A Debian FreeBSD támogatást kap.
A Debian FreeBSD támogatást kap.
Rovat: Internet | Dátum: 2009-04-10 08:00:00 | Írta: Kovács István

 

A nyílt forráskódú debian rendszer először a múlt héten kapott freebsd támogatást, ennek résvén a felhasználók már futtathatják az operációs rendszert két különböző szoftver magon is.


A debian tradicionálisan linux kernelen fut, ám a fejlesztők szerint, a unix alapú freebsd kernel bizonyos új lehetőségeket kínál és jobb konfigúrálást, arról nem beszélve, hogy nem mindenhol megoldható a linux rendszermag beállítása.

 

 

Az új debian rendszermag igaz még kísérleti és kissé instabil, mégis működik. Jelenleg a freebsd alapokkal feltett debian képes intel i386 és amd64 hardver platformokon is működni. A projet elvileg támogatja a kFreeBSD funkciót is.

 

 

 

 

Bár általában, a különböző kernel támogatást a hardverek adják, nem egyedüli a debain esete sem. (jó példa a gentoo, amely gento alt project néven szintén fut több félre kernellel is.)

 

 

 

A statisztikák szerint a felhasználók is jobban szeretik a freebsd rendszert, hiszen olyan opciókat is támogat amiket a linux nem. Ilyen pl a Network Driver Interface Specification (NDIS) meghajtók és esetleg a Sun ZFS fájlrendszer. A felhasználók szerint, a dokumentumok védelme jobb a kfreebsd vel, valamint a freebsd jobb teljesítménnyel üzemel és stabilabb is, mint a linux kernek.

A külső támadásokkal szemben is jobban ellenáll a freebsd, hiszen a linux forrása majdhogynem olyan, mint egy aknamező.

2007 - 2020 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Górcső alá vettük a VideoLan média lejátszóját, nézzük miért is olyan közkedvelt, mivel nyerte meg az internetes közönséget?