Linux Unified Kernel: Windows programok futtatása Linux alatt
Linux Unified Kernel: Windows programok futtatása Linux alatt
Rovat: Internet | Dátum: 2009-05-31 10:35:57 | Írta: Barta Tibor

A Linux Unified Kernel (LUK) - vagy más néven "Longene" - egy szabad, nyílt forrású operációs rendszer kernel projekt, amelynek célja kibővíteni a Linux kernel funkcionalitását úgy, hogy az binárisan kompatibilis legyen Linux-ra írt programok mellett a Microsoft Windows-ra írt alkalmazásokkal és eszközmeghajtó-programokkal is. A cél, hogy lehetővé tegye a Windows alkalmazások nagy hatékonysággal való futtatását Linux-alapú operációs rendszereken.


A fejlesztők azt remélik, hogy a LUK segítségével a Windows futtatásához szokott felhasználók folytathatják megszokott tevékenységeiket Linux alatt, vagyis a 3rd party szoftvervásárlók számára közömbössé válhat a futtatott operációs rendszer platform. Eddig az a felhasználó, aki Windows felhasználói programot vásárolt (majdnem) kizárólag csak Windows-on tudta azt futtatni, de ezután - a LUK fejlesztők szerint a Wine mellett - lehet más választása is. A remények szerint a LUK a Linux elterjedését illetően pedig vízválasztó lehet, hiszen növelheti a szabad operációs rendszer piaci versenyképességét azáltal, hogy képes lesz Windows programok futtatására is.
 

Longene - StarCraft
Longene - Photoshop
StarCraft Photoshop


A Linux Unified Kernel projektet a Insigma Technology Co. Ltd. szponzorálja. A LUK SourceForge-on hostolt projektlapja szerint a cél egy Linux kernelmodul megalkotása, amely rendszerhívásokat és eszközmeghajtó-program réteget biztosít a Windows programok futtatásához.

A jelenleg pre-alpha státuszban levő Longene szabad szoftver, a fejlesztők a GNU GPL feltételei szerint terjesztik.

A projekt FAQ-ja kitér arra, hogy milyen létjogosultsága lehet a LUK-nak a Wine mellett, ami szintén Windows-ra írt programok futtatását teszi lehetővé Linux-on (is). A LUK honlapja szerint a Wine hatékonysága a hosszú fejlesztés után nagymértékben nőtt, de abból kifolyólag, hogy egy user space-ben működő köztes réteg, nem tudja a hatékonysági problémákat teljes egészében kiküszöbölni és itt jöhet a képbe a LUK.

Noha a LUK a Wine-ra szeretne alternatívát nyújtani, jelenleg még szüksége van a Wine-ra. A fejlesztők még nem tudtak minden szükséges rendszerhívást implementálni, ezért a LUK-nak még szüksége van Wine több összetevőjére is.

A LUK teoretikusan az összes modern Linux disztribúción működik. Több Linux disztribúción - köztük a Fedora-n, Ubuntu-n - tesztelték.

A Linux Unified Kernel legfrissebb kiadása a napokban jelent meg. Ezt a kiadást a fejlesztők mérföldkőnek tekintik, mert már külső hozzájárulóktól származó kódokat is tartalmaz. A fejlesztők szerint ezen a verzión a Windows alkalmazások már jobban teljesítenek, mint Wine-on és ez az első alkalom, hogy a fejlesztők bináris csomagokat is kínálnak a forráskód mellett.

A projekt honlapja - letöltési lehetőségekkel - itt. Bővebben itt és itt.

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A Media Code Speed Edit egy olyan kis program melynek segítségével meg tudod változtatni CD/DVD íródnak az írási sebességét. Rengeteg DVD meghajtó típust ismer.