PHP programozás  - Bevezetés
PHP programozás - Bevezetés
Rovat: Internet | Dátum: 2007-08-06 20:10:37 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Manapság olyan sokat lehet hallani a web 2.0-ról, amely hallatán az embernek akarva akaratlanul az iwiw és a myvip közösségi oldalak, vagypedig a youtube jutnak eszébe. Biztos mindenki látott már olyan weboldal-t amely láttán megfogalmazódott benne a kérdés, hogy hogyan is lehet ezt megvalósítani?
Erre a kérdésre kíván ez a cikksorozat egy közérthető, azonban korántsem teljes választ adni.


Legelőször mielőtt belefognánk a fejlesztésbe, egy kicsit megismerkedünk a web fejlesztés kapcsán felmerülő esetleges fogalmakkal.

Szerver oldali script nyelv: Egy olyan programnyelv, amely a szerveren fut le, majdpedig a kliens csak már az előállított végeredményt kapja meg. Pl: PHP, ASP, ASP.Net,  Java Server Pages.

Javascript:Egy objektum orientált scriptnyelv amely fejlesztését anno a netscape kezdte meg, a nyelv a Java és a c++ sajátosságait hordozza, kliens oldalon fut.

DOM: Document Object Modell, azaz dokumentum objektum modell, a javascript által használható dokumentum (HTML) elemekből legyártott objektumok halmaza.

W3C kompatibilis böngésző:Egy olyan böngészőprogram, amely követi a World Wide Web Consortium ajánlásait. Ilyen böngésző Pl: Firefox, Opera, Safari.

AJAX: A technológia lényege az, hogy a háttérben egy új kapcsolat szálon kérünk le új adatokat a szerverről javascript segítségével, majd azt a már letöltött HTML lap egyik részébe másoljuk. Segítségével létrehozhatóak olyan weboldalak amelyeken csak a tartalom töltődik újra, a design elemek nem. Így sávszélesség takarítható meg, valamint különböző web alkalmazások hozhatóak létre.

SQL: Egy adatbázis manipuláló programnyelv, a nyelv elemei szervertől függően változnak.

 

Saját fejlesztőkörnyezetünk kialakítása:

Mivel a web 2.0-ás weblapok legalább egyfajta szerver oldali script nyelvet használnak telepítenünk, kell a gépünkre egy webserver-t és egy script értelmezőt. Esetlegessen egy adatbázis szervert is, ha az oldal adatbázisos felépítésű. Ez elég fáradságosnak hangzik, (manuálisan az is, rengeteg biztonsági buktatóval) de szerencsére vannak előre összeállított csomagok, melyeket csak fel kell telepíteni, és máris van a gépünkön webszerver, Php, és mysql szerver.

Azonban ez csak még a tesztelési oldal. HTML lapok szerkesztéshez is kell egy pár program. Lehet a Windows alap jegyzettömbjével is előállítani html kódot, de az elég fapados egy szerkesztő, illetve nem a legmegfelelőbb ilyen célokra. Én a következő szoftvereket használom weblapok készítésére mindennapi munkám során:

XAMPP: Komplett szervercsomag. A következők vannak benne: Apache, PHP, MySQL, File Zilla FTP Server, PHP Pear, Mercury mail. Előnye az egyszerű telepítés (csak ki kell csomagolni egy mappába), valamint az, hogy az egyes szolgáltatások külön-külön futtathatóak. Letöltési Cím: http://www.apachefriends.org/en/xampp.html

Notepad2: Egy alternatív jegyzettömb szintaxis kiemeléssel és egyéb hasznos funkciókkal, php szerkesztésre kiváló Letöltési cím: http://www.flos-freeware.ch/notepad2.html

Kompozer: Az NVU Gecko-ra (Firefox motor) épülő HTML szerkesztő nem hivatalos hibajavításos változata. Letöltési cím: http://www.kompozer.net/

TopStyle Lite: Egy kiváló css szerkesztő, amely ismeri a böngészők sajátos css tulajdonságait. Sajna az elölnézeti kép amit mutat nem mindig helytálló, mivel Internet Explorer motort használ a megjelenítésre. Letöltési cím: http://www.bradsoft.com/index.asp

Mozilla Firefox: Habár nem egy szerkesztő program, de a lapok teszteléséhez kell egy jó böngésző. Itt felhívnám mindenki figyelmét, hogy aki komolyan szeretne foglalkozni weblapok készítésével az sürgősen hagyja abba az Internet Explorer használatát, mivel nem W3C kompatibilis, illetve nem épp biztonságos. Letöltési cím: http://www.mozilla-europe.org/hu/products/firefox/

Firebug: Webfejlesztőknek kötelező firefox plugin hibakonzollal, és egyéb hasznos funkciókkal. Letöltési cím: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1843

 

 

 

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A Google leállítja az okos szemüvegének fejlesztését, a Microsoft már majdnem a kész változatával áll elő.