Megjelent az Ubuntu 9.04
Megjelent az Ubuntu 9.04
Rovat: Internet | Dátum: 2009-04-23 19:09:04 | Írta: Partner

Megjelent a népszerű Linux-változat, az Ubuntu 9.04-es kiadása. Az április 23-án kiadott operációs rendszer ismét sok újdonsággal szolgál a felhasználók számára: kezdők és haladók, otthoni felhasználók és rendszergazdák, az aprócska netbookok tulajdonosai és a szervertermek üzemeltetői egyaránt találhatnak izgalmas, hasznos újdonságot maguk számára.


Valószínűleg mindenki, aki asztali rendszerként használja az Ubuntut, örömmel fogadja majd az új értesítési rendszert, ami a számítógépünk és a különféle alkalmazások tájékoztató üzeneteit teszi áttekinthetőbbé és látványosabbá. Így például ha a gépünk felcsatlakozott a hálózatra, ha írt nekünk valaki csevegőkliensben, vagy ha a billentyűzetünk segítségével állítjuk a hangerőt, találkozhatunk vele. Az új értesítő rendszer nem csak látványosabb, hanem a munkát is gördülékenyebbé teszi: ha épp azon a területen ügyködünk az egérrel, akkor előzékenyen elhalványul, hogy ne zavarjon minket.

 


Indítóképernyő


 

Várhatóan leginkább a hordozható gépek tulajdonosai örülnek majd annak, hogy az új kiadásban jelentősen lerövidült az elindulási idő. Így bekapcsolás után rövidebb ideig kell néznünk az indítóképernyőt, és hamarabb kezdhetünk dolgozni a számítógépünkkel. A fejlesztők ezt a rendszerindítási mechanizmus alapos elemzésével és optimalizálásával, a holtidők kiküszöbölésével, és az egyes folyamatok ügyes párhuzamosításával érték el.

 


Bejelentkezés


 

A filmek és sorozatok rajongói biztosan örömmel fogadják majd, hogy az Ubuntu alapértelmezett médialejátszója, a Totem már nem csak egyszerűen kezeli a feliratfájlokat, hanem arra is képes egy kiegészítő segítségével, hogy automatikusan megkeresse és letöltse nekünk a filmhez a megfelelő feliratot. Nekünk nincs is más dolgunk, mint hátradőlni, és élvezni a műsort.

Megújult az Ubuntu telepítője is, így a már eddig is rendkívül egyszerű és felhasználóbarát telepítési művelet még kényelmesebbé vált. A kézi particionálóból immár elérhető az új ext4 fájlrendszer, ami hatékonyabb fájlkezelési mechanizmust nyújt, ez pedig jelentős gyorsulást eredményezhet a tipikus fájlműveletek során, így gördülékenyebbé teszi a számítógéppel a napi munkát, és a tesztek szerint jótékonyan hat a számítógép indulási idejére is.

 Ubuntu 9.04 munkaasztal

Látványosabbá vált a felhasználói felület: új az indítóképernyő és a bejelentkezőképernyő is. A már szokásosnak mondható új háttérképek mellett ezúttal három új témát is kapunk. A Dust, a Dust Sand és a New Wave témákat az Ubuntu közösség tagjai alkották, és hamar nagy népszerűségre tettek szert a felhasználók körében, így a legújabb kiadásnak már hivatalosan is részévé váltak.

Az új Ubuntu 9.04 Server változatával egyszerűen kísérletezhetünk a Cloud Computing technológiával, hiszen elérhető benne az Eucalyptus nevű szoftver infrastruktúra, aminek segítségével könnyen építhetünk saját szervereinken cloud kiszolgálót. Ez ugyanakkor még egy nagyon friss, egyelőre nem kiforrott technológiai előzetes, így éles használatra még nem ajánlott. Az Ubuntu következő, várhatóan 2009 októberében megjelenő kiadásában azonban már a tervek szerint bevetésre kész lesz.

 

Fotók a fájlkezelőben

 

Az új Ubuntu ingyenesen letölthető a az Ubuntu.hu oldal letöltési szekciójából, vagy az Ubuntu hivatalos weboldaláról, az ubuntu.com-ról. A rendszert akár telepítés nélkül is kipróbálhatjuk, hiszen a telepítő CD egyben egy úgynevezett Live CD is, vagyis egyszerűen a meghajtóba helyezve, és a gépet újraindítva azonnal használható. Az Ubuntu szabad szoftver, vagyis teljesen ingyenesen és jogtisztán használható akár professzionális célra is, a hozzáértők pedig nyugodtan tanulmányozhatják a rendszer forráskódját vagy igényeik szerint módosíthatják.

 

Forrás és partner:

 

 

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A GTA 5 megérkeztével kezdenek kiszorulni a régebbi verziók. Sajnos köztük van a San Andreas is, ami valljuk be, az egyik legjobb volt a korabeli játékok közül.