Panda Antivirus + Firewall 2007 teszt 2/2
Panda Antivirus + Firewall 2007 teszt 2/2
Rovat: Internet | Dátum: 2007-05-06 19:53:54 | Írta: Kovács Zsolt

A cikk előző részében feltelepítettük a Panda Antivirus legfrissebb verzióját. Megnéztük, hogy mi van akkor ha két vírusírtó összeakad, bepillantást nyertünk a Panda hat védelmi vonalába és elindítottuk a programot. A mostani részben megnézzük közelebbrül a program felépítését, beállításait, és értékeljük az Antivirust.


Vírusellenőrzés: Vizsgálat menü

Több fajta ellenőrzési mód közül választhatunk. Legelsőként a Saját gép ellenőrzését vehetjük igénybe. Ilyenkor minden meghajtót alaposan átnéz a vírusellenörző, legyen az optikai meghajtó, merevlemez, memóriakártya vagy flash-drive. Ha a Minden meghajtó ellenőrzését választjuk, akkor az optikai eszközöket kivéve az összes lemezt leellenőrzi. A harmadik lehetőség a Minden e-mail ellenőrzése, ez akkor jó, ha levelezőklienst használunk (például Outlook, vagy Thunderbird), és az itt letárolt leveleinkben keresgél vírusok, spamok és egyéb kártevők után. És van az utolsó, a negyedik lehetőség a Más elemek vizsgálata, amellyel szabadon, testre szabva tudunk fájlokban, mappákban és egyéb lehetőségekben keresgetni.

Sok vizsgálati lehetőség közül választhatunk 

 

Biztonsági szempontból a Panda felkínálja a Sebezhetőségi pontok felderítését is, amelyet ha igénybe veszünk, akkor egy kis előugró ablakban 10-20 másodperc alatt átfésüli a számítógépünket és felderíti a biztonsági réseket. Az észlelt résekről további információkat is megtudhatunk. Még egy érdekessége a dolognak, hogy a Windows frissítést is felajánlja a program.

Statisztikát készít a program a támadási eredményekrél

A vizsgálatok eredményéről statisztikai adatokat is megtekinthetünk. Ezt évre, hónapra, napra bontva, ettől-eddig megtekinthetjük egy kördiagramon, amely mellé egy jelmagyarázat is tartozik.

 

Beállítás menü

A Pandat Titanium ezen menüpontja széleskörű beállítási lehetőségekkel van felruházva. A menüpontokat minden felhasználó saját magának testre szabhatja.

Az Állandó védelem beállításai menüpont a vírusírtó legfontosabb beállításait tartalmazza. A legelső almenüpont az Antivirus védelem, amely elég széleskörű beállítási lehetsőégekkel bír. Például, itt állíthatjuk be az Internet Expolerünk védelmét, és az ellenörizendő fájlok kiterjesztését is.

A következő menüpont az Ismeretlen kártevők elleni védelem, itt állíthatjuk be a már fentebb említett Truprevent technológián alapuló védelmet. A motornak egyéb beállításai is elérhetők, ha a További beállítások linkre kattintunk.

Ha megnézzük közelebbről ezeket a beállítási lehetőségeket felvetődik egy újabb fogalom, a Mesterséges intelligencián alapuló viselkedés elemzés. Ez az összes folyamat - mármint a vírus felismerés, letiltás ? végrehajtását figyeli. Egy másik új fogalom a Genetikus heurisztikus vizsgálat, amely szintén ide tartozik. Feladata a programok mélyreható vizsgálatával észleli az esetleges veszélyeket.

Itt található meg a Tűzfal védelem beállításai is. Az Internet hozzáférés védelem arra szolgál, hogyha a vírusírtó úgy dönt, hogy az internetkapcsolat nem biztonságos, blokkolja a kapcsolatot. Természetesen ez be és kikapcsolható. Az utolsó menüegység a Sebezhetőség elleni védelem, ez a modult be illetve kikapcsolhatjuk. Ajánlatos bekapcsolni, mert így figyeli számítógépünk sebezhetőségi pontjait.

A következő nagy beállítások menücsomag a Teljes ellenőrzés beállításai. Itt állíthatjuk be, hogy a vírusírtó milyen kártevők után kutasson. Többek között a kínálatban szerepel a vírus, tárcsázók, kémprogramok, jokeok, hacker eszközök utáni kutatás.

Ha valaki proxy szerveren keresztül csatlakozik az internetre, fontos, hogy jelölje be az Internet kapcsolatot proxy-szerveren keresztül jelölőnégyzetet, az Internet hozzáférés beállítások menüpont alatt.

