Hamis antivírus pornócsalival ezúttal a Twitteren
Hamis antivírus pornócsalival ezúttal a Twitteren
Rovat: Internet | Dátum: 2009-06-06 19:51:14 | Írta: Kovács Zsolt

A Panda Security szakemberei újabb nagy intenzitású támadásokra hívják fel a figyelmet; a hamis antivírus-programok terjesztői ezúttal a Twittert szemelték ki maguknak, és számtalan piszkos trükköt bevetnek.


Újabb, ún. Black Hat SEO trükköket lokalizáltak a Twitteren a Panda Security szakemberei. A technika lényege, hogy különféle piszkos trükkökkel (keresőoldalak találatainak etikátlan eszközökkel való manipulálása, webkettes oldalakon keresztüli, hamis user-profilok mögül végzett népszerűsítő tevékenység) igyekeznek egy konkrét, fertőzött oldalt a webes köztudatba hozni  így a nagy számok törvénye alapján bőven lesznek olyanok, akik rákattintanak a linkre, és megfelelő védelem híján megkaphatják azt a vírust, amely  ironikus módon ismét csak a már jól ismert hamis vírusirtót fogja népszerűsíteni.

A technika egyszerű, és a Twitter népszerűségét használja ki magyarázza Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. Egy rakás hamis felhasználói profilt hoznak létre a Twitteren, és a PhishTube Broadcast topikba ezrével öntik a hozzászólásokat, a fertőzött oldalra mutató linkekkel együtt. Ezáltal a topik felkerül a legnépszerűbb topikok listájára, ahol persze sokan önkéntelenül is rákattintanak, hogy megnézhessék, mi a fene olyan érdekes ezen az oldalon; persze az is sokat segít a gyors népszerűségen, hogy a hozzászólások pornográf tartalmakat ígérnek.

Az oldalról a gépre letöltődő vírus a már unalomig ismert Privacy Center nevű hamis antivírus-programot telepíti fel, amely folyamatosan hamis figyelmeztetésekkel riogat, és felajánlja, hogy a továbbfejlesztett változat megvásárlásával megszabadít a nemlétező kártevőktől.

Bárki, aki ilyen típusú fertőzést szed össze, a Panda kollektív intelligencia technológiáját képviselő Panda ActiveScan-nel ingyenesen tesztelheti a gépét. Akkor is érdemes egy gyors tesztet lefuttatni, ha látszólag nincs jele a fertőzésnek tette hozzá Sándor Zsolt.

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Ingyenes, gyors keresés és tisztítás. Ezek jellemzik a McAfee gyermekét, a Stingert. A McAfee Stinger egy önálló, teljes mértékben ingyenes vírusírtó program. Folyamatosan frissül, azonban szolgáltatá...