Microsoft Windows 7 bemutató
Microsoft Windows 7 bemutató
Rovat: Internet | Dátum: 2009-10-05 16:52:56 | Írta: Ruzsinszki Gábor

Windows 7. Egy sokak által várt és istenített rendszer. Azonban a többség eddig csak hallhatta másoktól, hogy jó a rendszer. Nos most a többség meg is ismerheti részletesen e leírás alapján :)
A cikk első fele az új technológiákat ismerteti nagyon röviden, míg a második felében a felhasználói élményre és a felület kerül előtérbe.


DirectX
Nos a DirectX-ből ezen operációs rendszerbe is egy újabb verziója került bele. De talán a DirectX 3.0 óta ez a legjelentősebb kiadás, a 11-es. Ezt azért mondom, mert a magot alkotó Direct3D alrendszeren kívül egy csomó minden frissült, illetve sok újdonság is belekerült.

Direct2D
Ez az alrendszer a DirectDraw rendszert hivatott leváltani, amely már a Vista és DirectX 10 alatt is csak szoftveres gyorsítással rendelkezett. Legfőképp azért volt szükség ezen új rendszer kidolgozására, mert a Direct3D nagy része kernel szintre került és a DirectDraw totál más hardware kezelést alkalmaz, mint a Direct3D. Ezért volt az régebbi operációs rendszerek esetén, hogy nem volt képes párhuzamosan futni egy Direct3D és DirectDraw alkalmazás. A Direct2D azonban a Direct3D leszármazottja, ezáltal több alkalmazás is tud párhuzamosan futni, valamint így lehetőségük van a programozóknak élsímítás és Pixel Shader-ek használatára, amit a DirectDraw alatt nem lehet kihasználni. Továbbá a Direct2D nagy előnye az, hogy átjárhatóságot biztosít a GDI/GDI+ alrendszer között, ami a Windows grafikus megjelenésért felelős alrendszer.

Xaudio2
Vista alatt az DirectSound is szintén csak szoftveres emulációval futott, köszönhetően az új kernel szintű mixernek. Az Xaudio rendszer a régi DirectSound hang kezelést váltja. A rendszer nem teljesen mai fejlesztés, mivel ez a hangrendszer üzemel az Xbox operációs rendszerében is. Így majd az Xaudio2-t használó zeneszerkesztő programoknál nem fog jelentkezni jelentős többlet terhelés a CPU-n ha, mondjuk a felhasználó csak egy AC97 szintű hangkártyával rendelkezik.

WDDM 1.1
Először szintén Vista alatt mutatkozott be a Windows Display Driver Modell (röviden WDDM), amely egy speciálisan az új operációs rendszer igényeihez kifejlesztett képernyő driver keretrendszer. A windows 7-be ezen rendszer továbbfejlesztett, 1.1-es verziószámmal fémjelzett változata került, illeszkedve az újabb DirectX verzióhoz. Továbbá ezen változatban mutatkozik be a Direct Rendering lehetősége, vagyis az, hogy a képernyőn megjelenő elemek bufferelésére a rendszer képes a videó-kártya textúra memóriáját kiterjesztetten használni. Ez első hangzásra elég triviálisnak tűnik és felveti a kérdést, hogy ezt miért nem lehetett Vista alatt megvalósítani Azonban nem olyan egyszerű feladat ez, mivel a GPU-k esetén nincs egy/több szabványosított architektúra, ezért szinte minden új GPU processzor család (1-2 évente jelenik meg újabb gyártónként) saját, egyedi architektúrával rendelkezik, amelyek a grafikus memóriát mind eltérő módon kezelik. Lényegében az új szabvány azzal egészíti ki a meglévőt, hogy a driver-nek el kell magyaráznia a windows számára, hogy melyik memóriaterületeket használhatja. Rossz hír ebben annyi, hogy a régi WDDM 1.0 szabványú illesztőprogramok nem biztos hogy működnek az új rendszer alatt, illetve ha működnek is, akkor rosszabb teljesítménnyel, mint az 1.1-es szabványt használók. Szerencsére a windows update jól ellátott driverek tekintetében.

User Account Controll (UAC)
A felhasználói fiókok felügyelete terén is történtek módosítások. Be lehet állítani prioritási szinteket, hogy milyen feladatokhoz kérjen megerősítést a rendszer. Az alapbeállítás szerint a számítógép beállításainak (tűzfal, óra, srb...) módosításához nem kér a rendszer megerősítést, így szinte észrevétlenül működik a rendszer. Csak olyan programok futtatása előtt kér megerősítést a rendszer amelyeknek mindenképpen emelt szinten kell futniuk (telepítők pl.) Ezt a szintet azonban lehet még csökkenteni, illetve emelni is. A csökkentett szintnek én igazából értelmét nem sokat látom, mivel akkor már olyan, mintha nem is lenne felügyelet, amely nem igazán biztonságos. Az emelt szintnek sincs sok értelme, mivel akkor Vista szerűen működik, tehát minden beállítás módosításához megerősítés kell.

