Trine - Bemutató
Trine - Bemutató
Rovat: Games | Dátum: 2009-07-16 16:36:11 | Írta: Kovács István

A Trine egy látványos fantasy játék, amelyben nem csak harcolni kell, hanem gondolkodni is. Speciális képességek, akadályok, minden ami egy platformjátékhoz kellhet. Egy régi műfaj új remeke.


A Duke Nukem ? Manhattan Project és a Rayman 3 óta nem volt különösebben szerencsénk klasszikus oldalra-scrollozós platformjátékhoz. Idén azonban a Frozenbyte felfrissítette a műfajt egy mesés külsővel felruházott fantasy-akció keretében, ahol három különböző karakterrel ügyeskedhetjük végig a valós fizikán alapuló világot és annak minden fejtörőjét. Utunk során gonosz ellenfeleink sem maradnak nyugton, számos csontvázharcossal és más szörnyekkel is meg kell megküzdenünk. A játék savát-borsát a továbbjutást nehezítő akadályok megszüntetése jelenti, melyhez a terepen fellelhető tárgyakat kell megfelelően elmozdítani, odébb lökni, átrendezni, az adott szituációtól függően. Például egyik függőhídról a másikra átugrani könnyű lenne, ha a második híd közelebb lenne. Semmi gond, a Mágus karakternek ez csupán néhány gondolatába kerül. A Tolvajnőnek pedig még annyiba se, hiszen csak kilövi a kampós kötelét és könnyedén átlendül a túloldalra.

 

 

 

H?seink

 

A játékban három karakter játszható, egyikük Amadeus, a középkorú mágus, Zoya, a tolvajlány, valamint a jó öreg Pontius a lovag, aki valójában csak szeretne lovag lenni, ám ahhoz, hogy a király hadseregében szolgáljon, előbb bizonyítania kell. Nem is kell jobb lehetőség, mint legyőzni rengeteg élőholtat, és azok vezetőjét a sötét varázslót. Pontius nagyon erős, kiváló fegyverforgató lévén pedig a közelharci fegyverek egész arzenálját tudja használni. Képes a nehéz tárgyak felemelésére és elhajítására is. Olykor a legkönnyebb módszer a közeledő ellenfelek likvidálására, ha egyszerűen felkapunk egy súlyos ládát és hozzájuk vágjuk. Pontius rendelkezik egy pajzzsal is, amivel hárítani tudja a támadásokat. Úszni azonban képtelen ebben a súlyos felszerelésben. Zoya kitűnően kezeli az íját, így távolról könnyen lenyilazhatja támadóit. Közelharcban nem elég erős, gyakran Pontius védelmére hagyatkozik. Ha túl meleg lenne a helyzet, kilőheti speciális kötelét, amellyel minden fa anyagú felületen képes megkapaszkodni és jobbra-balra lendülni, vagy fel-le mászni. Zoyával áthidalhatók a szakadékok, és elérhetők a nagyobb magasságok is. Habár nem varázsló, némely varázstárgyakat képes használni, például olyat, amellyel lelassíthatja maga körül az időt. Amadeus az igazi mágus a csapatban, és annak ellenére, hogy nem használ tűzlabdát mint más klasszikus varázslók, számos hasznos trükkje van. Egyik ilyen például a tárgyak létrehozása. Amadeus könnyedén megjelenít egy nagy dobozt, vagy egy pallót a semmiből, amelyet aztán kedvére pakolgathat. Tele kinetikus erejével fel tudja emelni a tárgyakat és oda helyezheti őket ahová csak akarja. Ugyanezzel a képességével nem csak emelni tud, néha elegendő ha csak meglök egy-egy akadályt vagy lelök néhány ládát a fortyogó lávára, hogy ezzel új átkelőt hozzon létre.

 

 

Kooperatív játék

Egyjátékos módban a karakterek között váltva tudunk majd továbbjutni, mindig a megfelelő hősünk megfelelő képességét kamatoztatva. Lehetőség nyílik a játékot helyi hálózatban is játszani, ekkor egy vagy két barátunkkal vállvetve küzdhetjük végig a pályákat. Egyedül is jó, de még jobb, ha többen vagyunk, ekkor ugyanis még látványosabb megoldásukat próbálhatunk ki. Egy magasan fekvő helyet akár Pontius is elérhet, elég csak ha rááll egy nagyobb ládára, amit aztán Amadeus könnyedén a magasba emel. A lehetőségek szinte határtalanok a multiban, csak arra kell vigyázni, hogy mindenkit megvárjunk, mert oldalra scrollozós platformjáték lévén behatárolt a bejárható terület.

 

 

Mivel a játék a valós fizikai hatásokra épül, ezt sikeresen prezentálták a készítők, tényleg minden úgymozog, ahogyan a valóságban is tenné. A kezelés pedig pofonegyszerű, Amadeus telekinetikus képességét például a jobb egérgomb nyomva tartásával és az egér mozgatásával tudjuk használni. Külön szót érdemel a grafikai megjelenítés, a játék ugyanis kifejezetten szép lett, a karakterek mozgása folyamatos, akárcsak a mozgatott tárgyaké. Ráadásul a grafika sokban hozzájárul az egyedi hangulathoz, amely a zenével és a hangokkal együtt válik kerek egésszé.

Külsőre egy hangulatos tündérmese, belsőre pedig egy ötletes ügyességi játék a Trine, a kérdés csak az, hogy az öt órás kalandozás és a csupán helyi hálózaton játszható kooperatív mód elegendő e a sikerhez.

 

 

 

2007 - 2022 © Minden jog fenntartva!
OLVASTAD MÁR?


Miért lassú az okostelefonunk? Szombati gondolkodó, ajánlom egy jó reggeli kávé mellé elolvasni.