PHP Programozás -  Lecke 2
PHP Programozás - Lecke 2
Rovat: Internet | Dátum: 2007-08-31 11:20:31 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Ahogy ígértem e cikken belül elkezdünk ismerkedni a PHP programozással. A PHP egy C-hez hasonlító programnyelv szóval, aki már látott C-t annak nem nehéz elboldogulnia a PHP-vel (tapasztalat). Azonban azoknak sem kell megijedniük, akik még nem programoztak életükben sem.


 

A programozás az tipikusan egy olyan dolog szerintem ami igazából csak az ember elszántságán múlik, nemedig a tudáson. Mivel ha nem tud valamit megvalósítani az ember akkor  nekilát keresgélni itt-ott megoldást a problémára és egészen addig keresgél amíg nem leli meg azt, amit keresett. Persze csak ha elég kitartó. A kitartás pedig szinte nélkülözhetetlen. No de elég is ennyi a filozófiai nézeteimből mára. Csapjunk a lovak közé!

 

Előzőleg a HTML-ről volt szó. A PHP fájlok is lényegében HTML fájlok, csak van bennük egy szerver oldalon értelmezendő script, amiből szintén HTML kód lesz, mire megérkezik a klienshez. HTML fájlokon belül a PHP kódot a következőképpen lehet beilleszteni: Ezután nincs más dolgunk, mint a fájlunkat elmenteni .php kiterjesztéssel, és már kész is vagyunk.

 

Egyes programozási nyelvekben változókat a var kulcsszóval lehet deklarálni (Delphi és pascal származék nyelvek), vagypedig szimplán úgy, hogy megadjuk a változó típusát (C és fejeltebb változatai). Mivel a PHP egy script nyelv, így a változók típuskezelése automatikus, tehát nem kell vele foglalkoznunk. Ám nem csak ez az egyetlen könnyítés. $ szimbólummal lehet változót deklarálni akár hol egy PHP fájlon belül. Pl.: $valtozo1 = ?hello?; Ez létrehozza a valtozo1 nevű változót. Itt megjegyezném, hogy ékezetes betűk nem használhatóak (illetve nem ajánlatos a használatuk) változónevekben. A másik dolog, ami feltünhetett, az a pontosvessző az utasítás végén. C-hez és Pascalhoz hasonlóan itt is minden utasítást pontosvesszővel kell lezárni.

A nyelv operátorai egy az egyben megegyeznek a C-ben megszokottakkal, melyek közül most csak a legfontosabbakat sorolom fel:

Operátor:

Mire jó:

=

Értékadás egy kifejezésnek. Pl.: $pelda = ?xD?

+

Kifejezések összeadása (számok)

-

Kifejezések kivonása (számok)

*

Kifejezések szorzása (számok)

/

Kifejezések osztása (számok)

%

Kifejezések maradékos osztása, a maradékot adja vissza (számok)

++

Érték növelés

--

Érték csökkentés

==

Kifejezések egyenlőségének vizsgálata

!=

Logikai nem

||

Logikai vagy (használható az or kulcsszó is)

&&

Logikai és (használható az and kulcsszó is)

.

String-ek (szövegek) összefűzése, string-hez bármely más típusú változó hozzáfűzhető

Nos ezek a legfontosabb operátorok, amelyek ismerete nélkül nem igazán boldogulnánk. További operátorokat és érdekes dolgokat a PHP manual-ban találhatunk, amely nem túlzok, ha azt mondom a legjobb és legérthetőbb PHP-val foglalkozó leírás, szóval kötelező olvasmány mindenkinek, akit komolyan érdekel a téma. A legfrissebb magyar változat beszerezhető a következő címen: http://hu.php.net/download-docs.php (online változat: http://www.php.net/manual/hu/)

 

A cikk hátralévő részében egy-kettő alap függvényt és vezérlési szerkezetet mutatok be.
echo függvény: kiír egy szöveget a html-be. A szöveget, mint mint minden string-et ?? jelek között kell megadni. Amennyiben a szövegben ? jelet szeretnénk használni akkor azt \? jel használatával eltehetjük meg. További fontos string manipulálók:

\n ? újsor, \t ? tab,

print_r függvény: Egy változó tartalmának megjelenítése, különösen fontos lesz majd a tömböknél.

print függvény: hasonló, mint az echo, csak ez támogat formázásokat. Ugyan az, mint a c-ben a print függvény. További információkat lásd a manual-ban.

 

Alap vezérlési szerkezetek:

If ? else:

Ez a szerkezet Feltételes elágazások létrehozására alkalmas. Az if után zárójelben egy logikai kifejezést kell megadnunk, ha a kifejezés igaz értékű, akkor a programvégrehajtás az if blokkjában folytatódik. Ellenkező esetben, ha van egy else ág utána, akkor oda ugrik a vezérlés. Pl:

If ($a > 12)

{

Echo(?ez már sok?);

}

Else

{

Echo(?az érték megfelelő?);

}

For ciklus:

Ez a ciklus szerkezet akkor jön jól, ha tudjuk h. hány alkalommal kell végrehajtani egy adott műveletsort. Tökéletes ciklus tömbök elemein való műveletvégzéshez. A ciklus magot zárójelek között kell megadni, amelyben a következőknek kell szerepelnie:

Kezdőérték megadása, végérték megadása, növelés, vagy csökkentés. Ezen paramétereket feltétellel kell megadni. Pl:

For ($i=0; $i

      {

            //ide jön a ciklusban végezendő feladatok sora

       }

Mint látható a feltételek között pontosvesszőt kell alkalmazni elválasztásnak.

While ciklus:

Tipikusan akkor jön jól ez a ciklusszerkezet, mikor előre nem tudjuk, hogy egy műveletet hányszor kell pontosan megismételni. Pl:

While ( $fh == true  )

{

            //ide jön a ciklusban végezendő feladatok sora

}

 

Egyenlőre az alapokról ennyit tudok mondani, illetve ezen dolgok ismerete létszükséglet egyenlőre. Következő alkalommal már írunk egyszerű php programokat is.

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Praktikus, aránylag olcsó, alapos, hatékony, az adatvisszaállítás királya. Ezek jellemzik a Stellar legújabb programját.