Pakisztán vs. YouTube, ez nem pusztán technológiáról szól
Pakisztán vs. YouTube, ez nem pusztán technológiáról szól
Rovat: Internet | Dátum: 2008-03-01 08:30:00 | Írta: Kovács Zsolt

A múlt héten a Pakistan Telecom két órán keresztül szüneteltette a  YouTube.com-ot az egész világon. Vajon mi áll a találgatások hátterében?


Hasonló esetek korábban is történtek: például amikor 2004-ben egy bíróság Törökországban a hozzáférést letíltotta a YouTube-hoz, vagy mikor Kína nyugati hírforrásokat korlátozta. A fentebb említett országok lépései szándékosak voltak. A vasárnap levő üzemszünet globális volt és egyben titokzatos.

Politika vagy csak egy újabb hiba? 

Tehát, minek kell leállítani egy internet-szolgáltatót, egy félreértés miatt? Ezek hátterében politikai célokat is sejthetünk. Mai világunkban könnyű előidézni egy olyan helyzetetet, amiben Észak-Koreának olyan céljai vannak, amiben földre akarja kényszeríteni a Voice-ot, vagy néhány nemzet, aki úgy dönt, hogy megtámadja az al-Jazeerát, (a műholdas adásaikat már félbeszakították).Geert Wilder


A Pakisztáni "tiltás" fő oka, Geert Wilder iszlám-ellenes nyilatkozatai - az úriember egy hírhedten iszlám-ellenes Holland politikus - legújabb rövidfilmjében, a Korán azon részeit fogja kritizálni, melyek ?rossz embereket, rossz dolgokra sarkallnak.?

De nem csak ő, hanem Jeff Dunham, aki egyébként zseniális, hasbeszélő-humorista is, játékaival támadja a pakisztáni nemzetet.

 

Mint már tudjuk hogy hogy a pakisztáni szolgáltatók a YouTube internetes címére érkező kéréseket egy ?fekete lyukba? továbbították, ahol a kérést megsemmisítették, s hibaüzenetet küldtek a felhasználónak. Ez viszont azt eredményezte, hogy az ő gépeiken át vezetett a leggyorsabb internetes út a YouTube-hoz, így az adott időszakban a világ összes YouTube-kérésének körülbelül kétharmada ide futott be, melyeket ők mind visszautasítottak ? jelentette a Renesys, egy internetforgalmat vizsgáló vállalkozás.  A kiesést legfőképpen az ázsiai netezőket érintette, amelyet a Youtube is megerősített.
A pakisztáni internetszolgáltató már megtette a szükséges lépéseket a béke érdekében. A Google bejelentette, hogy a szóban forgó országban újra elérhető a szolgáltatás.

A Pakistan Telekom véleménye nem teljesen logikátlan, mert egy vallással teljesen átitatot országban szükség van arra, hogy kompromitáló információforrásokat ne juttassanak el a népnek, már biztonsági és békebeli okok végett is. Ez mellett szól az a tény is, hogy eddigi egyetlen hivatalos kormányszintű pakisztáni nyilatkozat sem született az ügyben, csupán a helyi internetszolgáltatókat tömörítő szervezet egyik tagja mondta el szűkszavúan, hogy a pakisztáni vezetéstűl jött a tiltásra a kérelem. Márpedig ha a tiltás célja a YouTube zsarolása lenne bizonyos tartalmak eltávolítására, mint ahogyan azt például Törökország vagy Thaiföld esetében már láthattuk, akkor logikusnak tünne nyilvánosságra hozni a ?tárgyalás? feltételeit. 

Forrás: cnet.com , itcafe.hu , techline.hu

 

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A Google leállítja az okos szemüvegének fejlesztését, a Microsoft már majdnem a kész változatával áll elő.