Hálózatkezelés
Vista alatt sikerült átláthatatlanná tenniük a hálózatkezelést, illetve volt egy olyan idegesítő tulajdonsága a rendszernek, hogy indítás után kb 1 percig használhatatlan volt a hálózat. Nos e két idegesítő dolgot javították, úgyhogy panasz nem lehet most már erre sem.


Hangkezelés
A kernel szintű hangkeverőben is történtek jelentős változások, ám ezek nagy része nem látszik a felhasználónak, inkább hallatszik :) Viccet félretéve, a háttérben jelentős változások történtek annak érdekében, hogy az olcsó, rendszerint nem a jó hangminőségükről híres hangkártyák is szépen szóljanak. Továbbá a keverő kiegészült egy automatikus némító funkcióval, ami akkor lép működésbe, ha a számítógép bejövő hívást fogad. (Pl. skype) Így a felhasználónak nem kell manuálisan levennie a lejátszott zene hangerejét, mert helyette ezt megteszi a Windows. A hívás végeztével a hangerő visszaáll az eredeti szintre.

VHD lemezképek támogatása
Bekerült a rendszerbe a VHD (VirtualPC  hdd lemezképformátuma) képek csatolásának lehetősége. Ezzel megkönnyítve az adatok mozgatását a virtuális gépek és a gazda rendszer között. A funkció a lemezkezelésen keresztül vehető igénybe.

Felhasználói tapasztalatok
Ezzel elérkeztünk a cikk második részéhez, amely igen szubjektív lesz a felhasználói élményeimre támaszkodva.

A teszt vas
Egy nem túl modern, a 2005-ös évből származó konfiguráción használom jelenleg is a rendszert, amely az alábbi fontosabb hardver elemeket tartalmazza:
Intel Celeron D processzor @ 2,66 Ghz (3,5 pont)
1,5 Gb DDR memória @ 400 Mhz (4,2 pont)
Ati Radeon 9600 Pro 128Mb (Aero: 3,7 pont ; Game: 3,6 pont)
Hitachi 250Gb SATA HDD (5,5 pont)
Gigabyte IPE1000-G alaplap
Ez a konfiguráció 3,5-ös élményindexszel rendelkezik a rendszer szerint, amely csak 1 tized ponttal kevesebb, mint amit Vista alatt produkált.

Telepítés
Egyszóval összegezve: pofonegyszerű. A telepítés menete csak annyiban tér el Vista telepítőtől, hogy a telepítő nem kéri a sorozatkulcsot. (MSDNAA Win 7 Pro ENG RTM) Kb 30 perc után használható a rendszer.

Lemez igény és boot idő
Az első megdöbbenés ekkor ért. A 45Gigás boot partíciómról mindösszesen csak 8-9 Gb-ot foglalt el. Lassan két hónap használat után ott tartok, hogy van még 30 giga szabadon, úgy hogy nem igazán tartok rendet a programjaim között (ez alatt értsd azt, hogy olyan dolgok is telepítve vannak amelyeket talán havi 1x előveszek)
A második sokk a boot idő volt. Ezen a vason átlagosan kevesebb mint 2 perc alatt használhatóvá válik a rendszer. Ez nem csak az az idő, ami ahhoz kell, hogy megjelenjen a login képernyő. Ez a tényleges időtartam. (megjelenik az asztal, elindul a vírusírtó, hálózatot talál, msn beindul, minden autorun lefut, stb...)
Itt megjegyezném azt, hogy nagyon nem mindegy milyen vírus irtót használ az ember. Jelenleg a Nod32 4-es változatának 30 napos trial verziója van fent. És fényévekkel gyorsabb, mint a Windows által ajánlott AVG Free Edition, amit mindösszesen 2 indításig használtam. Ugyanis telepítettem és a boot idő hirtelen 5 percre nőtt, valamint egy sok fájlt (12 db videó és mp3 vegyesen) tartalmazó mappa megjelenítése is nevetségesen sok ideig tartott. (1-3 mp, nem mértem) Úgyhogy köszönöm, de az én általam adminisztrált gépeken AVG sose lesz többet.
Kicsit nevetségesnek tűnhet ez a boot időn való lovagolás. De igen van mikor számít a gép beindulásának ideje. Továbbá nagyon gyorsan megszokja az ember, hogy szinte azonnal indul a gépe.