Az utolsó beállítások menüpont az Egyéb beállítások menüje. Többek között beállítható a hordozható meghajtók átvizsgálása leállításkor, 15 percenkénti önellenőrzés, emellett az önellenőrzés érzékenységi szintje is beállítható. És külön beállítható, hogy az antivirus küldjön e információt a Pandának az esetleges támadásokról és az észlelt vírusokról vagy ne.

 Kiterjedt beállítási lehetőségekkel bír a program

Szolgáltatások

Az utolsó főmenüpont a Szolgáltatások menüje. Ide tartoznak az úgymond prémium szolgáltatások, például Javaslat ablak, ide saját észrevételeinket írhatjuk meg és küldhetjük el a Panda részére. Vagy például a szoftverrel kapcsolatos híreket is olvashatunk a Panda hírek menüpont alatt. Helyreállító lemezt is készíthetünk, ez azért fontos, mert ha például boot szektorunkat megtámadja egy vírus, akkor a már elkészített lemezzel ez kijátszható. A vírusok és kártevők szolgáltatást is érdemes megemlíteni. A gyanúsnak ítélt fájlokat elküldhetjük a Panda részére. Az Antivirus által bejegyzett vírusokról tudhatunk meg bővebb információt, ha a Felismerhető vírusok és kártevők listájára kattintunk.

 

Összegzés, értékelés

A Panda Antivirus Titanium teljes körű szolgáltatást nyújt a számítógépünk biztonságát illetően. Kiterjedt vizsgálati, és beállítási lehetőségeivel, letisztult designával felhasználóbarátnak mondható program. Ha valami nem stimmel a számítógépünkön a Panda időben felhívja a figyelmünket egy kis ablakban az aktuális problémáról a képernyő jobb alsó sarkában. Itt legyen szó frissítésről vagy akár az Internet Explorer biztonsági beállításairól. A beállításokhoz nem kell pilótavizsga, de azért nem árt, ha tapasztalt felhasználó végzi el a szükséges konfigurálásokat. Előnyére szolgál a programnak viszont, hogy magyar kezelőfelülettel és súgóval rendelkezik

Teszteredmények Panda Antivirus + Firewall 2007
Értékelés 10/7 pont
Teljesítménykorlátozás változó, néha teljes leterheltség
CPU igény változó, állapottól függ
RAM-foglalás alapállapot: 1 MB
használatkor: 20-30 MB
Bootolási idő program elindításakor: 3 mp.
rendszer indulásakor: 10 mp.
Kezelhetőség 10/6 pont
Ismert kártevők felismerése 100%
Kapcsolódás az e-mail klienshez támogatja az összes ismert kliensprogit (Outlook Express, Thunderbird)
Átfésülés időtartama fájlmennyiség és vizsgálat mélysége szerint : 1-59 perc
rendszer vizsgálata esetén 20 mp.
Böngésző blokkolása tűzfallal igen, ha nem biztonságos az internetkapcsolat
Jelentések érthetősége ajánlás: tapasztalt felhasználók részére
Info a biztonsági állapotról 10/10 pont
Design, összhang 10/9 pont
Liszensz 11490 Ft
Ár 11490 Ft

 

Mire érdemes odafigyelni?

Nem biztos internet kapcsolatnál a tűzfal blokkolja böngészőnket, ha ez zavarja a felhasználót, akkor a szolgáltatás kikacsolható. Ha a védelmi szintet alacsonynak jelzi a szoftver, annak ellenére, hogy minden védelem be van kapcsolva, érdemes utánanézni, hogy mikori a frissítésünk. A támadások ellen érdemes havonta frissíteni a programot. Ha van egy ismeretlen vírussal fertőzött fájlunk azt nyugodtan küldjük el a Pandának, mert majd ők abból elkészítik az ?ellenszert?. Tesztünk során kiderült az is, hogyha tűzfalként ZoneAlarmot használunk gépünkön, akkor ajánlatos a Panda telepítése előtt eltávolítani, mert különben összeakadnak.

 

Kinek ajánljuk a szoftvert?

Otthoni felhasználás szempontjából hasznos kelléke számítógépünknek, mivelhogy nem csak antivirus, hanem tűzfal is egyben. Kisvállalatok számítógépeinek is tökéletes kelléke lehet.

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Komplett, magyar nyelvű víruskereső, amely egyaránt alkalmas a levelek (POP3, IMAP4, SMTP), P2P, Web Shield, valamint a háttértárolók teljes ellenőrzésére. Beállíthatjuk a keresés id...