PHP Programozás -  Lecke 1
PHP Programozás - Lecke 1
Rovat: Internet | Dátum: 2007-08-14 16:42:30 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Ebben a cikkben megismerkedünk a HTML alapjaival, de mit is takar a HTML kifejezés? Nem mást, mint Hyper Text Markup language. A nevéből adódóan ez szöveg alapú leíró nyelv, amely adatok formázott megjelenítésére szolgál.


Mivel szöveges alapú így könnyen szerkeszthető egy egyszerű szövegszerkesztő programmal. (pl. akár jegyzettömb) A szöveget különböző formázó kódok segítségével tudjuk formázni. A formázó kódok <> jelek között helyezkednek el. Minden formázó tagnak van egy lezáró párja (XHTML szabvány), amely a formázás végét jelöli. A lezáró tagok onnan ismerhetőek meg, hogy), melyeknek nincs lezáró tagjuk önmaguk lezárójává válnak, ha /> jellel fejezzük be őket. A kezdő tagokban kell megadni a formázás további paramétereit. Nézzük a klasszikus (x)HTML helló világ példát:

 

 

 

Helló (x)HTML világ

 

 

 

Helló (x)HTML világ

 

 

 

A HTML előtt az x-et nem véletlenül tettem zárójelbe. Ezt azért tettem meg, mivel a fenti példa ugyan XHTML szerint van formázva, de mégsem szabályos, mivel hiányoznak belőle a szabványos XHTML fejlécek. Az XHTML annyiban különbözik a sima HTML-től, hogy XML nyelvtan elemeinek megfelelően van formázva, tehát fontos a tagok megfelelő sorrendje, minden tagnak lennie kell lezárójának, stb. Az XML-ről és hogy mire jó majd egy későbbi cikkben foglalkozunk, az RSS kapcsán biztos. Az érdeklődőknek addig a következő cikket tudom ajánlani a témában: http://www.w3schools.com/xml/default.asp. Több szót most nem is ejtenék az XHTML-ről, hiszen egy modern html szerkesztő program képes létrehozni ilyen fájlokat. (Kompozer-ben: file->new->blank document->create XHTML document)

 

Nézzük sorban melyik tag mire szolgál. Atag jelöli, hogy HTML dokumentumról van szó. Atagok között fejléc információkat adhatunk meg. Pl. Az oldal címe, ami a böngésző címsorában jelenik meg (lásd-tag), karakterkódolás (nem kötelező, de erősen ajánlott), keresési kulcsszavak, stb.

tagok között helyezkedik el a dokumentum azon része, amelyet látni fogunk a böngészőben.

Alap formázó kódok:

- félkövér szöveg

- dőlt szöveg

- aláhúzott szöveg

 

- egy bekezdés


- sortörés


- vízszintes vonal

- egy kép beillesztése (jpg, gif, png formátum)

 

- réteg készítése, egy tároló

- első szintű cím, további címszintek: h2-től h6-ig.

- szkriptek beágyazása

- táblázatok létrehozása

 

Az oldalainkat érdemes UTF-8 karakterkódolással menteni, mivel azzal tökéletesen látszanak az ékezetes betűk. Itt ki is térnék egy kicsit e kódolás ismertetésére. Ez az unicode (UTF-16) karakterkódolás 8 bites változata. Az ASCII és az unicode kombinációjával hozták létre. A sima ASCII karakterek 1 bájton (8 biten) tárolódnak, míg a speciális karakterek, mint az ékezetes betűk 2 bájton (16 biten), mint az unicode kódolás esetében. A fájok elején egy 6 bájtos fejléc található, amely jelzi a programok számára, hogy UTF-8 kódolásról van szó szimpla ASCI vagy ANSI helyett. Amennyiben a szerkesztő programunk nem ismeri e kódolási típust, akkor a speciális karakterek helyett 2db karakter jelenik meg.

 

Kezdőknek ajánlatos a HTML kódolást egy ?amit látsz, azt kapod? HTML szerkesztővel kezdeni, mivel így nem kell megtanulni egy csomó formázókódot, illetve így gyorsan össze lehet tenni egy weblapot. Ilyen szerkesztő pl. a Kompozer. A html formázókódokról részletes leírást a következő címeken lehet találni:

http://www.w3schools.com/html/default.asp

http://www.szabilinux.hu/htmlhelp/index.htm

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Górcső alá vettük a VideoLan média lejátszóját, nézzük miért is olyan közkedvelt, mivel nyerte meg az internetes közönséget?