A vírusok legnépszerübb célpontja lesz a Facebook
A vírusok legnépszerübb célpontja lesz a Facebook
Rovat: Internet | Dátum: 2011-02-01 14:14:15 | Írta: Kovács István
A Panda Security szakértői előrejelzése alapján 2011-ben a Facebook lesz a vírusok és netes támadások legnépszerűbb célpontja.

Egy hónap telt el a 2011-es évből, de máris számos Facebook-profilt ért közvetetten vagy közvetve támadás. A Panda Security elemzői szerint a vírusok és interneten keresztüli támadások megalkotói és kivitelezői körében a Facebook népszerűsége töretlen.
– Az ok teljesen prózai – mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – A Facebookon keresztül rengeteg olyan ember kapcsolódott be aktívan a számítástechnikába, akinek amúgy nem sok fogalma van erről. Ők egy olyan hiszékeny réteget képviselnek, akiknek gyakorlatilag mindent el lehet adni.
Ennek egyik legjobb példája a múlt héten felfedezett „Asprox.N” nevű trójai, ami egy e-mail formájában érkezik, és egyenesen azt próbálja elhitetni a felhasználóval, hogy a Facebook-fiókja spamet terjesztett, így a belépési adatok központilag meg lettek változtatva, az új jelszó pedig a csatolt Word fájlban található. Maga a fájl csak az ikonjában hasonlít egy igazi Word dokumentumra, valójában egy exe, amelyre kattintva egyrészt letöltődik és megnyílik egy valódi Word dokumentum, másrészt viszont megkezdődik a tényleges spammelés.
– A probléma – tette hozzá Sándor Zsolt – az IT-biztonságtechnikai kultúra hiánya. Sajnos nagyon sokan vannak még manapság is azok, akik mindenféle megfontolás és óvatosság nélkül gyakorlatilag mindenre rákattintanak, ami az orruk elé kerül; a közösségi média pedig az ilyen jellegű akciókhoz kiváló táptalajt biztosít.

2007 - 2021 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


A NOD32 ismét nagyot alkotott. Kiadta a 8-as verziót, mely a régi és új funkciók összekovácsolásával még hatékonyabban védi gépünket.