Hamachi - avagy kapcsoljuk össze gépeinket könnyedén!
Hamachi - avagy kapcsoljuk össze gépeinket könnyedén!
Rovat: Internet | Dátum: 2008-10-10 08:30:00 | Írta: Kovács István

Ebben a kis programajánlóban egy olyan hálózati alkalmazást szeretnék bemutatni, amelynek segítségével könnyedén összekapcsolhatjuk gépeinket egymással akár legyenek a gépek nagy távolságra egymástól akár egy hálózaton belül.


 

 

 

 

 

A Hamachi egy olyan alkalmazás, amely egy virtuális magánhálózatot hozz létre és a számítógépeket interneten keresztül kapcsolja össze, amelyen mindazok a funkciók elérhetővé válnak, amik egy hagyományos fizikálisan létező helyi hálózaton elérhetőek lennének. Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mintha a gépeket egy sima LAN hálózatba kapcsolnánk össze.

 

  
 

 

 

Első lépések:
Az alábbi oldalról töltsük le a programot.  Katt ide !

Ezek után telepítsük fel a programot, amely a szokásos Next >> Next >> Finish módon történik. A telepítés után a Hamachi létrehoz egy virtuális hálózati kártyát ezen folyamat végén könnyen lehet hogy a program újraindítja a gépet vagy felkínálja ennek lehetőségét.

 

Beállítások, Hálózat hozzáadása, Csatlakozás létező hálózathoz.
Miután feltelepítettük a programot indítsuk el, vagy ha már újraindítottuk a számítógépet, akkor a tálcán megjelenik jobb oldalon az óra előtt a program villogó ikonja. Jobb klikkel kattintsunk rá és válaszuk a ?Restore? menüpontot, ekkor megjelenik a program.

 

 

 

 

Elsőként a Hamachi elenörzi a hálózatot és kapcsolódik a virtuális számítógéphez, majd kioszt egy ip -t a már létrehozott virtuális hálókártyának. Ha a kapcsolat sikeresen létrejött akkor a program fejlécében megjelenik a kiosztott IP és alatta a számítógépünk neve, amit a rendszer telepítésekor adtunk a számítógépünknek.

 

 

A Hamachi felületének alján 3 ikont láthatunk, a ball oldali ikonra kattintva tudjuk be és ki kapcsolni a programot. Ha a jobboldali ikonok közül a háromszög alakot ábrázoló ikonra kattintunk, megjelenik egy úgynevezett Networking Menü amelyben, a Create a new network..? menüpontra kattintva létrehozhatunk egy új hálózatott. Ezt a következő ablakban a következő módon tehetjük meg:

A menüpontra való kattintás után a következő ablakban két beviteli mezőt látunk. A felső mező kitöltésével adhatjuk meg új hálózatunk nevét, a második beviteli mezőt kitöltve az új hálózathoz jelszót adhatunk ezzel is védve hálózatunkat az illetéktelen behatolóktól. Ezek után katt a Create gombra és már kész is az új hálózat.

 

 

Ha a Networking Menu >> Join an existing network menüpontjára kattintunk, akkor csatlakozhatunk egy már létező hálózathoz, amely a következő képp tehetjük meg:

A menüpontra kattintva megjelenik egy ablak itt a felső beviteli mezőbe gépeljük be annak a hálózatnak a nevét amelybe csatlakozni szeretnénk és a második beviteli mezőbe azon hálózathoz tarozó jelszót. Ezek után katt a Join gombra és már csatlakoztunk is a hálózathoz. Ha valamit elrontottunk vagy nem létezik a hálózat azt a program jelzi nekünk.

 

 

 Ha a jobboldali ikonok közöl a második fogaskereket ábrázoló ikonra kattintunk akkor megjelenik a System Menu ahol találunk a program frissítésére vonatkozó menüpontot, beállítások menüpontot és egy a Hamachi webhelyére mutató menüpontot is. Minket most kifejezetten a beállítások menüpont érdekel, amely a Preferences.. név alatt találjuk meg.

 

 

Itt hat fő kategóriát találunk, amelyek a következők:

Status: itt alíthatjuk be többek között a hálózati kapcsolatunkat, felhasználó nevünket.

Window: itt alíthatjuk be a program alakjának tulajdonságait, mint például a nickname megjelenítése stb..

