függvényünk első paramétere a hatványozandó szám, a második pedig maga a hatvány. Az első 2 if feltétel a 0. hatvány és az első hatványt küszöböli ki a hatványozás definíciója alapján. 2. hatványtól felfelé életbe lép egy for ciklus ami a számot annyiszor szorozza meg önmagával, amíg az i változó értéke el nem éri a hatvány változót. Ezek után a függvény visszaadja az eredmény változó tartalmát.

Minden függvény csak 1 értéket adhat vissza, mégpedig a return kulcsszóval megadva. A függvényeknek nem kötelező értéket átvenniük, illetve nem muszáj nekik értéket sem visszaadni. Amennyiben nem akarunk egy függvénynek értékeket átadni a zárójelek közé ne írjunk semmit. Értékvisszaadás elhagyásánál is ugyan ez a dolgunk. Szimplán csak elhagyjuk a return kulcsszót.

 

Következő alkalommal folytatjuk a függvények tárgyalását, illetve elkezdünk foglalkozni a tömb típussal és használatával.

tölsd le innen a kész feladatot! 

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Teljesen kivezetik a magyar piacról az OLX.hu márkanevet, miután azt megvette az apróhirdetési piacon vetélytárs Jófogás.hu tulajdonosa ? írja a Világgazdaság keddi száma.Teljesen kivezetik a magyar p...