Megjelent az Ubuntu 9.04 Beta
Megjelent az Ubuntu 9.04 Beta
Rovat: Internet | Dátum: 2009-03-30 00:01:34 | Írta: Partner

Megjelent az Ubuntu következő kiadásának, a várhatóan 2009 áprilisában megjelenő Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) Beta kiadása. Ez a változat kifejezetten a fejlesztőknek és tesztelőknek szánt előzetes, éles rendszeren ezért a használata nem ajánlott.


Azok, akik nagyon kíváncsiak, azt javasoljuk, hogy virtuális gépben telepítsék, így különösebb kockázat nélkül próbálgathatják és követhetik nyomon a fejlődését. Erről készítettünk egy kis útmutatót, mely itt található.

 

Újdonságok a kiadásban

Új Bootképernyő és bejelentkezés

A Beta kiadásban megújult a bootolási folyamatot jelző sáv, és a bejelentkező képernyő.

 

 

Új háttérképek

Az új kiadásban két új, látványos háttérképet is kapunk.

 

 

 

Új Gnome témák

A Jaunty Jackalope-ban három új, az Ubuntu közösség által készített Gnome témát találhatunk.

 

Dust
Dust Sand
New Wave
 

Friss csomagok

Mint minden új kiadásnál, ezúttal is rengeteg friss és új csomag jelent meg az Ubuntu fejlesztői ágának tárolóiban. Ez nem csak a már meglévő csomagok új verzióit jelenti, hanem sok új alkalmazás megjelenését is.

Gyorsabb bootolás

Az Ubuntu fejlesztők az elmúlt hónapokban rengeteg energiát szántak arra, hogy érezhetően lerövidítsék a rendszerindítási folyamat időigényét. Így kevesebbet kell várnunk, és hamarabb kezdhetünk dolgozni.

Gnome 2.26

Ebben a kiadásban már a legújabb, 2.26-os kiadású Gnome asztali környezet kapott helyet sok újdonsággal.

Új értesítési rendszer

Ebben a kiadásban már megjelent egy teljesen új értesítési rendszer, mely gördülékenyebbé teszi a munkát, és nem zökkenti ki a felhasználókat aktuális tevékenységükből. Erről magyarul itt találhatunk részletesebb információkat.

Betűméret optimalizáció

A betűk mérete az új kiadásban automatikusan a monitor képességeihez igazodik, szemben a korábbi kiadások 96 dpi-s alapértelmezett értékével. Ez a beállítás a Rendszer -> Beállítások -> Megjelenés -> Betűkészletek -> Részletek... pontban módosítható.

Xorg Server 1.6

Az új kiadásban az X kiszolgáló legfrissebb változata található. Bizonyos felhasználóknál még gondot okozhat, amíg a videomeghajtók nem zárkóznak fel.

2.6.28-as kernel

Az Ubuntu 9.04 Beta verziójában a 2.6.28-as stabil kiadáson alapuló, 2.6.28.11.13-as verziószámú kernel található.

Telepítés ext4 fájlrendszerre

A rendszert már az új ext4 fájlrendszerre is telepíthetjük. A tervek szerint ebben a kiadásban még az ext3 fájlrendszer lesz továbbra is az elsődlegesen preferált, és a felhasználók visszajelzései függvényében lehet a Jauntyt követő kiadásban lehet alapértelmezett.

Megújult telepítő

A legújabb Ubuntu kiadás telepítőjében több újdonság található, így például új felületen választhatjuk ki az időzónát, valamint egyszerűbbé vált a kézi partícionálás.

További információk

További információk és letöltési lehetőség a hivatalos bejelentésben.

 

 

Szerző: toros

Forrás és partner:

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Védené gyermekét a felnőtt tartalmaktól? De nem tudja hogyan tegye? Itt a megoldás!