Panda Antivirus + Firewall 2007 teszt 2/1
Panda Antivirus + Firewall 2007 teszt 2/1
Rovat: Internet | Dátum: 2007-04-28 18:24:08 | Írta: Kovács Zsolt

A Panda Software terméke a Panda Antivirus, amely vállalatoknál, és otthoni felhasználók körében  is egyaránt ismeretes már évek óta. A cég nem rég dobta piacra a Panda Antivirus + Firewall 2007 csomagját, amely nem csak egy egyszerű vírusító, hanem tűzfalként is szolgál.  A cikkünkben bemutatásra kerülő féregölőt alapos teszt alá vesszük minden szempontból.


A Panda Software által fejlesztett és forgalmazott vírusírtó alkalmazás ezen verziója nem csak antivírus programként működik, hanem tűzfalként is szerepet játszik a program működése közben.
A Panda Antivirus + Firewall 2007 és elődei a Truprevent technológiájának köszönhetik sikereiket. Ez a fajta megoldás lehetővé teszi a különféle gyanús fájloknak a kiszűrését és azoknak a blokkolását. A technológia védjegye a szoftver vezérlőpultjának bal alsó ablakrészében kapott helyet.
Belépő: A kezdeti kép elég bíztatónak tűnik

Telepítés 1. rész
Van egy-két olyan dolog, amelyet a telepítésnél már érdemes megemlíteni. Ha például van fenn a számítógépünkön vírusírtó, akkor a telepíti felajánlja a program eltávolítását. Ez azért is fontos lépés, mert egy olyan végzetes hibát hárítunk el így, amely akár a Windows halálát is okozhatja. Gyakran előfordul azokon, hogy a számítógépünkön levő két vírusító úgymond összeakad.

Mi van akkor, ha két vírusító összeakad?
Ez az újnevezett összeakadást egy példán keresztül mutatjuk be: tegyük fel van már egy antivirus szoftverünk a gépen, nem jelez veszélyt a vírusírtónk. Felrakunk mellé egy másikat és egy újraindítás következtében, viszont hírtelen mindkét program vírusnak (vagy vírusoknak) a jelenlétét jelzi. Ez mitől lehetséges?
A vírusírtók általában maguktól is leellenőrzik a gépünket, és ha netalán két vírusírtó van fenn a pc-ken, akkor (a vizsgálat mélysége szerint) az adott program vírusadatbázisáért szereplő fájlt is átkutatják. Ennek következtében vírust találhatnak. Ezért mondjuk azt, hogy egymás adatbázisát is ?átscannelik0?.

Telepítés 2. rész

Az eltávolítás után újra kell indítani a telepítőt. Ha ezzel megvagyunk, akkor a következő telepítési fázisban a program leellenőrzi a fizikai memóriánkat (RAM), azért hogy nem tartalmaz e valamilyen kártevőt. Viszont ajánlatos olyan gépre felrakni és ott használni, amely legalább tartalmaz 256MB RAM-ot (erről bővebben később). Ha minden telepítési feladatot elvégeztünk, akkor irány a tesztpálya.

A Panda 6 fala
A Panda alapvetően hat modulból épül fel, amelyek a felhasználó számítógépét védik az illegális behatolóktól. Az első védelmi vonal az Antivírus modul, amelynek a feladata a felbukkanó kártevők észlelése és eltávolítása a rendszerből. A második védelmi vonal a Truprevent technológia, amely modul funkciójáról már beszámoltunk fentebb. A harmadik modul a Tűzfal, a hacker támadások ellen. Az ezt követő modul az Anti dialers, amely a tárcsázó programok blokkolásáért felelős. Az ötödik az Anti-spyware, amely személyes adatainkat védi a betolakodók ellen. És az utolsó az Anti-phising, amely az adoptálás elleni védelmet nyújtja.
Ezek a falak elég bíztatónak tűnnek, de hogy mennyire is biztonságosak az csak éles helyzetben dől el. A továbbiakban elindítjuk a programot és megnézzük a különféle funkcióit, részegységeit.

Összehangoltság és kifinomult ergonómia jellemzi a Pandát

Elindítás és bőr
Ha elindítjuk az Antivírust, a kis maci fej már le is ül az óra mellé, és készenléti állapotban várja a váratlan támadásokat. Ha elindul a vezérlőpult, akkor egy arányában egyszerű, de sok lényeges információt tartalmazó ablak tárul elénk. Öt főmenübe vannak szedve a különféle beállítások, menüpontok: Kezdőlap, Vizsgálat, Frissítés, Beállítások, Szolgáltatások. A designelemek a program ergonómiájához igazodnak.
Elsősorban információt kapunk a védelmi szint állapotáról, amely lehet alacsony, közepes és magas. A program felajánlja a frissítés lehetőségét is, de persze az utolsó frissítés dátumát is kiírja. Ha frissíteni akarjuk a szoftvert, akkor ehhez felhasználónév és jelszó szükséges. A védelmi állapot menüben engedélyezhetjük, illetve tilthatjuk a beépülő modulok működését.

Az első fordulóban megnéztünk egy Panda telepítést, ezt követően bepillantást nyertünk, hogy a vírusírtó milyen összetevőkből áll, és egy kicsit elmerültünk a kezelőfelületében. Következő alkalommal hozzálátunk a vírusírtó bensőségesebb tanulmányozásához és közzéteszünk egy-két teszteredményt is. 

 

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Mostanság egyre több telefont termel magából ki a kínai piac, ami lehet saját szerzemény vagy egy kategóriának a koppintása. Lássuk a prémium kategóriás UMI Zero-t.