System: itt alíthatjuk be hogy a Hamachi az operációs rendszer indulásával induljon el, továbbá itt találunk még olyan menüpontokat mint például a Hamach fájlainak megtekintése..Stb.

Security: itt alíthatunk be különböző biztonsági beállításokat mint például letilthatunk egyes felhasználókat akik a hálózatunkba kapcsolódnak.

Messaging: ezen menüpontban állíthatjuk be többek között a felhasználók üzenetküldésének módját.

Presence: itt többek között beállíthatjuk az hogy weblapunkon megjelenjen a Hamachink aktuális állapota amelyet ezen linken szemléltet a program: http://my.hamachi.cc/status/ .

A lényeg az hogy weblapunkba az alábbi linket illesszük be: http://my.hamachi.cc/status/image.php5.x.x.x , az image.php után írjuk be a programunknak kiosztott ip-t amelyet a program tetején (fejlécében) találunk pl: http://my.hamachi.cc/status/image.php?5.51.36.252. Ha ezt a linket kipróbáljuk a böngészőnkben megjelenik a Hamachink aktuális állapota.

 

További tudnivalók:
A Hamachit többeközött a hálózatunk tagjaival vagy egy választott hálózat tagjaival való chatelésre is használhatjuk. Ezt könnyedén megtehetjük mindössze hálózatok listájában kattintsunk jobb gombbal a chatelni kívánt felhasználó nevére és ott válaszuk a Chat menüpontot. Megjegyzés: ezen menüpontban továbbiakban választhatunk a felhasználó megosztott fájlai közötti tallózásra, vagy a felhasználó letiltására, bár ezen tulajdonságok nem mindegyike elérhető a BASIC verzióban.

 

 

A programban továbbá megfigyelhetük különböző színű jelölések melyekkel jelzi a program a felhasználónak a hálózatok) és a felhasználó(k) állapotát. Pl: szürke a felhasználó neve, ha nincs csatlakozva hálózathoz, vagyis nem érhető el.

 

 License
A Hamachi a felhasználók számára két verzióban érhető el:

1. BASIC verzió ami ingyenes, de korlátozásokat tartalmaz mint pl: 64 hálózat létrehozása lehetséges és ugyanennyiben lehetünk tagok. Ha létrehozunk egy hálózatot akkor abban maximum 16 felhasználó csatlakozhat.

2, PREMIUM verzió (nem ingyenes, de 30 napig kipróbálható) : ezen verzióban már 256 hálózatot hozhatunk létre és ugyanennyibe csatlakozhatunk. Többek között további szolgáltatások még:

- létrehozhatsz jelszó nélküli hálózatokat
- hálózatok zárolásának lehetősége
- új tagok kézi elfogadása
- tagok kidobása a hálózataidból
- tagok kitiltása a hálózataidból
- adminisztrátorok kijelölése a hálózat tagjai közül
- hálózati üzenetek létrehozása, melyet minden, a hálózatra csatlakozó kliens megkap
- hírüzenetek létrehozása, melyet minden, a hálózatra csatlakozó kliens megkap
- csoportos chat funkció
- üzenetek küldése kijelentkezett tagok részére
- a Hamachi szolgáltatásként való futtatása
A Hamachi két féle verzióban létezik:

Támogatott operációsrendszerek
A program a Windows XP, Windows Vista, Linux és Mac OS X operációs rendszereket támogatja.

 

Összegzés
A program maga nagyon tetszet mivel könnyedén kapcsolhatjuk össze gépeinket az interneten keresztül egy virtuális LAN hálózatba, amely lehetőséget biztosít LANPARTYk könnyed létrehozására anélkül hogy a hálózat tagjai egy helységben lennének. A program kezelhetősége viszonylag egyszerű, egy kezdő felhasználó is könnyedén tudja konfigolni a programot. Egy szó mint száz, ha összeakarod kapcsolni pl: a munkahelyi gépedet az otthoni gépeddel vagy csak a haverokkal szeretnél játszani egy jót akkor bátran ajánlhatom ezt a kis programot, próbáld ki.

 

A Hamachi magyarországi oldala ahol még sok érdekeséget, extrát találtok a programmal kapcsolatban: 

Katt ide.

2007 - 2022 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Mint minden évben a Google is csinált egy listát 2014-i keresésekből. A korábban ZeitGeist névre keresztelt lista mostmár Google az Év keresése.