A Google News megérkezett!
A Google News megérkezett!
Rovat: Internet | Dátum: 2008-12-29 20:22:19 | Írta: Kovács Zsolt

A Google mától magyarul is elérhetővé tette több mint 200 hazai hírforrásból táplálkozó hírgyűjtőjét, a News néven közismert Google Hírek-et.


A Google Hírek egy negyvenhárom földrajzi régióban, huszonnégy eltérő nyelven elérhető komplex szolgáltatás, amely lehetővé teszi felhasználóinak, hogy könnyedén hozzáférhessenek a különböző hírportálok által a világ bármely részén történő eseményekről írott cikkekhez, beszámolókhoz. A Hírek oldalán főcímek és a cikkek rövid összefoglalói találhatók, valamint egy szám, amely azt mutatja meg, hogy az adott hírt hány forrás közölte le valamilyen formában. A címekre kattintók az eredeti cikkekhez, míg az alaposabb ismereteket szerezni kívánók a számra klikkelve az összes, abban a témában írott anyaghoz juthatnak el. Így a felhasználók ahelyett, hogy csak egy internetes lap egyetlen írását olvasnák el, az adott eseményt számos nézőpontból ismerhetik meg és további információkat is kereshetnek róla.

A Google Hírek a keresőhöz hasonló elven működik: a Google robotjai által automatikusan figyelt, azaz indexelt hírportálok tartalma különleges algoritmusok közreműködésével kerül fel az oldalra. A felhasználók ezek között kereshetnek és böngészhetnek. Egy-egy sztori főcíméről, azaz vezető cikksk, keresési találatok sorrendjéhez hasonló módon - szintén számítógépes algoritmusok, nem pedig emberi szerkesztők döntenek.

A Google Hírek angol verziójának, a Newsnak az ötlete 2001-ben született meg egy a Google-nál dolgozó fejlesztőmérnök fejében és csapata 2002 áprilisában indította el a szolgáltatást kísérleti jelleggel, húsz százalékos projektje  keretében.

Peresztegi Zoltán, a Google maqyarországi képviselője elmondta: Nagyon örülök neki, hogy mostantól már a hazai hírforrások között, magyarul is kutakodhatnak és böngészhetnek felhasználóink, így egy-egy őket érdeklő eseményt alaposabban és egyszerűbben körbejárhatnak, mint korábban. A Google Hírek kiváló eszköz mind a felhasználók, mind a hírek közreadói számára, hiszen mivel könnyebben hozzáférhetővé és keresheővé tettük a híranyagokat, várhatóan több internetező fogja megtalálni és elolvasni ezeket. Ráadásul az olvasók az oldalon való böngészés közben olyan oldalakra is eljuthatnak, amelyekről korábban még sosem hallottak, így a kisebb marketing-költségvetéssel rendelkező, ismeretlenebb lapok is számos új látogatót szerezhetnek.

A Google Hírek mellett a cég egy másik népszerű programjának legfrissebb verziója is elérhetővé vált magyarul az utóbbi napokban. A képek rendszerezésére és kisebb mértékben történő módosítására szolgáló programnak, a Picasának a legtöbb szolgáltatást nyújtó utolsó kiadása mindezidáig kizárólag angolul volt letölthető, mától azonban az idegen nyelven nem beszélő hazai felhasználók is bátran használhatják. A 3-as verzió legfontosabb újdonságai közé tartozik többek között a retusálási opciók megjelenése, a Picasa Webalbumokkal történő automatikus szinkronizáció lehetősége, a videók szerkesztése, a képernyőmentések készítése, a vízjelezés vagy az automatikus vörösszem-korrekció is.

A Google Hírek magyar nyelvű változatához látogasson el a http://hirek.google.hu vagy a http://news.google.hu oldalra. Azon híroldalak tulajdonosai, akik nincsenek benne, de szeretnének bekerülni a Google Hírek által figyelt hírforrások közé, a http://www.google.com/support/news_pub/ angol nyelvű oldalon jelezhetik ezen igényüket. A Picasa 3-as verziója a http://picasa.google.com/ weboldalról tölthető le.


A Google
A Google innovatív keresőtechnológiái emberek milliói számára teszik elérhetővé a keresett információkat nap mint nap. A céget 1998-ban Larry Page és Sergey Brin, a Stanford Egyetem PhD-hallgatói alapították. A Google ma a világ egyik legértékesebb webes vállalata minden nagyobb piacon. A cég hatékony hirdetési programja mérhető eredményeket nyújt a legkisebb és a legnagyobb vállalkozásoknak egyaránt, miközben hasznos információkkal szolgál felhasználóinak. A Google főhadiszállása a Szilícium-völgyben van, irodái pedig megtalálhatók szerte Amerikában, Európában és Ázsiában. További információért látogassa meg a www.google.hu -t.

 

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Ha már régóta szerette volna ezt megtenni, de türelmesen kivárta, míg a fejlesztők elkészítik a megoldást, az most frissítheti a rendszerét újabb kiadásra.