Office 2007 iskola I.: a Word használata
Office 2007 iskola I.: a Word használata
Rovat: Internet | Dátum: 2008-01-22 14:01:23 | Írta: Kovács Zsolt

Elindítottunk egy cikksorozatot a  Microsoft Office 2007-ről. Többek között szó lesz a Wordről, az Excelről, a Powerpointról, és az Accessről. Az előnyök és a hátrányok is szóba kerülnek. Most a Word 2007-et tettük a tesztpadra.


A Microsoft Office csomagja teljesen új értelmet kapott.  Az új stílus és elrendezés lehetővé teszi a gördülékenyebb munkát az irodai életben.  Alapjában véve eltűntek a legördülő menük  sorai, amelyeket kis fülek váltottak fel,  így a címsor alatt egy komplett eszköztár sorakozik.  Teljesen grafikus programmal van dolgunk, nagyon szemléletes elrendezéssel.   

 


[+]


Megnyitás, de hogyan?

A már rég megszokott Fájl->Megnyitás funkció eltünt, helyette ezt az eszköztárat nekünk kell aktiválni a következőképpen: a címsor felett van egy újnevezett gyorselérési eszköztár (Office gomb mellett) ha a lefele mutató nyílra kattintunk,  akkor itt hozzáadhatjuk többek között az új dokumentum, megnyitás, mentés, mentés  másként gombokat. A kiválasztott elemeket (gombokat) ebben az eszköztárban helyezi el a program. Ez csak az egyik lehetőség, a másik, hogy van egy újnevezett office logóval ellátott Office gomb. Ha ide kattintunk, akkor új dokumentumokat hozhatunk létre, menthetünk, közzétehetünk, elküldhetünk (pl. e-mailben), nyomtathatunk.

 


Dokumentum mentése!
Érdemes odafigyelni mentéskor a dokumentum formátumára. Ha 2003-as Word-el vagy annál öregebb szövegszerkesztővel szeretnénk megnyitni a dokumentumot, akkor a mentésnél a Fájltípust  World 97-2003 verziójú dokumentum formátumban mentjük el. Az Office 2007 automatikusan a saját formátumába fogja elmenteni. Ilyenkor a fájlméret kb. 50%-al kevesebb mint a korábbi verzióké. 

 


[+]A szövegmez?
Ha duplán kattintunk a szövegmezőben például a lap tetején akkor egyszerűen tudunk élőfejet vagy élőlábat készíteni. Lejjebb kattintunk duplán, akkor egy előugró eszköztárból formázhatjuk a szöveget (betűméret, pozícionálás, stb.) . Ez akkor jöhet jól, ha például más fül alatt dolgozunk és nem akarunk visszamenni a Kezdőlapra, csak két kattintás az egész.

A fülek

 


[+]


1 Kezdőlap
Mint már említettük a modulok fülekbe vannak rendezve. A Kezdőlapon megtalálható a Vágólap, Betűtípus, Bekezdés, Stílusok elnevezés elemek. Itt a szövegszerkesztéshez elengedhetetlenül szükséges eszközök találhatóak (betűtípus, betűméret, hozzá tartozó stíluselemek, szöveg elhelyezkedésére vonatkozó gombok, stb.)

 


[+]

 

2 Beszúrás
Itt már a jól megszokott elemeket szúrhatjuk be a szövegbe. Képeket, alakzatokat, táblázatot, szövegdobozt tehetünk a dokumentumba. A következő nagyobb csoportok tartoznak ide: Oldalak, Táblázatok, Ábrák,  Hivatkozások, Élőfej és Élőláb, Szöveg, Szimbólumok.

 


[+]


3 Lap elrendezése
Csoportok: Témák, Oldalbeállítás, Oldalháttér, Behúzás, Elrendezés. Minden ami formázással kapcsolatos tétel az itt található meg. Előnyt jelent azaz elképzelés,amit itt megvalósítottak a programozók. A behúzás és a térköz értékeit itt minden felesleges keresgetés és kattintgatás nélkül megadhatjuk.  De egy kattintással a tájolást, a töréspontokat, a sorok számát is meghatározhatjuk.

 


[+]


4 Hivatkozás
Ide tartozik a Tartalomjegyzék, a Lábjegyzés, az Idézetek és irodalomjegyzékek, a Felíratok, a Tárgymutató és a Hivatkozásjegyzék.

 

 

[+]5 Levelezés
A körlevél  készítés nem is lehetne egyszerűbb mint az Office 12-ben.  A csoportok a körlevél készítés menetében vannak feltüntetve: Létrehozás, Körlevélkészítés indítása, Írás és mezők beszúrása, Eredmény megjelenítése, Befejezés.

 


[+]


6. Korrektúra
Többek között ide tartozik a Nyelvi ellenőrzés, Megjegyzések,  Nyomon követés, Változások, Összehasonlítás, Védelem.

 


[+]7. Nézet

Ide tartoznak a vizuális részre vonatkozó feltételek. Könnyen áttekinthető, ezért könnyen tudunk nézeteket változtatni. Egyszerűen beáálíthatók a vonalzók, a rácsvonalak, stb.  Csoportjai: Dokumentumnézetek, Megjelenítés/elrejtés, Nagyítás, Ablak, Makrók.

Végszó
Szerintünk egy jól megszerkesztett programot sikerült elkészíteni a  szerkesztőknek. Tetszett a menürendszerben a füles megoldás, a fontosabb menüpontok kiemelése. Grafikailag nagyon fejlett  és szép környezetben dolgozhatunk a jövőben. Negatívumként felhozható a fogyasztói ára, igaz már nem olyan magas mint,amikor piacra dobták.

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a Waze névre keresztelt térképalkalmazás. Ez a kis program android, IOS és Windows Phone rendszereken egyaránt elérhető.