Átlagos gyorsaság, stabilitás
Konkrét méréseket nem végeztem, de érezhetően gyorsabb a gépem mióta Sevent használok. Meglepő módon eddig még nem jelentkeztek a sokak által tapasztalt, általam csak Windows betegségnek csúfolt jelenség tünetei. Ez a jelenség abból áll, hogy minél öregebb egy Windows, és minél több mindent telepítesz rá (alkalmazások amelyek kellenek a munkavégzéshez) egyre lassabb lesz. Eddig nem nagyon vettem észre, hogy lassult volna a rendszerem, pedig Vista és XP alatt is egy hónap után jelentkeztek a tünetek, a 3. hónap elején meg már erősen motoszkált a fejemben a gondolat, hogy talán újra kéne telepíteni
Stabilitásról annyit tudok mondani, hogy eddig kék halállal, érthetetlen okokból megjelenő random hülyeségnek tűnő hibaüzenetekkel még nem találkoztam.
Igaz nem stabilitási kérdés, de (mivel máshova nem igazán férne be így ide írom.) Driver beszerzési és telepítési gondjaim csak a videokártyámmal voltak, de az is betudható az ATI lusta munkatársainak. Minden eszközhöz, ami a gépemben található Windows update-en talált a rendszer automatikusan egy tökéletesen működő illesztőprogramot, szóval illesztőprogramok terén nagyon jól ellátott a rendszer.

{mospagebreak_scroll title=Felhasználói felület}
Felhasználói felület
Az új felhasználói felületet ha két szóban kéne összefoglalnom, akkor ezt mondanám: Glass túladagolás. Ez lesz akit örömmel fog eltölteni, és lesz olyan is akit idegesíteni fog. A tálca teljesen átalakult.

Kicsit megvastagodott, és a gyorsindító sáv a klasszikus formájában megszűnt létezni. Helyette bármelyik futó programot hozzátűzhetjükő a tálcához. Ha a program fut, akkor az indító ikon úgy viselkedik, mintha egy normál futó program tálca ikonjára kattintanánk. (minimalizál és visszaállít)
Továbbá az óra mellet megjelenő és háttérben minimalizáltan futó programok megjelenítése is változott. Az óra mellet alap beállításként három darab ikon látszik. Az értesítési központ ikonja, a hálózat állapotáról visszajelző ikon és a hangkeverő ikonja. A többi futó program ikonja egy kis felnyíló menüben kapott helyet.

 

Az asztal megjelenítése ikon sem létezik a jól megszokott formájában. Helyette kapunk egy üveges gombot, amely erre szolgál. Ez a gomb a tálca jobb sarkán kapott helyet, amely kattintásra a jól megszokott funkcióval rendelkezik. Azonban ha az egeret tartjuk akkor átlátszóvá teszi az összes ablakot, de megőrzi azok pozícióját. 

 

A start menü hasonló a Vista menüjéhez, azonban a programoknak lehetőségük van egyedi almenüket is létrehozniuk. Amely programok nem támogatják az egyedi start menü almenük lehetőségét, azon programokhoz a rendszer a legutóbb megnyitott fájlok listáját teszi be almenünek. 

 

 


A vista alatt megszokott ablakok előnézeti képe funkció is átalakult. Bekerült az ablakok automatikus csoportosítása is a funkció mellé.


Ezen előnézeti képek gombokat is tartalmazhatnak gyors funkciók elvégzéséhez (MSN pluss esetén  a beszélgető ablakok közötti váltás)
A felhasználói felület tervezői ügyeltek arra is, hogy egy folyamatjelző állásának megnézése miatt ne kelljen ablakokat váltani a felhasználónak. A folyamatjelző állapota nyomon követhető a progam  tálca ikonján is, amennyiben a program támogatja ezt a funkciót.


A programoknak továbbá lehetőségük van úgynevezett Feladat listák létrehozására is, amelyek akkor jelennek meg, ha a felhasználó a tálcán futó program ikonján jobb gombbal kattint


{mospagebreak_scroll title=Alap programok}
Alap programok
Az alap programok listájából kikerült a windows movie maker, és a  windows mail, mivel ezen programokat a Live rendszerű társaik váltanak. A Windows Live Movie maker jelenleg nem tud annyit, mint a Movie maker, azonban elég ígéretesnek tűnik. (Megjegyezem, hogy a Vista-hoz kiadott Move Maker 2.6 gond nélkül telepíthető, azonban ez nem tudja a GPU-t használni mentés közben)
Valamit valamiért elven már a pro változatban is elérhető a Media center, amely egy jelentős ráncfelvarráson esett át.
A rendszerben a Windows media player 12-es változata található meg, amely részben szakít a 7.0-ban bevezetett felhasználói felület kialakítással. Ugyanis az éppen lejátszott fájl külön ablakban jelenik meg. A fő ablakban csak a médiatár kapott helyet.


A felületi változások mellet a lejátszó kiegészült DivX, Xvid, h264 támogatással is, így nem nagyon kell kodekeket telepíteni. Továbbá lehetőséget biztosít a lejátszó a streamelésre is.
A most játszott nézet tervezője bizonyára nagy dos ablak rajongó lehetett, mivel ha ki van kapcsolva képi megjelenítés és az album borító megjelenítése zenelejátszás közben, és az egér sem az ablak területén tartózkodik, akkor a látott ablak kísértetiesen hasonlít a parancssor felületéhez.


A régóta változatlan elrendezésű programok is ráncfelvarráson estek át. A Paint és a Word pad megkapták az Office 2007-ben bemutatott Ribon felhasználói felületet.

 


A számológép is ráncfelvarráson és tudás bővítésen esett át. Az alap és tudományos nézet mellé bekerült egy programozói és statisztikai nézet is. Valamint dátum számolási képességekkel is kiegészült a program.


A rendszer kettő nagyon hasznos kellékkel is kiegészült. Az elsőnek a feledékeny emberek fognak örülni. A ragadós cetlik alkalmazással megjegyzéseket helyezhetünk el az asztalon

A második kelléknek prezentációkat sűrűn tartók fognak örülni. Ugyanis a projektor csatlakoztatása varázslóval nem kell a képernyő beállításokkal többé bűvészkedni.


Bekerült egy képlopó program is a rendszerbe, megkönnyítve a képernyő képek készítését. Valamint a rendszer alapból rendelkezik Tablet Pc támogatással is.

{mospagebreak_scroll title=Egyebek}
Egyebek
Értesítési központ

Az értesítési központ váltja le biztonsági központot. A cél ezen alkalmazás tervezésekor az volt, hogy a biztonsági és egyéb problémák egy helyen legyenek összegezve. Ez azért hasznos, mert így egy helyen koncentrálódnak a figyelmeztetések 36000 felugró buborék helyett (eltulzott szám, mielőtt még valaki komolyan gondolná). A program használhatóságát szerintem a legjobban az minősíti, hogy a rendszer eddigi használata során egyszer sem éreztem arra késztetést, hogy kikapcsoljam.

Eszközök kezelése:
Akinek van pendrive-ja, az mindenképpen ismeri az óra mellet megtalálható kis eszköz leválasztása ikont. Erre rákattintva a windows korábbi változataiban egy nem túl informatív, csúnyácska ablakot kaptunk. Mint sok minden más, ez is újratervezésre került. Egy igen impozáns, szép ablak váltotta fel a helyét, amely megjelenít minden csatlakoztatott eszközt is.


Valamit valamiért elv miatt a szépség mellé egy viszonylag hosszú (1-3 mp) várakozási idő társul.

 

Asztal testreszabása
A rendszer nagy mértékben témázható. A téma módosítási beállítások egy személyre szabás alkalmazásban kaptak helyet, amelyből könnyen módosíthatjuk a hátteret, az ablakok színét, a hangokat és a képernyőkímélőt. Valamint a témák könnyen menthetők és egy kattintással vissza is állíthatóak.


Háttérképek terén egy nagyon pozitív változás az, hogy lehetőség van többet is megadni, majd ezeket a rendszer megadott időnként cseréli.

 

Összefoglaló
A Windows 7 az eddigi legjobb Windows apró betűk nélkül. Igaz, még csak két hónapja tesztelem, de az ez idő alatt szerzett tapasztalataim szerintem nem fognak gyökeresen megváltozni. Igazán felhasználó barátra és szépre sikerült a rendszer. Aki negatív véleménnyel van róla (XP fanboy-ok), azok tapasztalataim szerint azért szidják, mert vagy nem próbálták, vagy mert nem megy el a gépükön.
Ennek kapcsán megemlíteném, hogy a történelemben ez az első Windows változat, amely nem rendelkezik nagyobb gépigénnyel, mint az elődje.
Egy szép magyar kifejezéssel zárnám a cikkemet, amely összefoglalja egy szóban az egész rendszert: Musthave

 

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A már közismert Mozilla Firefox böngésző legújabb verziója.